Ewa Wachowicz robi puszyste i wilgotne ciasto ze śliwkami. Idealne, gdy nie masz wiele czasu na pieczenie

Ciasto ze śliwkami od Ewy Wachowicz jest prostą wariacją na temat klasycznego przepisu. W jednej misce wymieszasz wszystkie składniki na puszysty placek. Zaskoczeniem są wiórki kokosowe, które nie tylko dodają przyjemnego orzechowego aromatu, ale spełniają też funkcję praktyczną.

Ewa Wachowicz do ciasta ze śliwkami dodaje chrupiący składnikEwa Wachowicz do ciasta ze śliwkami dodaje chrupiący składnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, Instgaram
Anna Galuhn

Ciasto ze śliwkami węgierkami nieodłącznie zwiastuje zbliżający się koniec wakacji. Śliwki, dojrzewające pod koniec sierpnia, oczywiście najlepiej smakują prosto z własnego drzewka w ogrodzie. Obok knedli, obowiązkowym punktem programu jest proste i puszyste ciasto na oleju, które naprawdę trudno zepsuć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy placek z jagodami i pianką bezową. Na jednym kawałku trudno skończyć

Wiórki kokosowe w placku ze śliwkami

Ewa Wachowicz, zanim przejdzie do układania śliwek, posypuje wierzch ciasta wiórkami kokosowymi. Ich smak jest delikatnie wyczuwalny w gotowym wypieku i wiele osób nie może rozgryźć, co takiego znajduje się w środku. Ale wiórki kokosowe spełniają jeszcze jedną, praktyczną funkcję – chłoną nadmiar wilgoci ze śliwek, dzięki czemu owoce nie opadają na dno.

Przepis na ciasto ze śliwkami od Ewy Wachowicz

Do ciasta potrzebujesz tortownicy o średnicy 26 cm.

Składniki:

  • 300 g śliwek węgierek,
  • 6 jajek,
  • 6 łyżek oleju,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka cukru,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski wbij jajka, dodaj olej, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, otartą skórkę z cytryny i szczyptę soli. Wymieszaj mikserem do uzyskania gładkiej masy.
  2. Przelej ciasto do tortownicy wysmarowanej masłem.
  3. Po wierzchu posyp wiórkami kokosowymi, a następnie, na wiórkach kokosowych, poukładaj przekrojone na połówki śliwki.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 60 minut. Po upieczeniu oprósz cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇