Ewa Wachowicz robi puszyste i wilgotne ciasto ze śliwkami. Idealne, gdy nie masz wiele czasu na pieczenie
Ciasto ze śliwkami od Ewy Wachowicz jest prostą wariacją na temat klasycznego przepisu. W jednej misce wymieszasz wszystkie składniki na puszysty placek. Zaskoczeniem są wiórki kokosowe, które nie tylko dodają przyjemnego orzechowego aromatu, ale spełniają też funkcję praktyczną.
Ciasto ze śliwkami węgierkami nieodłącznie zwiastuje zbliżający się koniec wakacji. Śliwki, dojrzewające pod koniec sierpnia, oczywiście najlepiej smakują prosto z własnego drzewka w ogrodzie. Obok knedli, obowiązkowym punktem programu jest proste i puszyste ciasto na oleju, które naprawdę trudno zepsuć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy placek z jagodami i pianką bezową. Na jednym kawałku trudno skończyć
Wiórki kokosowe w placku ze śliwkami
Ewa Wachowicz, zanim przejdzie do układania śliwek, posypuje wierzch ciasta wiórkami kokosowymi. Ich smak jest delikatnie wyczuwalny w gotowym wypieku i wiele osób nie może rozgryźć, co takiego znajduje się w środku. Ale wiórki kokosowe spełniają jeszcze jedną, praktyczną funkcję – chłoną nadmiar wilgoci ze śliwek, dzięki czemu owoce nie opadają na dno.
Przepis na ciasto ze śliwkami od Ewy Wachowicz
Do ciasta potrzebujesz tortownicy o średnicy 26 cm.
Składniki:
- 300 g śliwek węgierek,
- 6 jajek,
- 6 łyżek oleju,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szklanka cukru,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- szczypta soli,
- 2 łyżki wiórków kokosowych,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski wbij jajka, dodaj olej, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, otartą skórkę z cytryny i szczyptę soli. Wymieszaj mikserem do uzyskania gładkiej masy.
- Przelej ciasto do tortownicy wysmarowanej masłem.
- Po wierzchu posyp wiórkami kokosowymi, a następnie, na wiórkach kokosowych, poukładaj przekrojone na połówki śliwki.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 60 minut. Po upieczeniu oprósz cukrem pudrem.