Egzotyczna jajecznica ze słodką nutą. Niecodzienne dodatki nadają jej niepowtarzalnego smaku

Co powiesz na egzotyczną wersję jajecznicy, jakiej jeszcze nie jadłaś? Dodatki to czyste szaleństwo, ale takie, w którym jest metoda. Jajecznica na słodko z miodem i ananasem to najciekawsze urozmaicenie, jakie dziś zobaczysz.

ObrazekJajecznica na słodko z miodem - Pyszności; foto: Canva

Śniadanie to dobra okazja do umiarkowanych słodkości. Naleśniki z dżemem czy chociażby placki bananowe to chleb powszedni dla każdego rodzica, który chce, by jego dzieciaki zjadły też ważny posiłek z uśmiechem na ustach.

Jeśli więc szukasz innych sposobów na połączenie potraw śniadaniowych z czymś słodkim i pysznym, przeczytaj ten artykuł. Dowiesz się z niego, że jajecznica może iść w parze nawet z miodem i ananasem. Co więcej - mówimy to z pełną odpowiedzialnością - te składniki stanowią całkiem zgrany tercet!

Obrazek
Jajecznica na słodko z miodem - Pyszności; foto: Canva

Ponadto, jako że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, warto tu podkreślić zdrowotne właściwości takiego dania. Ananas jest cennym źródłem witaminy C, magnezu, potasu i beta-karotenu. Niewielka ilość kalorii i mnóstwo błonnika w ananasie to doskonałe środki na odchudzanie.

Ale to nie jedyny bohater przepisu na słodką jajecznicę. Miód nie pozostaje w prozdrowotnym tyle za ananasem. Metabolizm komórkowy, działanie antybakteryjne czy wspomaganie w leczeniu przeziębienia to tylko niektóre z jego niesamowitych właściwości.

Coś czujemy, że jesteś ciekawa przepisu na takie śniadanie. Oto on.

Egzotyczna jajecznica na słodko z miodem i ananasem

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki kleistego miodu
  • kawałek obranego ananasa
  • szczypta kminku
  • szczypta ziół prowansalskich
  • pieprz cytrynowy
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Pamiętaj, że do smażenia najlepiej nadaje się wersja extra virgin. Kiedy już tłuszcz będzie gorący, podsmaż na nim pokrojonego w cienkie plasterki i odsączonego ananasa.

Obrazek
Jajecznica na słodko z miodem - Pyszności; foto: Canva

Po dwóch minutach wsyp na patelnię odrobinę kminku i wlej rozbełtane w misce jajka. Smaż wszystko na małym ogniu cały czas mieszając.

3 minuty przed końcem smażenia dodaj miód. Chwilę przed zdjęciem jajecznicy z kuchenki, nastaw trochę większą moc palnika. Taki zabieg sprawi, że pozostały sok z ananasa i miód delikatnie odparują i składniki idealnie połączą się z jajkami.

Dopraw szczyptą ziół prowansalskich i pieprzem cytrynowym. Smacznego!

Po więcej ciekawych receptur zerknij na nasz kanał na YouTube. Poniżej film z przepisem na pyszny deser.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze