PrzepisEwa Wachowicz kroi cebulę i serwuje swoim gościom. Wszyscy aż się oblizują

Ewa Wachowicz kroi cebulę i serwuje swoim gościom. Wszyscy aż się oblizują

Ewa Wachowicz pokazała, jak zrobić najlepsze krążki cebulowe - Pyszności; foto: Canva, Facebook
Ewa Wachowicz pokazała, jak zrobić najlepsze krążki cebulowe - Pyszności; foto: Canva, Facebook
22.07.2023 17:02

Ta przekąska autorstwa Ewy Wachowicz to prawdziwy kulinarny strzał w dziesiątkę. Przygotowuje się ją w mgnieniu oka i poczęstunek dla gości ma się w dużym stopniu z głowy. To może zbyt pochopne słowa — istnieje bowiem duże ryzyko, że kiedy wszyscy spróbują tych pysznych krążków cebulowych, zaraz będziesz musiał dorabiać nową porcję. Cóż, ideałów przecież na tym świecie nie ma, prawda?

Czasem to, co najprostsze, okazuje się najlepsze. Kiedy zbliża się jakaś miła okazja — czy to wizyta gości, urządzenie kina domowego albo wieczór na działce — odruchowo szukamy przepisów na skomplikowane, dystyngowane przekąski. W tym momencie co jakiś czas warto powiedzieć sobie "stop" i sięgnąć po coś naprawdę niewyszukanego i łatwego. Zwłaszcza wtedy, gdy sposób przygotowania takiej przekąski pokazała sama Ewa Wachowicz.

Krążki cebulowe autorstwa słynnej polskiej kucharki są wręcz doskonałe. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku, nie za tłuste i idealnie smaczne. Czy może być lepiej? Proponujemy od razu przygotować większą ich ilość, bo z doświadczenia wiemy, że na wszystkich imprezach "schodzą" jak szalone. Nie uwierzysz, póki nie spróbujesz. Oto przepis!

Krążki cebulowe - pyszne i łatwe - Pyszności; foto: Canva
Krążki cebulowe - pyszne i łatwe - Pyszności; foto: Canva

Krążki cebulowe według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 2 duże cebule,
  • mąka,
  • bułka tarta,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Ciasto:

  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania ciasta. Jajko wbij do miski, dodaj mleko, mąkę i dopraw szczyptą soli. Całość wymieszaj do połączenia się składników w jednolitą masę.
  2. Cebule obierz, pokrój w talarki i porozdzielaj "pierścienie". Wszystkie obtocz najpierw w mące, a następnie w przygotowanym wcześniej cieście i bułce tartej.
  3. Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Gdy będzie już gorący, delikatnie umieść w nim panierowane krążki cebulowe. Smaż do momentu, w którym będą już apetycznie zarumienione.
  4. Usmażoną cebulę wykładaj na ręcznik papierowy i przy jego pomocy odciśnij nadmiar tłuszczu. Przełóż do miski i podawaj z ulubionymi sosami. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także