WAŻNE
TERAZ

Jakie gwarancje bezpieczeństwa dla Ukrainy? To kluczowy element ustaleń ze spotkania w Berlinie

Faszerowana rolada z kurczaka

Oto przepis na genialny dodatek do dań, który łączy w sobie same pyszności. To po prostu idealna kombinacja, w której zakochacie się od pierwszego kęsa :)

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 1 szt. cebula posiekana w kostkę
  2. 2 szt. czerwona papryka posiekana w kostkę
  3. 2 szt. pierś z kurczaka
  4. 1 szt. pomidor pokrojony w kostkę
  5. 80 g ser żółty
  6. 1/3 puszki czerwona fasola
  7. 1 szt. jalapeño
  8. 4 ząbki czosnek
  9. 2 szczypty sól
  10. 2 szczypty czarny pieprz
  11. 1 łyżka czosnek w proszku
  12. 1 łyżka papryka w proszku
  13. 1 łyżka kumin
  14. 1 łyżka oregano

Sos

  1. 400 g sos pomidorowy
  2. 2 szt. suszone pomidory
  3. 50 ml sok z cytryny
  4. 3 łyżki przecier pomidorowy
Sposób przygotowania:

1. Na patelni podsmaż ze sobą cebulę, czerwoną paprykę, jalapeño, czosnek, sól i pieprz.

Obrazek

2. Do małej miski przesyp: pieprz, czosnek, paprykę, kumin, oregano i pieprz.

Obrazek

3. Do dwóch piersi z kurczaka dodaj połowę przygotowanej mieszanki przypraw. I dokładnie obtocz każdy kawałek mięsa.

Obrazek

4. Przetnij pierś z kurczaka na pół i roztłucz przy pomocy tłuczka. W wewnętrznej części rozprowadź podsmażoną paprykę, pokrojonego pomidora i ser.

Obrazek

5. Jako ostatni element dodaj czerwoną fasolę i zwiń pierś z kurczaka w rulon. Umieść roladki w formie do pieczenia i piecz je przez 20 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. W blenderze połącz ze sobą sos pomidorowy, suszone pomidory, sok z cytryny, przecier pomidorowy i drugą część mieszanki przypraw.

Obrazek

7. Powstały sos nałóż na upieczonego kurczaka i posyp po wierzchu serem. Ponownie włóż do piekarnika (temp. 180 stopni Celsjusza, 5 minut).

Obrazek

8. Gotowe roladki możesz podawać z ulubionymi dodatkami.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀