PrzepisEkspresowy barszcz czerwony w 20 minut. Możesz go zrobić nawet na ostatnią chwilę

Ekspresowy barszcz czerwony w 20 minut. Możesz go zrobić nawet na ostatnią chwilę

Tej zupy nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Podczas świątecznych przygotowań, gotujemy wiele pyszności, dlatego może zdarzyć się, że zapominamy o tym, co najważniejsze. I w takich przypadkach, z pomocą przychodzą ekspresowe przepisy. Zobacz, jak zrobić barszcz czerwony w 20 minut.

Barszcz czerwony w 20 minut - Pyszności; Foto: Canva
Barszcz czerwony w 20 minut - Pyszności; Foto: Canva

11.12.2022 13:30

Barszcz czerwony w 20 minut - torebka nie będzie tu potrzebna!

Barszcz czerwony jest popularną zupą, którą spożywamy przede wszystkim podczas Wigilii Bożego Narodzenia, ale nie tylko. Najlepiej smakuje w towarzystwie uszek lub krokietów. W szale przedświątecznych przygotowań, na głowie mamy naprawdę dużych spraw. I może dojść do sytuacji, że w niektórych przypadkach musimy się ograniczyć do ekspresowych przepisów. Czy wiesz, jak przygotować barszcz czerwony w 20 minut? Możesz go zrobić nawet na ostatnią chwilę. I nie będzie tu potrzebna torebka ani gotowy koncentrat ze sklepu.

Barszcz czerwony z 1910 r.  - Pyszności; foto: Canva
Barszcz czerwony z 1910 r. - Pyszności; foto: Canva

Jak przygotować barszcz czerwony w 20 minut?

To bardzo proste. Jak sama nazwa wskazuje, potrzebne będzie tu zaledwie 20 minut. Barszcz czerwony będzie smakował obłędnie, a Ty zaoszczędzić dużo czasu.

Składniki:

  • 2 kg buraków
  • 0,5 litra bulionu
  • 2 marchewki
  • kilka ząbków czosnku
  • 4 łyżki octu
  • sól i pieprz do smaku
  • pozostałe przyprawy: liść laurowy, kminek, ziele angielskie.

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony w 20 minut to doskonały przykład na to, że niemożliwe nie istnieje. Przygotowanie tej zupy rozpoczynamy od obrania buraków i pokrojenia ich na kawałki. Przekładamy je do garnka i dodajemy czosnek. Wszystko zalewamy wodą  - tak, by buraki znajdowały się około 3-4 cm pod powierzchnią wody. Wszystko należy zagotować.

Barszcz czerwony bez zakwasu - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Pascal Brodnicki
Barszcz czerwony bez zakwasu - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Pascal Brodnicki

Tuż przed wrzeniem należy dodać ocet i zagotować. Wtedy do garnka wlewamy bulion i dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy około 15-20 minut na średnim ogniu. Nasz barszcz czerwony w 20 minut jest już gotowy. Możesz go spożyć ze świątecznymi dodatkami lub wypić czysty. Na pewno jest znacznie zdrowszy od wersji z torebki. Taki barszczzachwyca kolorem i smakiem. Zaoszczędzicie naprawdę dużo czasu i będziecie mogli skupić się na przygotowaniu pozostałych dań na wigilijny stół. Smacznego!

Lubisz klasyczne dania i dodatki? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na chlebek czosnkowy ze świeżymi ziołami i masłem:

Wybrane dla Ciebie