Ciacho lepsze niż z cukierni. Ewa Wachowicz zdradziła ulubiony przepis

Z jabłkami, śliwką, gruszką... Zapach ciasta z kruszonką i owocami przywodzi na myśl wspomnienia z dzieciństwa. Przyrządzały je nasze babcie i mamy, zajadaliśmy się nim ze szklanką mleka czy maślanki w dłoni. Ewa Wachowicz przypomina stary, sprawdzony przepis na kruche ciasto i proponuje rabarbarowe wypełnienie. 

ObrazekEwa Wachowicz przypomina sprawdzony przepis na kruche ciasto - Pyszności; Fot. Adobe Stock/Instagram: Ewa Wachowicz (screenshot)

Kruche ciasto charakteryzuje się - oczywiście - chrupiącą konsystencją. Wyróżnia je niska zawartość wody i wysoka - tłuszczu. To dzięki temu ciasto jest tak delikatne. Najczęściej używa się go do przygotowywania tart, ciastek, babeczek, a także jako spód do różnego rodzaju deserów, zwłaszcza tych ze świeżymi owocami: śliwkami, jabłkami, gruszkami czy truskawkami. Ewa Wachowicz proponuje wypełnienie z kwaśnego rabarbaru z posypką z cynamonu i cukru pudru.

Najlepsze ciasto z owocami i kruszonką. Sekret idealnego deseru

Przede wszystkim pamiętaj, by sprawnie wyrabiać ciasto. Nadmierna ilość mieszania spowoduje, że stanie się twarde i gumowate. Tak więc, kiedy tylko składniki zostaną połączone, należy przerwać wyrabianie i uformować ciasto w kulę. Najlepiej jest podpiec je przed dodaniem wypełnienia, co zapewni, że spód będzie gotowy na przyjęcie wilgotnego wkładu. Zaleca się również chłodzenie ciasta przed pieczeniem, co zmniejszy ryzyko rozpuszczania się tłuszczu w czasie pieczenia.

Pozwól ciastu na odpoczynek - po wyrobieniu należy schłodzić je w lodówce przez minimum 30 minut, aby składniki dobrze się połączyły. Warto wiedzieć też, że kruche ciasto nie lubi ciepła. Co za tym idzie, kiedy będziesz je wałkować, zadbaj o to, aby nie przegrzać go dłonią. Warto użyć w tym celu pergaminu lub folii spożywczej, aby uniknąć bezpośredniego kontaktu z dłonią.

Obrazek
Kruche ciasto - Pyszności; Foto canva.com

Tak Ewa Wachowicz robi kruche ciasto z owocami. Sprawdzony przepis

Przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta upewnij się, że wszystkie składniki, takie jak masło i jajka, są dobrze schłodzone. Pamiętaj też, że w czasie wyrabiania należy działać delikatnie, aby nie rozpuścić masła. To właśnie masło jest odpowiedzialne za kruchą konsystencję ciasta. Nie dodawaj też zbyt dużo mąki - wyrobiona masa powinna być delikatna i miękka, dlatego warto stosować proporcje składników podane w przepisie.

Składniki:

  • 1,5 kg rabarbaru
  • 500 g mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany
  • cukier puder (lub cukier puder zmieszany z cynamonem ) do posypania

Ewa Wachowicz - rabarbarowe ciasto. Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej na blat/stolnicę. Dodaj cukier i cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i zimne masło. Posiekaj całość.
  2. Kiedy składniki połączą się i powstanie kruszonka, stwórz z ciasta kopczyk, a wewnątrz zrób dołeczek. Nałóż tam śmietany, wybij jajko i żółtka.
  3. Delikatnie rozrabiaj ciasto nożem, a jak zaczną robić się "kluchy", zacznij wyrabiać ciasto rękoma.
  4. Kiedy ciasto będzie dokładnie wyrobione, zrobi się gładkie, uformuj z niego wałek i podziel na dwie nierówne części. 2/3 ciasta schowaj do lodówki na minimum pół godziny, resztę schowaj w zamrażalniku.
  5. Obierz i pokrój rabarbar w 2 cm kawałeczki.
  6. Formę (o wymiarach 24 cm x 35 cm) posmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
  7. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj. Wyklej nim spód i boki foremki.
  8. Na cieście ułóż pokrojony rabarbar.
  9. Na wierzch zetrzyj na tarce o dużych oczkach zamrożone ciasto.
  10. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz je ok. 70 minut. Przykryj ciasto folią aluminiową, kiedy zacznie się zbyt przypiekać od góry.
  11. Kiedy ciasto ostygnie, możesz je posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Zobacz również przepis na ryżowe babeczki!

Wybrane dla Ciebie

Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają