WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Kapusta pekińska faszerowana makrelą i twarogiem. Roladki znikają z talerzy w mgnieniu oka

Faszerowana kapusta pekińska z wędzoną makrelą, twarogiem i papryką to zaskakujący pomysł na pyszną przekąskę. Jak ją zrobić?

Obrazek
Ewa

Pomysł na roladki z kapusty pekińskiej

Jeśli szukasz nietypowego pomysłu na przekąskę, którą zachwycisz swoich gości, to trafiłeś idealnie. Dziś przygotowaliśmy dla Ciebie roladki z kapusty pekińskiej. Między liśćmi skrywa się farsz z wędzonej makreli, twarogu i kolorowych papryk. Taka przystawka świetnie sprawdzi się też w roli bezglutenowego drugiego śniadania- kapusta w ciekawy sposób zastąpi kromki pieczywa. Dzięki użyciu różnych kolorów warzyw faszerowana kapusta wygląda bardzo apetycznie.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Faszerowana kapusta

Składniki:

  • 1/2 szt. kapusty pekińskiej
  • 300 g serka twarogowego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 wędzona makrela
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1/3 łyżeczki soli1/2 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

W misce umieść serek twarogowy. Dodaj do niego kwaśną śmietanę i dorzuć kawałki wędzonej makreli. Postaraj się dobrze oddzielić je od ości- zacznij patroszenie od kręgosłupa i większych części. Podczas dodawania kawałków ryby do twarogu sprawdź, czy nie czujesz żadnej ości pod palcami. Następnie dopraw całość pieprzem, rozdrobnij przy pomocy widelca i wymieszaj.

Faszerowana kapusta pekińska- Pyszności
Faszerowana kapusta pekińska- Pyszności

Do powstałej pasty dodaj pokrojoną w niedużą kostkę paprykę. Możesz tu użyć jednego koloru, jeśli jednak postawisz  na dwa, to roladki będą prezentowały się lepiej. Nie wpływa to jednak na smak. Dorzuć również pokrojone ogórki konserwowe i wymieszaj.

Faszerowana kapusta pekińska- Pyszności
Faszerowana kapusta pekińska- Pyszności

Kapustę pekińską umyj i osusz. Podziel ją na dwie połówki. Rozdziel liście tak, aby powstał wachlarz.

Obrazek
Kapusta pekińska - Pyszności

Liście kapusty posmaruj przygotowaną wcześniej pasta twarogowo-makrelową. Zawiń kapustę w roladę.

Obrazek
Faszerowana kapusta pekińska- Pyszności

Owiń kapustę folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Dzięki temu roladki będą zwarte i nie będą rozpadały się podczas krojenia. Taką kapustę możesz przygotować poprzedniego dnia wieczorem i zostawić w lodówce na całą noc.

Faszerowana kapusta pekińska- Pyszności
Faszerowana kapusta pekińska- Pyszności

Po tym czasie odwiń kapustę z folii i pokrój w plastry. Nasze roladki z faszerowanej kapusty pekińskiej są już gotowe. Smacznego!

Faszerowana kapusta pekińska- Pyszności
Faszerowana kapusta pekińska- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo