16 prostych, ale ważnych zasad etykiety przy stole, które warto znać. Unikniesz każdej gafy

Spożywanie posiłków to swego rodzaju sztuka, a zarazem ceremonia. I warto dodać, że proces ten wiąże się z pewnymi zasadami, których należy przestrzegać.

Obrazek
Frania

A skoro już o nich mowa, poniżej zebrałam kilka ważnych wiadomości, które warto zapamiętać i wdrożyć w życie.

#1 Jak używać sztućców

Obrazek
  • Nie powinnaś dzielić całego posiłku na mniejsze kawałki i dopiero wtedy zacząć go jeść. Po oddzieleniu małego kawałka, od razu wkładaj go do buzi. Dlaczego? Podzielone na mniejsze kawałki jedzenie, znacznie szybciej się ochładza.
  • Jeśli przez przypadek upuścisz widelec lub łyżkę, nie nurkuj pod stołem, aby ją podnieść. Po prostu poproś kelnera, abo gospodarza o nowy zestaw sztućców.
  • Sztućce, które zaczęłaś używać, nie powinny dotykać bezpośrednio stołu. Ich miejsce po rozpoczęciu jedzenia to talerz.

#2 Oficjalne posiłki w trakcie przyjęć

Obrazek
  • Zacznijmy od miejsca, które powinnaś zająć na oficjalnym spotkaniu. Jeśli nie ma jasno przypisanych miejsc, to gospodarz powinien wskazać Ci, gdzie masz usiąść.
  • Jeśli ktoś, spóźnia się na proszoną kolację 20 minut, reszta gości może rozpocząć posiłek. Co więcej, spóźniona osoba oczywiście musi przeprosić za swoje zachowanie, ale jednocześnie nie powinna opowiadać ze szczegółami, dlaczego się spóźniła.
  • Do stołu najpierw siadają kobiety. Mężczyźni powinni pomóc im usiąść, odsuwając krzesła.
  • W przypadku kiedy nie możesz pić lub spożywać określonych posiłków, nie opowiadaj o tym wszystkim dookoła, ponieważ taka sytuacja może wprowadzić w zakłopotanie gospodarzy. Po prostu nie pij i nie jedz tych rzeczy.
  • Pod żadnym pozorem wykałaczki nie powinny znajdować się przy stole, gdzie spożywa się posiłek. Ich miejsce to łazienka, gdzie można z nich skorzystać bez skrępowania, po zakończonym posiłku.

#3 Serwetka

Obrazek
  • Serwetka nie jest jedynie elementem dekoracyjny stołu, dlatego zawsze z niej korzystaj.
  • Serwetkę należy rozłożyć przed rozpoczęciem posiłku.
  • Kładź ją na kolonach. Pod żadnym pozorem nie wiąż jej pod szyją.
  • Kiedy odchodzisz od stołu, serwetkę zostaw na krześle, a nie na stole.

#4 Co robić z rękoma podczas posiłku

Obrazek
  • Pod żadnym pozorem nie opieramy się łokciami o stół.
  • Wpadką jest także trzymanie jednej ręki na stole, a drugą pod stołem.
  • Podczas posiłku nie wypada bawić się jedzeniem.
  • To samo tyczy się używania telefonu lub sprawdzania wiadomości na innych nośnikach.
Więcej zasad związanych z etykietą przy stole znajdziesz tutaj.

Wybrane dla Ciebie

Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Tylko w tej temperaturze piekę karkówkę. Wychodzi tak krucha, że nie trzeba do niej noża
Tylko w tej temperaturze piekę karkówkę. Wychodzi tak krucha, że nie trzeba do niej noża