Faszerowane papryki na Halloween
Halloween już tuż tuż, dlatego przychodzimy z kolejnym ciekawym przepisem na oryginalny obiad z tej okazji. Nie dość, że genialnie się prezentuje, to jeszcze niesamowicie smakuje. Takiej kombinacji nie możesz przegapić.
W tym roku na halloweenowe spotkanie w gronie przyjaciół proponujemy faszerowane papryki z buźkami. Po pierwsze, ich przygotowanie jest mega proste. Po drugie, praca nad tym przepisem to świetna frajda. I w końcu po trzecie, w środku ukryliśmy pyszny farsz na bazie wołowiny, sera i makaronu. Czyż nie brzmi genialnie?
Oczywiście jeśli przygotowujesz w tym roku przyjęcie halloweenowe u siebie, na naszej stronie znajdziesz wiele ciekawych inspiracji. Z nami przygotujesz nie tylko pyszny obiad, ale też ciekawe przekąski na ciepło, jak i mega wypieki. Twoi goście na pewno będą zachwyceni, dlatego nie zwlekaj i jeszcze dziś wybierz swoje perełki. Koniecznie napisz nam również, które przepisy podbiły Twoje serduszko!
Składniki
- 6-8 pomarańczowych papryk
- 400 g mielonej wołowiny
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 300 ml passaty pomidorowej
- 400 g ugotowanego drobnego makaronu
- 1/2 szklanki mozzarelli
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
Przygotowanie papryk
Pracę nad przepisem halloweenowym rozpoczynamy od przygotowania papryk.
W tym celu odetnij górną część papryk, które będą pełnić funkcję kapelusza. Następnie pozbądź się ze środka warzyw gniazd nasiennych. Na koniec przy pomocy małego noża zrób nacięcia w papryce w taki sposób, aby powstały małe oczka i buźki.
I pierwszy etap pracy nad przepisem jest już za nami, przechodzimy do kolejnego kroku.
Mięsno-makaronowy farsz
Na rozgrzanej patelni z olejem umieść mieloną wołowinę. Smaż mięso przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając zawartość patelni przy pomocy drewnianej łyżki.
Jako kolejne składniki dodaj na patelnię: pieprz, sól oraz passatę pomidorową. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i smaż powstałą mieszankę przez kilka minut.
W międzyczasie ugotuj drobny makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowy makaron przesyp do dużej miski, po czym dodaj do niego mieszankę z patelni.
Na koniec dodaj startą mozzarellę, suszony czosnek oraz bazylię. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy zwykłej łyżki. I farsz do naszych papryk jest już gotowy.
Pieczenie i podanie
Papryki i farsz są już gotowe, teraz wystarczy połączyć oba składniki w jedno.
Po pierwsze, umieść na blacie kuchennym papryki z wyciętymi buźkami. W środku każdego warzywa umieść mięsno-makaronowy farsz. Na wierzchu nafaszerowanych papryk umieść wcześniej odcięte kapelusze, po czym przełóż tak przygotowane papryki na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Teraz wstaw formę z warzywami do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Piekarnik ma mieć temp. 180 stopni Celsjusza i pracować na programie "góra-dół".
I to wszystko! Pyszny obiad halloweenowy jest już gotowy. Jak sama widzisz, jego przygotowanie jest mega proste i przyjemne jednocześnie! A efekt końcowy? Po prostu niebo w gębie!
Kiedy już przygotujesz faszerowane papryki, koniecznie daj nam znać, co o nich sądzisz. Na stałe zadomowią się Twoim menu? W naszych domach stały się prawdziwym hitem! Po prostu palce lizać 😊😍