Ewa Wachowicz wrzuca na grilla bardzo nietypowy produkt. Wszyscy się zachwycają
25.04.2023 10:33
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ewa Wachowicz podzieliła się wskazówkami dotyczącymi grillowania. Na ruszt wrzuca nie tylko mięsa, ale również owoce. Zaskoczysz swoich bliskich.
Wraz z majówką rusza też wielki sezon grillowania. Polacy uwielbiają tę aktywność - 75% z nas spotka się przy ruszcie ze znajomymi i rodziną, aby miło spędzić czas. Przydomowe ogródki i działki wypełnią się aromatem pieczonych kiełbasek, karkówki i kurczaka, a domowa kuchnia przeniesie się na świeże powietrze. Znana prezenterka podzieliła się wskazówkami, dzięki którym grillowanie będzie jeszcze prostsze i przyjemniejsze.
Zobacz także
Ewa Wachowicz podpowiada, jak grillować
Gwiazda programów kulinarnych i właścicielka restauracji "Zalipianki" jest fanką gotowania na świeżym powietrzu, więc w czasie sezonu grillowego to właśnie tam wyczarowuje swoje posiłki. Postawiła nie tylko na grilla, ale również na całą zewnętrzną kuchnię zasilaną gazem. W wyposażeniu jej ogrodu nie brakuje również klasycznego grilla gazowego, węglowego i drzewnego. Pani Wachowicz podzieliła się swoimi patentami, dzięki którym grillowanie będzie jeszcze smaczniejsze i przyjemniejsze.
Jeśli przygotowujecie grilla dla większej liczby osób, a w menu jest mięso, to zachęcam was do tego, by wcześniej je zamarynować. Najlepiej pozostawić je w marynacie na kilka godzin, by nabrało aromatu i było soczyste oraz chrupiące po obróbce termicznej - pisze gwiazda w swoim artykule na "WP Kuchnia"
W przypadku mięsa drobiowego czas marynowania może być krótszy - wystarczy zaledwie kilka godzin, aby przeszło smakiem i aromatem przypraw. Wieprzowinę i wołowinę najlepiej jest przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki.
Grill to nie tylko mięso
Ewa Wachowicz radzi, aby w pełni korzystać z sezonu i do pieczonych mięs serwować również pyszne sałatki ze świeżych, chrupiących warzyw. Są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe i złagodzą nieco ciężkie potrawy z rusztu.
Wcale nie muszą być wymyślne - pokrojone w kostkę pomidory, ogórki i cebula z dodatkiem oliwy wyglądają i smakują znakomicie.
Na grillu wylądować mogą nie tylko mięsa, ale również pieczywo, owoce i warzywa.
Nie zapominajmy o tym, że na grilla idealnie nadają się też warzywa oraz owoce. Z tych pierwszych możemy zrobić sałatkę albo dodać do zupy. Grillowana cukinia, papryka, a nawet cebula – charakterystyczny smak i aromat gwarantowane - radzi pani Ewa
Nie każdy owoc sprawdzi się jednak na grillu. Lepiej jest odpuścić owoce miękkie i delikatne, jak jagody, maliny, truskawki i borówki. Ewa Wachowicz poleca banany z rusztu z czekoladą oraz brzoskwinie z puszki, które później można podać w pucharku wraz z bitą śmietaną.
A tymczasem, może masz ochotę na kurczaka z brokułami?