PrzepisFaszerowane piersi z kurczaka z serem i pomidorem. Soczyste, kruche i pyszne mięso

Faszerowane piersi z kurczaka z serem i pomidorem. Soczyste, kruche i pyszne mięso

Faszerowane piersi z kurczaka z serem i pomidorem. Soczyste, kruche i pyszne mięso
Ewa

03.06.2022 15:46

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pierś z kurczaka można przygotować na wiele różnych sposobów. Delikatne mięso świetnie komponuje się z wieloma dodatkami. Dziś filety przygotowaliśmy piersi z kurczaka z nadzieniem serowym i aromatycznymi przyprawami. Prosty i efektowny przepis na pierś z kurczaka, którą pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli.

Piersi z kurczaka to uniwersalny posiłek, który sprawdzi się na rodzinny obiad. Dodatek farszu sprawia, że kurczak przestaje być nudny i wciąż potrafi zaskakiwać smakiem. To miła alternatywa dla kotletów i dewolajów. Ich przygotowanie jest proste, a krok po kroku pokażemy Ci, jak zamienić piersi z kurczaka w aromatyczne faszerowane kieszonki.Zamiast piersi z kurczaka możesz użyć również piersi lub sznycli z indyka. Dzięki temu, że nasze mięso przygotowaliśmy w piekarniku, to jest to lekki i szybki przepis na posiłek dla całej rodziny.

Z czym podać faszerowane piersi z kurczaka?

Nasze faszerowane piersi z kurczaka upiekliśmy na ziemniaczanych talarkach. Dzięki temu w jednym czasie zrobiliśmy zarówno danie mięsne, jak i dodatek do obiadu. W ich przygotowaniu pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Faszerowana pierś z kurczaka - składniki

  • 1 pomidor
  • 80 g sera mozzarella - tartego
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki cebuli granulowanej
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • 2 filety z kurczaka

Ziemniaczane talarki

  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • ½ łyżeczki cebuli granulowanej
  • ½ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu

Przepis na faszerowaną pierś z kurczaka

Pomidora pokrój w drobną kosteczkę i przełóż do miski. Dodaj starty żółty ser, jogurt naturalny i przyprawy: sól, cebulę granulowaną i pieprz. Dokładnie wymieszaj całość, żeby składniki farszu ładnie się połączyły.

Obraz

W dwóch piersiach z kurczaka zrób nacięcie na środku. Delikatnie je rozchyl, aby powstała kieszonka.

Obraz

Faszerowane piersi z kurczaka

W powstałej kieszonce umieść przygotowany wcześniej farsz. Upchnij go przy pomocy łyżki tak, aby w całości wypełnił kieszeń.\

Obraz

Talarki ziemniaczane

Dodatkiem do piersi będą pyszne talarki. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Nam pomógł w tym robot kuchenny marki Philips. Pokrojone ziemniaki przełóż do miski i polej oliwa lub olejem. Dodaj przyprawy i całość wymieszaj, żeby dokładnie otoczyły kawałki ziemniaków.

Obraz

Tak przygotowane ziemniaki wyłóż do naczynia żaroodpornego. Na górze umieść piersi z kurczaka i wstaw całość do piekarnika. Piecz przez ok. 35-40 minut w 160 stopniach Celsjusza.

Obraz

Faszerowane piersi z kurczaka z talarkami

Po tym czasie piersi są już gotowe. Podaj je z upieczonymi talarkami i dorzuć ulubioną surówkę. Smacznego!

Obraz