Poniżej zobaczysz przepis na faszerowaną pierś z indyka podawaną z sosem pieczeniowym i żurawiną.
Pyszności
Składniki:
1 szt. pierś z indyka
folia spożywcza
3 szklanki chleb pokrojony na kawałki
1 łyżka tymianek
1/2 filiżanki bulion
sznurek
oliwa z oliwek
żurawina
sos pieczeniowy do indyka
sól
pieprz
300 g boczek posiekany
12 plastrów boczek
1 szt. cebula posiekana
1/2 szklanki seler naciowy posiekany
3 ząbki czosnek przeciśnięty przez praskę
2 łyżki masło
Sposób przygotowania:
1. Rozetnij pierś z indyka, przykryj ją folią spożywczą i delikatnie rozwałkuj. Zdejmij folię i posyp ją z wierzchu solą i pieprzem.
2. Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią posiekany boczek. Kiedy będzie chrupiący, dodaj cebulę, seler, czosnek i masło. Podgrzewaj co jakiś czas mieszając tak długo, aż cebula się zeszkli. Następnie zdejmij patelnię z ognia i przesyp jej zawartość do miski. Dodaj do niej także kawałki chleba, tymianek, sól, pieprz, bulion i dobrze wszystko wymieszaj.
3. Przygotowany farsz równomiernie rozłóż na piersi z indyka, a następnie zwiń ją w rulon i owiń sznurkiem tak, aby się nie rozwinęła.
4. Za pomocą pędzelka nasmaruj mięso oliwą z oliwek i umieść rulon na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 165 stopni C i piecz przez 45 minut.
5. Po 45 minutach wyjmij pierś z piekarnika i odwiń sznurek. Zawiń mięso w plastry boczku i włóż do piekarnika na dodatkowe 8 minut.
6. Po 8 minutach wyjmij rulon piekarnika i pokrój go w plastry.
7. Plastry indyka przełóż na talerze. Podawaj z sosem pieczeniowym i żurawiną do mięs i wędlin.