Kapusta pekińska faszerowana makrelą i twarogiem. Roladki znikają z talerzy w mgnieniu oka
Faszerowana kapusta pekińska z wędzoną makrelą, twarogiem i papryką to zaskakujący pomysł na pyszną przekąskę. Jak ją zrobić?
22.09.2022 13:16
Pomysł na roladki z kapusty pekińskiej
Jeśli szukasz nietypowego pomysłu na przekąskę, którą zachwycisz swoich gości, to trafiłeś idealnie. Dziś przygotowaliśmy dla Ciebie roladki z kapusty pekińskiej. Między liśćmi skrywa się farsz z wędzonej makreli, twarogu i kolorowych papryk. Taka przystawka świetnie sprawdzi się też w roli bezglutenowego drugiego śniadania- kapusta w ciekawy sposób zastąpi kromki pieczywa. Dzięki użyciu różnych kolorów warzyw faszerowana kapusta wygląda bardzo apetycznie.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Faszerowana kapusta
Składniki:
- 1/2 szt. kapusty pekińskiej
- 300 g serka twarogowego
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 wędzona makrela
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
- 4 ogórki konserwowe
- 1/3 łyżeczki soli1/2 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
W misce umieść serek twarogowy. Dodaj do niego kwaśną śmietanę i dorzuć kawałki wędzonej makreli. Postaraj się dobrze oddzielić je od ości- zacznij patroszenie od kręgosłupa i większych części. Podczas dodawania kawałków ryby do twarogu sprawdź, czy nie czujesz żadnej ości pod palcami. Następnie dopraw całość pieprzem, rozdrobnij przy pomocy widelca i wymieszaj.
Do powstałej pasty dodaj pokrojoną w niedużą kostkę paprykę. Możesz tu użyć jednego koloru, jeśli jednak postawisz na dwa, to roladki będą prezentowały się lepiej. Nie wpływa to jednak na smak. Dorzuć również pokrojone ogórki konserwowe i wymieszaj.
Kapustę pekińską umyj i osusz. Podziel ją na dwie połówki. Rozdziel liście tak, aby powstał wachlarz.
Liście kapusty posmaruj przygotowaną wcześniej pasta twarogowo-makrelową. Zawiń kapustę w roladę.
Owiń kapustę folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Dzięki temu roladki będą zwarte i nie będą rozpadały się podczas krojenia. Taką kapustę możesz przygotować poprzedniego dnia wieczorem i zostawić w lodówce na całą noc.
Po tym czasie odwiń kapustę z folii i pokrój w plastry. Nasze roladki z faszerowanej kapusty pekińskiej są już gotowe. Smacznego!