Składniki:
- 1 łyżka olej
- 1 szt. cebula pokrojona w kostkę
- 1 szt. bagietka
- 2 łyżki masło roztopione
- 1 łyżka natka pietruszki posiekana
- 4 ząbki czosnek przeciśnięte przez praskę
- 1/2 szklanki pieczarki drobno pokrojone
- 250 g wołowina zmielona
- sól
- pieprz
- 1 szklanka sos podmidorowy
- 150 g serek śmietankowy
- 1 1/2 szklanki żółty ser starty
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć na nią cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pieczarki, zmieloną wołowinę, sól i pieprz. Kiedy mięso zmieni swój kolor na brązowawy, dodaj sos pomidorowy i dokładnie wszystko wymieszaj. Kiedy sos się zagotuje, gotuj go przez 10 minut. Następnie zdejmij patelnię z ognia.
2. Na dnie naczynia żaroodpornego równomiernie rozsmaruj serek śmietankowy, a następnie wlej do niego przygotowany wcześniej farsz. Posyp go z wierzchu 1 szklanką startego żółtego sera i włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piecz przez 15 minut.
3. W między czasie pokrój bagietkę na 3 części i wydrąż środek każdej z nich.
4. Po 15 minutach wyjmij naczynie z piekarnika i za pomocą łyżki nałóż farsz do wydrążonych bagietek.
5. Ułóż kawałki bagietek na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wymieszaj w misce roztopione masło, 1 ząbek czosnku i posiekaną natkę pietruszki, a następnie nasmaruj wierzch bagietek tą mieszanką. Na koniec posyp z wierzchu 1/2 szklanki startego żółtego sera i włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piecz przez 8 minut.
6. Po 8 minutach wyjmij bagietki z piekarnika i pokrój je na mniejsze kawałki.
7. Smacznego!