PoradyEwa Wachowicz wrzuca na grilla bardzo nietypowy produkt. Wszyscy się zachwycają

Ewa Wachowicz wrzuca na grilla bardzo nietypowy produkt. Wszyscy się zachwycają

Ewa Wachowicz i grillowanie- Pyszności, źródło:Instagram
Ewa Wachowicz i grillowanie- Pyszności, źródło:Instagram
Ewa
25.04.2023 10:33

Ewa Wachowicz podzieliła się wskazówkami dotyczącymi grillowania. Na ruszt wrzuca nie tylko mięsa, ale również owoce. Zaskoczysz swoich bliskich.

Wraz z majówką rusza też wielki sezon grillowania. Polacy uwielbiają tę aktywność - 75% z nas spotka się przy ruszcie ze znajomymi i rodziną, aby miło spędzić czas. Przydomowe ogródki i działki wypełnią się aromatem pieczonych kiełbasek, karkówki i kurczaka, a domowa kuchnia przeniesie się na świeże powietrze. Znana prezenterka podzieliła się wskazówkami, dzięki którym grillowanie będzie jeszcze prostsze i przyjemniejsze.

Ewa Wachowicz podpowiada, jak grillować

Gwiazda programów kulinarnych i właścicielka restauracji "Zalipianki" jest fanką gotowania na świeżym powietrzu, więc w czasie sezonu grillowego to właśnie tam wyczarowuje swoje posiłki. Postawiła nie tylko na grilla, ale również na całą zewnętrzną kuchnię zasilaną gazem. W wyposażeniu jej ogrodu nie brakuje również klasycznego grilla gazowego, węglowego i drzewnego. Pani Wachowicz podzieliła się swoimi patentami, dzięki którym grillowanie będzie jeszcze smaczniejsze i przyjemniejsze.

Ewa Wachowicz i grillowanie- Pyszności, źródło: Canva
Ewa Wachowicz i grillowanie- Pyszności, źródło: Canva
Jeśli przygotowujecie grilla dla większej liczby osób, a w menu jest mięso, to zachęcam was do tego, by wcześniej je zamarynować. Najlepiej pozostawić je w marynacie na kilka godzin, by nabrało aromatu i było soczyste oraz chrupiące po obróbce termicznej - pisze gwiazda w swoim artykule na "WP Kuchnia"

W przypadku mięsa drobiowego czas marynowania może być krótszy - wystarczy zaledwie kilka godzin, aby przeszło smakiem i aromatem przypraw. Wieprzowinę i wołowinę najlepiej jest przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki.

Grill to nie tylko mięso

Ewa Wachowicz radzi, aby w pełni korzystać z sezonu i do pieczonych mięs serwować również pyszne sałatki ze świeżych, chrupiących warzyw. Są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe i złagodzą nieco ciężkie potrawy z rusztu.

Wcale nie muszą być wymyślne - pokrojone w kostkę pomidory, ogórki i cebula z dodatkiem oliwy wyglądają i smakują znakomicie.

Na grillu wylądować mogą nie tylko mięsa, ale również pieczywo, owoce i warzywa.

Nie zapominajmy o tym, że na grilla idealnie nadają się też warzywa oraz owoce. Z tych pierwszych możemy zrobić sałatkę albo dodać do zupy. Grillowana cukinia, papryka, a nawet cebula – charakterystyczny smak i aromat gwarantowane - radzi pani Ewa

Nie każdy owoc sprawdzi się jednak na grillu. Lepiej jest odpuścić owoce miękkie i delikatne, jak jagody, maliny, truskawki i borówki. Ewa Wachowicz poleca banany z rusztu z czekoladą oraz brzoskwinie z puszki, które później można podać w pucharku wraz z bitą śmietaną.

A tymczasem, może masz ochotę na kurczaka z brokułami?

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także