Dziś większość nawet nie pamięta nazwy. W PRL-u były największym sylwestrowym przysmakiem

Czas na ostatnie przygotowania do sylwestrowego wieczoru. Jeżeli jeszcze nie zdecydowaliście, co podać gościom na przekąskę, mamy dla Was propozycję. Zamiast tracić czas na przeglądanie skomplikowanych przepisów na dania, które wydają się być przesadnie wyszukane, może warto postawić na coś, co jest sprawdzone i co na pewno przypadnie do gustu wszystkim? Proponujemy Wam danie, które było niezwykle popularne w czasach PRL i które podawano na przyjęciach sylwestrowych w całym kraju. Przedstawiamy Wam przepis na... żabie oczka!

 Żabie oczka Żabie oczka
Źródło zdjęć: © via Getty Images
Paulina Hermann

Choć w czasach PRL wybór produktów spożywczych nie był tak duży, jak obecnie, to nie oznaczało, że ludzie chodzili głodni. Wręcz przeciwnie, w tak wyjątkowe okazje, jak Sylwester, stoły uginały się pod ciężarem różnego rodzaju zakąsek. Ich przygotowanie wymagało jednak nieco więcej wyobraźni i kreatywności. Dzisiaj mamy dostęp do praktycznie wszystkiego, co nam się tylko zamarzy. Kiedyś natomiast gospodynie musiały kombinować, by z kilku dostępnych lokalnych produktów stworzyć coś smacznego i atrakcyjnego dla gości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczy tak niewiele, aby z kilku składników zrobić choinkę i bałwanka w jadalnym wydaniu

Na sylwestrowych stołach królowały takie przysmaki, jak zimne nóżki, tatary, śledzie, kiełbasy i oczywiście... żabie oczka. Ta ostatnia potrawa była prawdziwym hitem. Pożywna i sycąca, stanowiła idealny podkład pod alkohol, którego w PRL nie marnowano. Warto więc przypomnieć sobie ten przepis i zaskoczyć nim swoich gości. Starsi z pewnością poczują powiew nostalgii, a młodsi będą mieli okazję spróbować czegoś nowego i oryginalnego.

Przepis na żabie oczka - sylwestrowy hit PRL

Lista składników, które będą potrzebne:

  • mortadela,
  • 6 jajek,
  • olej do smażenia,
  • jajko do obtoczenia,
  • bułka tarta,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Plastry mortadeli obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej, następnie posyp solą i pieprzem. Smaż na rozgrzanym oleju, aż będą delikatnie rumiane.
  2. Smażone plastry mortadeli pod wpływem ciepła wyginają się, tworząc "miseczki". W te wgłębienia wlej po jednym surowym jajku, a wierzch posyp pieprzem i solą.
  3. Miseczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez kilka minut, aż jajka zetną się do stopnia, który preferujesz.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku