Faszerowane piersi z kurczaka z serem i pomidorem. Soczyste, kruche i pyszne mięso

Pierś z kurczaka można przygotować na wiele różnych sposobów. Delikatne mięso świetnie komponuje się z wieloma dodatkami. Dziś filety przygotowaliśmy piersi z kurczaka z nadzieniem serowym i aromatycznymi przyprawami. Prosty i efektowny przepis na pierś z kurczaka, którą pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli.

Obrazek
Ewa

Piersi z kurczaka to uniwersalny posiłek, który sprawdzi się na rodzinny obiad. Dodatek farszu sprawia, że kurczak przestaje być nudny i wciąż potrafi zaskakiwać smakiem. To miła alternatywa dla kotletów i dewolajów. Ich przygotowanie jest proste, a krok po kroku pokażemy Ci, jak zamienić piersi z kurczaka w aromatyczne faszerowane kieszonki.Zamiast piersi z kurczaka możesz użyć również piersi lub sznycli z indyka. Dzięki temu, że nasze mięso przygotowaliśmy w piekarniku, to jest to lekki i szybki przepis na posiłek dla całej rodziny.

Z czym podać faszerowane piersi z kurczaka?

Nasze faszerowane piersi z kurczaka upiekliśmy na ziemniaczanych talarkach. Dzięki temu w jednym czasie zrobiliśmy zarówno danie mięsne, jak i dodatek do obiadu. W ich przygotowaniu pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Faszerowana pierś z kurczaka - składniki

  • 1 pomidor
  • 80 g sera mozzarella - tartego
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki cebuli granulowanej
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • 2 filety z kurczaka

Ziemniaczane talarki

  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • ½ łyżeczki cebuli granulowanej
  • ½ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu

Przepis na faszerowaną pierś z kurczaka

Pomidora pokrój w drobną kosteczkę i przełóż do miski. Dodaj starty żółty ser, jogurt naturalny i przyprawy: sól, cebulę granulowaną i pieprz. Dokładnie wymieszaj całość, żeby składniki farszu ładnie się połączyły.

Obrazek

W dwóch piersiach z kurczaka zrób nacięcie na środku. Delikatnie je rozchyl, aby powstała kieszonka.

Obrazek

Faszerowane piersi z kurczaka

W powstałej kieszonce umieść przygotowany wcześniej farsz. Upchnij go przy pomocy łyżki tak, aby w całości wypełnił kieszeń.\

Obrazek

Talarki ziemniaczane

Dodatkiem do piersi będą pyszne talarki. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Nam pomógł w tym robot kuchenny marki Philips. Pokrojone ziemniaki przełóż do miski i polej oliwa lub olejem. Dodaj przyprawy i całość wymieszaj, żeby dokładnie otoczyły kawałki ziemniaków.

Obrazek

Tak przygotowane ziemniaki wyłóż do naczynia żaroodpornego. Na górze umieść piersi z kurczaka i wstaw całość do piekarnika. Piecz przez ok. 35-40 minut w 160 stopniach Celsjusza.

Faszerowane piersi z kurczaka

Faszerowane piersi z kurczaka z talarkami

Po tym czasie piersi są już gotowe. Podaj je z upieczonymi talarkami i dorzuć ulubioną surówkę. Smacznego!

Faszerowane piersi z kurczaka
Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze