Oto kolejny przepis, który może stać się prawdziwym hitem w Waszych domach. Faszerowane papryki nie tylko świetnie się prezentują, ale i doskonale smakują. Takie połączenie jest po prostu idealne ❤️
Pyszności
Składniki:
4 szt. czerowna papryka
1 szt. cebula
1/4 szkl. pietruszka
100 g ryż ugotowany
3 łyżki oliwa z oliwek
1 szt. jajko
1/3 szkl. mozzarella
1/2 szkl. bulion
2 ząbki czosnek
350 g mięso mielone z indyka
2 szczypty sól
2 szczypty pieprz
1 szczypta tymianek
1 szczypta paryka słodka
2 szczypty oregano
3 łyżki koncentrat pomidorowy
Sposób przygotowania:
1. Na rozgrzaną patelnię wrzuć cebulę i czosnek. Po chwili dodaj indyka i smaż przez kilka minut.
2. Następnie dodaj przyprawy: pieprz, sól, tymianek i oregano, koncentrat pomidorowy oraz pietruszkę.
3. Dodaj ryż i dokładnie wymieszaj.
4. Przetnij papryki na pół i usuń ich zawartość. Następnie skropl je oliwą i posyp pieprzem oraz solą.
5. Do przestudzonego farszu dodaj jedno jajko i dokładnie wymieszaj.
6. Ułóż połówki papryk w naczyniu żaroodpornym i umieść w nich farsz. Następnie posyp mozzarellą i oregano.
7. Wlej do naczynia 1/2 szkl. bulionu i przykryj folią aluminiową. Piecz pod przykryciem przez 55 minut w rozgrzanym do 200°Celsjusza piekarniku.
8. Gotowe papryki możesz udekorować przy pomocy posiekanej pietruszki.