Dziś większość nawet nie pamięta nazwy. W PRL‑u były największym sylwestrowym przysmakiem
Czas na ostatnie przygotowania do sylwestrowego wieczoru. Jeżeli jeszcze nie zdecydowaliście, co podać gościom na przekąskę, mamy dla Was propozycję. Zamiast tracić czas na przeglądanie skomplikowanych przepisów na dania, które wydają się być przesadnie wyszukane, może warto postawić na coś, co jest sprawdzone i co na pewno przypadnie do gustu wszystkim? Proponujemy Wam danie, które było niezwykle popularne w czasach PRL i które podawano na przyjęciach sylwestrowych w całym kraju. Przedstawiamy Wam przepis na... żabie oczka!
28.12.2023 15:14
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Choć w czasach PRL wybór produktów spożywczych nie był tak duży, jak obecnie, to nie oznaczało, że ludzie chodzili głodni. Wręcz przeciwnie, w tak wyjątkowe okazje, jak Sylwester, stoły uginały się pod ciężarem różnego rodzaju zakąsek. Ich przygotowanie wymagało jednak nieco więcej wyobraźni i kreatywności. Dzisiaj mamy dostęp do praktycznie wszystkiego, co nam się tylko zamarzy. Kiedyś natomiast gospodynie musiały kombinować, by z kilku dostępnych lokalnych produktów stworzyć coś smacznego i atrakcyjnego dla gości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na sylwestrowych stołach królowały takie przysmaki, jak zimne nóżki, tatary, śledzie, kiełbasy i oczywiście... żabie oczka. Ta ostatnia potrawa była prawdziwym hitem. Pożywna i sycąca, stanowiła idealny podkład pod alkohol, którego w PRL nie marnowano. Warto więc przypomnieć sobie ten przepis i zaskoczyć nim swoich gości. Starsi z pewnością poczują powiew nostalgii, a młodsi będą mieli okazję spróbować czegoś nowego i oryginalnego.
Przepis na żabie oczka - sylwestrowy hit PRL
Lista składników, które będą potrzebne:
- mortadela,
- 6 jajek,
- olej do smażenia,
- jajko do obtoczenia,
- bułka tarta,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Plastry mortadeli obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej, następnie posyp solą i pieprzem. Smaż na rozgrzanym oleju, aż będą delikatnie rumiane.
- Smażone plastry mortadeli pod wpływem ciepła wyginają się, tworząc "miseczki". W te wgłębienia wlej po jednym surowym jajku, a wierzch posyp pieprzem i solą.
- Miseczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez kilka minut, aż jajka zetną się do stopnia, który preferujesz.