Ciacho lepsze niż z cukierni. Ewa Wachowicz zdradziła ulubiony przepis
Z jabłkami, śliwką, gruszką... Zapach ciasta z kruszonką i owocami przywodzi na myśl wspomnienia z dzieciństwa. Przyrządzały je nasze babcie i mamy, zajadaliśmy się nim ze szklanką mleka czy maślanki w dłoni. Ewa Wachowicz przypomina stary, sprawdzony przepis na kruche ciasto i proponuje rabarbarowe wypełnienie.
28.04.2023 13:38
Kruche ciasto charakteryzuje się - oczywiście - chrupiącą konsystencją. Wyróżnia je niska zawartość wody i wysoka - tłuszczu. To dzięki temu ciasto jest tak delikatne. Najczęściej używa się go do przygotowywania tart, ciastek, babeczek, a także jako spód do różnego rodzaju deserów, zwłaszcza tych ze świeżymi owocami: śliwkami, jabłkami, gruszkami czy truskawkami. Ewa Wachowicz proponuje wypełnienie z kwaśnego rabarbaru z posypką z cynamonu i cukru pudru.
Najlepsze ciasto z owocami i kruszonką. Sekret idealnego deseru
Przede wszystkim pamiętaj, by sprawnie wyrabiać ciasto. Nadmierna ilość mieszania spowoduje, że stanie się twarde i gumowate. Tak więc, kiedy tylko składniki zostaną połączone, należy przerwać wyrabianie i uformować ciasto w kulę. Najlepiej jest podpiec je przed dodaniem wypełnienia, co zapewni, że spód będzie gotowy na przyjęcie wilgotnego wkładu. Zaleca się również chłodzenie ciasta przed pieczeniem, co zmniejszy ryzyko rozpuszczania się tłuszczu w czasie pieczenia.
Pozwól ciastu na odpoczynek - po wyrobieniu należy schłodzić je w lodówce przez minimum 30 minut, aby składniki dobrze się połączyły. Warto wiedzieć też, że kruche ciasto nie lubi ciepła. Co za tym idzie, kiedy będziesz je wałkować, zadbaj o to, aby nie przegrzać go dłonią. Warto użyć w tym celu pergaminu lub folii spożywczej, aby uniknąć bezpośredniego kontaktu z dłonią.
Tak Ewa Wachowicz robi kruche ciasto z owocami. Sprawdzony przepis
Przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta upewnij się, że wszystkie składniki, takie jak masło i jajka, są dobrze schłodzone. Pamiętaj też, że w czasie wyrabiania należy działać delikatnie, aby nie rozpuścić masła. To właśnie masło jest odpowiedzialne za kruchą konsystencję ciasta. Nie dodawaj też zbyt dużo mąki - wyrobiona masa powinna być delikatna i miękka, dlatego warto stosować proporcje składników podane w przepisie.
Składniki:
- 1,5 kg rabarbaru
- 500 g mąki tortowej
- 1 szklanka cukru
- 3 żółtka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany
- cukier puder (lub cukier puder zmieszany z cynamonem ) do posypania
Ewa Wachowicz - rabarbarowe ciasto. Przygotowanie:
- Mąkę przesiej na blat/stolnicę. Dodaj cukier i cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i zimne masło. Posiekaj całość.
- Kiedy składniki połączą się i powstanie kruszonka, stwórz z ciasta kopczyk, a wewnątrz zrób dołeczek. Nałóż tam śmietany, wybij jajko i żółtka.
- Delikatnie rozrabiaj ciasto nożem, a jak zaczną robić się "kluchy", zacznij wyrabiać ciasto rękoma.
- Kiedy ciasto będzie dokładnie wyrobione, zrobi się gładkie, uformuj z niego wałek i podziel na dwie nierówne części. 2/3 ciasta schowaj do lodówki na minimum pół godziny, resztę schowaj w zamrażalniku.
- Obierz i pokrój rabarbar w 2 cm kawałeczki.
- Formę (o wymiarach 24 cm x 35 cm) posmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
- Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj. Wyklej nim spód i boki foremki.
- Na cieście ułóż pokrojony rabarbar.
- Na wierzch zetrzyj na tarce o dużych oczkach zamrożone ciasto.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz je ok. 70 minut. Przykryj ciasto folią aluminiową, kiedy zacznie się zbyt przypiekać od góry.
- Kiedy ciasto ostygnie, możesz je posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Zobacz również przepis na ryżowe babeczki!