Ewa Wachowicz robi ciasto na pierogi tylko w ten sposób. Wychodzi miękkie i delikatne

Przepisy Ewy Wachowicz i jej patenty na gotowanie sprawiają, że nabieramy oczywistego wrażenia, że ta gwiazda kuchni naprawdę wie, co robi. To dlatego nie zaczynamy przygotowywania pierogów, bez zobaczenia, co na ten temat ma do powiedzenia prowadząca "Ewa gotuje". Poznaj przepis na zaparzane ciasto na pierogi Ewy Wachowicz i sam się przekonaj, dlaczego warto wypróbować tę recepturę.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock

Jako że pierogi uważamy za jeden z najważniejszych elementów kuchni polskiej, warto zadbać o to, by podczas szkolenia swojego kulinarnego warsztatu doprowadzić umiejętności przygotowania ciasta na pierogi do perfekcji. Z tym właśnie chce nam pomóc Ewa Wachowicz.

Tajemnicą dobrego ciasta na pierogi jest to, aby mąkę zaparzyć gorącą wodą.

- mówi Wachowicz w wywiadzie dla portalu styl.interia.pl, a później dodaje:

Wtedy gluten lepiej działa, ciasto staje się gładsze, jest zdecydowanie miększe i łatwiej się robi.

Nasz przekonała, a ciebie? Rzuć okiem na przepisna zaparzane ciasto na pierogi według Ewy Wachowicz, wykonaj zgodnie z instrukcją, a później daj nam znać, jak wyszło!

Obrazek
Pierogi - Pyszności; foto: Canva

Zaparzane ciasto na pierogi Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej na blat. To bardzo ważna czynność, która sprawi, że mąka nabierze powietrza. Dzięki temu składniki będą się lepiej łączyły, a ciasto wyjdzie puszyste i delikatne.

Teraz uformuj z mąki kopczyk, na którego środku musisz utworzyć dołeczek. Teraz wlej do niego szklankę wrzątku i całość zagarnij nożem. Jest to moment, w którym ciasto zaczyna przybierać formę "klusek". Utwórz z niego kolejny kopczyk, zrób dołeczek i wbij do środka jajko. Wymieszaj najpierw nożem, a później zacznij zagniatać ciasto dłońmi.

Obrazek
Ciasto na pierogi według Ewy Wachowicz - Pyszności; foto: Canva

Kiedy masa będzie już gładka i jednolita (może to zająć około 15 minut), przejdź do kolejnej ważnej czynności: przykryj ją i pozostaw na 20 minut. Dzięki temu ciasto będzie bardziej elastyczne i nie będziesz miał problemu z jego rozwałkowaniem.

Na koniec użyj wałka do utworzenia "placka" o grubości 2-3 milimetrów. Przy pomocy szklanki wykrój krążki, nałóż farsz i zlep. Gotuj w osolonym wrzątku. Powodzenia!

Obejrzyj też ten filmik z naszego kanału na YouTube z przepisem na słodkie bułeczki śniadaniowe. Raz ich posmakujesz — nieustannie będziesz do nich wracał. 

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji