Kapusta pekińska faszerowana makrelą i twarogiem. Roladki znikają z talerzy w mgnieniu oka

Faszerowana kapusta pekińska z wędzoną makrelą, twarogiem i papryką to zaskakujący pomysł na pyszną przekąskę. Jak ją zrobić?

Obrazek
Ewa

Pomysł na roladki z kapusty pekińskiej

Jeśli szukasz nietypowego pomysłu na przekąskę, którą zachwycisz swoich gości, to trafiłeś idealnie. Dziś przygotowaliśmy dla Ciebie roladki z kapusty pekińskiej. Między liśćmi skrywa się farsz z wędzonej makreli, twarogu i kolorowych papryk. Taka przystawka świetnie sprawdzi się też w roli bezglutenowego drugiego śniadania- kapusta w ciekawy sposób zastąpi kromki pieczywa. Dzięki użyciu różnych kolorów warzyw faszerowana kapusta wygląda bardzo apetycznie.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Faszerowana kapusta

Składniki:

  • 1/2 szt. kapusty pekińskiej
  • 300 g serka twarogowego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 wędzona makrela
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1/3 łyżeczki soli1/2 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

W misce umieść serek twarogowy. Dodaj do niego kwaśną śmietanę i dorzuć kawałki wędzonej makreli. Postaraj się dobrze oddzielić je od ości- zacznij patroszenie od kręgosłupa i większych części. Podczas dodawania kawałków ryby do twarogu sprawdź, czy nie czujesz żadnej ości pod palcami. Następnie dopraw całość pieprzem, rozdrobnij przy pomocy widelca i wymieszaj.

Faszerowana kapusta pekińska- Pyszności
Faszerowana kapusta pekińska- Pyszności

Do powstałej pasty dodaj pokrojoną w niedużą kostkę paprykę. Możesz tu użyć jednego koloru, jeśli jednak postawisz  na dwa, to roladki będą prezentowały się lepiej. Nie wpływa to jednak na smak. Dorzuć również pokrojone ogórki konserwowe i wymieszaj.

Faszerowana kapusta pekińska- Pyszności
Faszerowana kapusta pekińska- Pyszności

Kapustę pekińską umyj i osusz. Podziel ją na dwie połówki. Rozdziel liście tak, aby powstał wachlarz.

Obrazek
Kapusta pekińska - Pyszności

Liście kapusty posmaruj przygotowaną wcześniej pasta twarogowo-makrelową. Zawiń kapustę w roladę.

Obrazek
Faszerowana kapusta pekińska- Pyszności

Owiń kapustę folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Dzięki temu roladki będą zwarte i nie będą rozpadały się podczas krojenia. Taką kapustę możesz przygotować poprzedniego dnia wieczorem i zostawić w lodówce na całą noc.

Faszerowana kapusta pekińska- Pyszności
Faszerowana kapusta pekińska- Pyszności

Po tym czasie odwiń kapustę z folii i pokrój w plastry. Nasze roladki z faszerowanej kapusty pekińskiej są już gotowe. Smacznego!

Faszerowana kapusta pekińska- Pyszności
Faszerowana kapusta pekińska- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀