PrzepisDziwny przepis na jajka, który choć raz powinieneś spróbować. Smakują niepowtarzalnie!

Dziwny przepis na jajka, który choć raz powinieneś spróbować. Smakują niepowtarzalnie!

Jajka w różnych odsłonach to zdecydowanie jedno z naszych ulubionych śniadań. W takiej wersji jednak jemy je po raz pierwszy!

Dziwny przepis na jajka, który choć raz powinieneś spróbować. Smakują niepowtarzalnie!
Ewa

Znudziła Ci się jajecznica?

Masz już dość jajek na miękko, a nie chcesz kolejny raz jeść kanapek z jajem i majonezem? Omlet nie zawsze wychodzi, a muffiny jajeczne już się przejadły? Mamy dla Ciebie rozwiązanie!

Takich jajek jeszcze nie jadłeś i najwyższa pora nadrobić. W końcu eksperymenty w kuchni to coś, co kochamy.

Obraz

Przygotowanie takich żółtek nie jest trudne

Potrzebujesz:

  • jajek (kto by się spodziewał)
  • filiżanki soli
  • filiżanki cukru
Obraz
  1. Białka oddziel od żółtek tak, żeby żółtka się nie rozlały i pozostały zwartą kulą.
  2. Wymieszaj cukier i sól.
  3. Do naczynia włóż delikatnie żółtka i zasyp je solą z cukrem.
  4. Włóż do lodówki na 4 dni.
  5. Po tym czasie usuń cukier i sól i piecz żółtka przez 2h w 150 stopniach Celsjusza.

Suszone żółtka gotowe!

Obraz

Przypominają trochę morele, ale to wciąż jajka, żadna magiczne przemiana nie nastąpiła ;)

Sprawdzą się idealnie jako dodatek do sałatek, tostów, makaronu a nawet.... popcornu! Tak przygotowane żółtka możesz przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.

Same nie powalają smakiem, ale jako dodatek do wyżej wymienionych potraw pasują fantastycznie. Warto chociaż raz wypróbować ten przepis!

Obraz

Wybrane dla Ciebie