16 zaskakujących faktów o jedzeniu. Zupełnie inaczej spojrzysz na czekoladę i ketchup
Nie wiem jak Ty, ale ja uwielbiam poznawać nowe fakty o jedzeniu ? Dlatego dziś przychodzę z kolejną dawką niesamowitych wiadomości, które na pewno nie pozostawią Cię obojętnym.
27.08.2018 | aktual.: 05.09.2018 08:45
No to do dzieła!
#1 Czekolada jako waluta
Zanim Krzysztof Kolumb odkrył Amerykę, Aztekowie i Majowie wykorzystywali ziarna kakaowca jako walutę. Był to bardzo cenny napój, a jego spożywanie postrzegano jako luksus.
#2 Ananasy wcale nie rosną na drzewach...
...tylko na krzakach.
#3 Banany to tak naprawdę... jagody
Z botanicznego punktu widzenia banany to jagody. Podobnie zresztą jak bakłażan. Co więcej, ich jedzenie pomaga w walce z depresją.
#4 Ketchup sprzedawano kiedyś jako lek
Jeszcze parędziesiąt lat temu ketchup sprzedawany był zarówno jako rodzaj toniku, jak i pigułki.
#5 Hawajską pizzę tak naprawdę wymyślił...
... Kanadyjczyk!
#6 Biała czekolada w rzeczywistości nie jest czekoladą
Produkt ten zawiera masło kakaowe, ale nie ma w niej proszku kakaowego, dlatego z technicznego punktu widzenia nie kwalifikuje się jako czekolada.
#7 Hamburgerowe szaleństwo
W ciągu jednej sekundy na całym świecie zostaje sprzedanych 75 hamburgerów.
#8 Kolorowe papryki i ich tajemnica
Zielona, żółta i czerwona papryka to tak naprawdę... to samo warzywo, tylko na innym etapie rozwoju.
#9 Jabłka zamiast kawy
Jak się okazuje, aby otrzymać zastrzyk energii do działania, wcale nie musisz zaczynać dnia od filiżanki kawy. Wystarczy, że zjesz jabłko - zdrowa i pyszna alternatywa ?
#10 Makaronowe statystyki
Wiem, że może będzie trudno Ci w to uwierzyć, ale na naszej planecie istnieje ponad 600 makaronów o przeróżnych kształtach i formach.
#11 Cebula po łacinie...
... oznacza "dużą perłę".
#12 Ostrygi podawane w restauracji nadal żyją
To jednak dobra wiadomość, ponieważ martwe ostrygi zawierają sporo bakterii, dlatego lepiej spożywać je surowe.
#13 Do 2012 roku największym nabywcą jarmużu w USA była...
... sieć Pizza Hut. Kultowe restauracje wykorzystywały je jako dodatek do batonów sałatkowych.
#14 W żółtkach znajdziesz witaminę D
Warto podkreślić, że nie ma wcale tak wielu produktów, które zawierałyby naturalnie witaminę D.
#15 Ogórek aż w 96%...
#16 Migdały wywodzą się...
... z rodziny brzoskwiń.