Faszerowana rolada z kurczaka

Oto przepis na genialny dodatek do dań, który łączy w sobie same pyszności. To po prostu idealna kombinacja, w której zakochacie się od pierwszego kęsa :)

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 1 szt. cebula posiekana w kostkę
  2. 2 szt. czerwona papryka posiekana w kostkę
  3. 2 szt. pierś z kurczaka
  4. 1 szt. pomidor pokrojony w kostkę
  5. 80 g ser żółty
  6. 1/3 puszki czerwona fasola
  7. 1 szt. jalapeño
  8. 4 ząbki czosnek
  9. 2 szczypty sól
  10. 2 szczypty czarny pieprz
  11. 1 łyżka czosnek w proszku
  12. 1 łyżka papryka w proszku
  13. 1 łyżka kumin
  14. 1 łyżka oregano

Sos

  1. 400 g sos pomidorowy
  2. 2 szt. suszone pomidory
  3. 50 ml sok z cytryny
  4. 3 łyżki przecier pomidorowy
Sposób przygotowania:

1. Na patelni podsmaż ze sobą cebulę, czerwoną paprykę, jalapeño, czosnek, sól i pieprz.

Obrazek

2. Do małej miski przesyp: pieprz, czosnek, paprykę, kumin, oregano i pieprz.

Obrazek

3. Do dwóch piersi z kurczaka dodaj połowę przygotowanej mieszanki przypraw. I dokładnie obtocz każdy kawałek mięsa.

Obrazek

4. Przetnij pierś z kurczaka na pół i roztłucz przy pomocy tłuczka. W wewnętrznej części rozprowadź podsmażoną paprykę, pokrojonego pomidora i ser.

Obrazek

5. Jako ostatni element dodaj czerwoną fasolę i zwiń pierś z kurczaka w rulon. Umieść roladki w formie do pieczenia i piecz je przez 20 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. W blenderze połącz ze sobą sos pomidorowy, suszone pomidory, sok z cytryny, przecier pomidorowy i drugą część mieszanki przypraw.

Obrazek

7. Powstały sos nałóż na upieczonego kurczaka i posyp po wierzchu serem. Ponownie włóż do piekarnika (temp. 180 stopni Celsjusza, 5 minut).

Obrazek

8. Gotowe roladki możesz podawać z ulubionymi dodatkami.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie