Dziwny przepis na jajka, który choć raz powinieneś spróbować. Smakują niepowtarzalnie!
Jajka w różnych odsłonach to zdecydowanie jedno z naszych ulubionych śniadań. W takiej wersji jednak jemy je po raz pierwszy!
Znudziła Ci się jajecznica?
Masz już dość jajek na miękko, a nie chcesz kolejny raz jeść kanapek z jajem i majonezem? Omlet nie zawsze wychodzi, a muffiny jajeczne już się przejadły? Mamy dla Ciebie rozwiązanie!
Takich jajek jeszcze nie jadłeś i najwyższa pora nadrobić. W końcu eksperymenty w kuchni to coś, co kochamy.
Przygotowanie takich żółtek nie jest trudne
Potrzebujesz:
- jajek (kto by się spodziewał)
- filiżanki soli
- filiżanki cukru
- Białka oddziel od żółtek tak, żeby żółtka się nie rozlały i pozostały zwartą kulą.
- Wymieszaj cukier i sól.
- Do naczynia włóż delikatnie żółtka i zasyp je solą z cukrem.
- Włóż do lodówki na 4 dni.
- Po tym czasie usuń cukier i sól i piecz żółtka przez 2h w 150 stopniach Celsjusza.
Suszone żółtka gotowe!
Przypominają trochę morele, ale to wciąż jajka, żadna magiczne przemiana nie nastąpiła ;)
Sprawdzą się idealnie jako dodatek do sałatek, tostów, makaronu a nawet.... popcornu! Tak przygotowane żółtka możesz przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.
Same nie powalają smakiem, ale jako dodatek do wyżej wymienionych potraw pasują fantastycznie. Warto chociaż raz wypróbować ten przepis!