Ekspresowy barszcz czerwony w 20 minut. Możesz go zrobić nawet na ostatnią chwilę
Tej zupy nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Podczas świątecznych przygotowań, gotujemy wiele pyszności, dlatego może zdarzyć się, że zapominamy o tym, co najważniejsze. I w takich przypadkach, z pomocą przychodzą ekspresowe przepisy. Zobacz, jak zrobić barszcz czerwony w 20 minut.
11.12.2022 13:30
Barszcz czerwony w 20 minut - torebka nie będzie tu potrzebna!
Barszcz czerwony jest popularną zupą, którą spożywamy przede wszystkim podczas Wigilii Bożego Narodzenia, ale nie tylko. Najlepiej smakuje w towarzystwie uszek lub krokietów. W szale przedświątecznych przygotowań, na głowie mamy naprawdę dużych spraw. I może dojść do sytuacji, że w niektórych przypadkach musimy się ograniczyć do ekspresowych przepisów. Czy wiesz, jak przygotować barszcz czerwony w 20 minut? Możesz go zrobić nawet na ostatnią chwilę. I nie będzie tu potrzebna torebka ani gotowy koncentrat ze sklepu.
Jak przygotować barszcz czerwony w 20 minut?
To bardzo proste. Jak sama nazwa wskazuje, potrzebne będzie tu zaledwie 20 minut. Barszcz czerwony będzie smakował obłędnie, a Ty zaoszczędzić dużo czasu.
Składniki:
- 2 kg buraków
- 0,5 litra bulionu
- 2 marchewki
- kilka ząbków czosnku
- 4 łyżki octu
- sól i pieprz do smaku
- pozostałe przyprawy: liść laurowy, kminek, ziele angielskie.
Sposób przygotowania:
Barszcz czerwony w 20 minut to doskonały przykład na to, że niemożliwe nie istnieje. Przygotowanie tej zupy rozpoczynamy od obrania buraków i pokrojenia ich na kawałki. Przekładamy je do garnka i dodajemy czosnek. Wszystko zalewamy wodą - tak, by buraki znajdowały się około 3-4 cm pod powierzchnią wody. Wszystko należy zagotować.
Tuż przed wrzeniem należy dodać ocet i zagotować. Wtedy do garnka wlewamy bulion i dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy około 15-20 minut na średnim ogniu. Nasz barszcz czerwony w 20 minut jest już gotowy. Możesz go spożyć ze świątecznymi dodatkami lub wypić czysty. Na pewno jest znacznie zdrowszy od wersji z torebki. Taki barszczzachwyca kolorem i smakiem. Zaoszczędzicie naprawdę dużo czasu i będziecie mogli skupić się na przygotowaniu pozostałych dań na wigilijny stół. Smacznego!
Lubisz klasyczne dania i dodatki? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na chlebek czosnkowy ze świeżymi ziołami i masłem: