PrzepisDziwny przepis na jajka, który choć raz powinieneś spróbować. Smakują niepowtarzalnie!

Dziwny przepis na jajka, który choć raz powinieneś spróbować. Smakują niepowtarzalnie!

Dziwny przepis na jajka, który choć raz powinieneś spróbować. Smakują niepowtarzalnie!
Ewa

12.02.2022 11:47, aktual.: 14.04.2022 18:34

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jajka w różnych odsłonach to zdecydowanie jedno z naszych ulubionych śniadań. W takiej wersji jednak jemy je po raz pierwszy!

Znudziła Ci się jajecznica?

Masz już dość jajek na miękko, a nie chcesz kolejny raz jeść kanapek z jajem i majonezem? Omlet nie zawsze wychodzi, a muffiny jajeczne już się przejadły? Mamy dla Ciebie rozwiązanie!

Takich jajek jeszcze nie jadłeś i najwyższa pora nadrobić. W końcu eksperymenty w kuchni to coś, co kochamy.

Obraz

Przygotowanie takich żółtek nie jest trudne

Potrzebujesz:

  • jajek (kto by się spodziewał)
  • filiżanki soli
  • filiżanki cukru
Obraz
  1. Białka oddziel od żółtek tak, żeby żółtka się nie rozlały i pozostały zwartą kulą.
  2. Wymieszaj cukier i sól.
  3. Do naczynia włóż delikatnie żółtka i zasyp je solą z cukrem.
  4. Włóż do lodówki na 4 dni.
  5. Po tym czasie usuń cukier i sól i piecz żółtka przez 2h w 150 stopniach Celsjusza.

Suszone żółtka gotowe!

Obraz

Przypominają trochę morele, ale to wciąż jajka, żadna magiczne przemiana nie nastąpiła ;)

Sprawdzą się idealnie jako dodatek do sałatek, tostów, makaronu a nawet.... popcornu! Tak przygotowane żółtka możesz przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.

Same nie powalają smakiem, ale jako dodatek do wyżej wymienionych potraw pasują fantastycznie. Warto chociaż raz wypróbować ten przepis!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także