Dziś większość nawet nie pamięta nazwy. W PRL-u były największym sylwestrowym przysmakiem

Czas na ostatnie przygotowania do sylwestrowego wieczoru. Jeżeli jeszcze nie zdecydowaliście, co podać gościom na przekąskę, mamy dla Was propozycję. Zamiast tracić czas na przeglądanie skomplikowanych przepisów na dania, które wydają się być przesadnie wyszukane, może warto postawić na coś, co jest sprawdzone i co na pewno przypadnie do gustu wszystkim? Proponujemy Wam danie, które było niezwykle popularne w czasach PRL i które podawano na przyjęciach sylwestrowych w całym kraju. Przedstawiamy Wam przepis na... żabie oczka!

 Żabie oczka Żabie oczka
Źródło zdjęć: © via Getty Images
Paulina Hermann

Choć w czasach PRL wybór produktów spożywczych nie był tak duży, jak obecnie, to nie oznaczało, że ludzie chodzili głodni. Wręcz przeciwnie, w tak wyjątkowe okazje, jak Sylwester, stoły uginały się pod ciężarem różnego rodzaju zakąsek. Ich przygotowanie wymagało jednak nieco więcej wyobraźni i kreatywności. Dzisiaj mamy dostęp do praktycznie wszystkiego, co nam się tylko zamarzy. Kiedyś natomiast gospodynie musiały kombinować, by z kilku dostępnych lokalnych produktów stworzyć coś smacznego i atrakcyjnego dla gości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczy tak niewiele, aby z kilku składników zrobić choinkę i bałwanka w jadalnym wydaniu

Na sylwestrowych stołach królowały takie przysmaki, jak zimne nóżki, tatary, śledzie, kiełbasy i oczywiście... żabie oczka. Ta ostatnia potrawa była prawdziwym hitem. Pożywna i sycąca, stanowiła idealny podkład pod alkohol, którego w PRL nie marnowano. Warto więc przypomnieć sobie ten przepis i zaskoczyć nim swoich gości. Starsi z pewnością poczują powiew nostalgii, a młodsi będą mieli okazję spróbować czegoś nowego i oryginalnego.

Przepis na żabie oczka - sylwestrowy hit PRL

Lista składników, które będą potrzebne:

  • mortadela,
  • 6 jajek,
  • olej do smażenia,
  • jajko do obtoczenia,
  • bułka tarta,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Plastry mortadeli obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej, następnie posyp solą i pieprzem. Smaż na rozgrzanym oleju, aż będą delikatnie rumiane.
  2. Smażone plastry mortadeli pod wpływem ciepła wyginają się, tworząc "miseczki". W te wgłębienia wlej po jednym surowym jajku, a wierzch posyp pieprzem i solą.
  3. Miseczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez kilka minut, aż jajka zetną się do stopnia, który preferujesz.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska