Imprezowy chlebek

Specjalnie z myślą o Ws przygotowaliśmy przekąskę, która naszym zdaniem zrobi furorę na każdej imprezie andrzejkowej. Same pyszności! ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 200 g boczek w plastrach pokrojony, podsmażony
  2. 3 szkl. mąka pszenna
  3. 1 łyżka proszek do pieczenia
  4. 1 szkl. maślanka
  5. 200 g serek śmietankowy
  6. 150 g ser cheddar
  7. 2 szt. papryczki chilli posiekane
  8. 2 łyżeczki cukier
  9. 1 łyżka olej roślinny do posmarowania foremki
  10. 1 łyżeczka sól

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą serek śmietankowy, podsmażony boczek, cheddar oraz papryczki chilli.

Obrazek

2. W drugiej misce umieść mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz sól.

Obrazek

3. Następnie dodaj wcześniej przygotowaną mieszankę i maślankę. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

4. Do wysmarowanej olejem formy, przełóż powstałą mieszankę. Wstaw do piekarnika na godzinę (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. Gotowy chlebek podaj z ulubionym sosem.

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser