Egzotyczna jajecznica ze słodką nutą. Niecodzienne dodatki nadają jej niepowtarzalnego smaku
Co powiesz na egzotyczną wersję jajecznicy, jakiej jeszcze nie jadłaś? Dodatki to czyste szaleństwo, ale takie, w którym jest metoda. Jajecznica na słodko z miodem i ananasem to najciekawsze urozmaicenie, jakie dziś zobaczysz.
29.12.2022 17:37
Śniadanie to dobra okazja do umiarkowanych słodkości. Naleśniki z dżemem czy chociażby placki bananowe to chleb powszedni dla każdego rodzica, który chce, by jego dzieciaki zjadły też ważny posiłek z uśmiechem na ustach.
Jeśli więc szukasz innych sposobów na połączenie potraw śniadaniowych z czymś słodkim i pysznym, przeczytaj ten artykuł. Dowiesz się z niego, że jajecznica może iść w parze nawet z miodem i ananasem. Co więcej - mówimy to z pełną odpowiedzialnością - te składniki stanowią całkiem zgrany tercet!
Ponadto, jako że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, warto tu podkreślić zdrowotne właściwości takiego dania. Ananas jest cennym źródłem witaminy C, magnezu, potasu i beta-karotenu. Niewielka ilość kalorii i mnóstwo błonnika w ananasie to doskonałe środki na odchudzanie.
Ale to nie jedyny bohater przepisu na słodką jajecznicę. Miód nie pozostaje w prozdrowotnym tyle za ananasem. Metabolizm komórkowy, działanie antybakteryjne czy wspomaganie w leczeniu przeziębienia to tylko niektóre z jego niesamowitych właściwości.
Coś czujemy, że jesteś ciekawa przepisu na takie śniadanie. Oto on.
Egzotyczna jajecznica na słodko z miodem i ananasem
Składniki:
- 4 jajka
- 4 łyżki kleistego miodu
- kawałek obranego ananasa
- szczypta kminku
- szczypta ziół prowansalskich
- pieprz cytrynowy
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Pamiętaj, że do smażenia najlepiej nadaje się wersja extra virgin. Kiedy już tłuszcz będzie gorący, podsmaż na nim pokrojonego w cienkie plasterki i odsączonego ananasa.
Po dwóch minutach wsyp na patelnię odrobinę kminku i wlej rozbełtane w misce jajka. Smaż wszystko na małym ogniu cały czas mieszając.
3 minuty przed końcem smażenia dodaj miód. Chwilę przed zdjęciem jajecznicy z kuchenki, nastaw trochę większą moc palnika. Taki zabieg sprawi, że pozostały sok z ananasa i miód delikatnie odparują i składniki idealnie połączą się z jajkami.
Dopraw szczyptą ziół prowansalskich i pieprzem cytrynowym. Smacznego!
Po więcej ciekawych receptur zerknij na nasz kanał na YouTube. Poniżej film z przepisem na pyszny deser.