Faszerowane ziemniaki z piekarnika - prosty a zarazem przepyszny dodatek do obiadu
Faszerowane ziemniaki z piekarnika z cheddarem i boczkiem to idealny dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Świetnie smakuje na gorąco, prosto z piekarnika. Takie pieczone ziemniaki będą ciekawym urozmaiceniem w Twoim jadłospisie.
Uwielbiamy ziemniaki w każdej postaci: smażone, gotowane, pieczone. Z niepozornej bulwy wyczarować można mnóstwo pyszności, które z pewnością znajdą swoich amatorów. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podaje, że statystyczny Polak zjada rocznie około 100 kg ziemniaków. Na dodatek znajdujemy się w europejskiej czołówce producentów ziemniaków. To zdecydowanie zobowiązuje do odkrywania tych warzyw na nowo. Dziś stworzyliśmy prosty i efektowny przepis na zapiekane ziemniaki, które smakują równie dobrze jak te z ogniska.
W przygotowaniu pomógł nam Ovi Smart marki Philips.
Faszerowane ziemniaki- składniki
- 2 duże ziemniaki
- 50 gram sera cheddar + do posypania
- 50 gram śmietany 18%
- smażony boczek
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Jak zrobić faszerowanego ziemniaka?
Ziemniaki dokładnie umyj, ale nie obieraj. Przy pomocy widelca zrób w nich nakłucia z różnych stron. Tak przygotowane ziemniaki owiń folią aluminiową i wstaw do Ovi Smart na 50 minut.
Po tym czasie wyjmij ostrożnie ziemniaki z urządzenia. Rozetnij folię i odkrój część ziemniaka, aby dostać się do środka. Przy pomocy łyżki wydrąż miękki środek, zostawiając jego warstwę na brzegach. Powinny powstać ziemniaczane łódeczki.
Wydrążoną część ziemniaka przełóż do miski. Dodaj starty cheddar, kwaśną śmietanę, pieprz oraz sól i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany farsz umieść w wydrążonym ziemniaku.
Następnie posyp ziemniaka startym serem cheddar. Na patelni usmaż na chrupko wędzony boczek. Pokrusz go lub pokrój na mniejsze kawałki i dodaj na górę pieczonego ziemniaka. Całość udekoruj posiekaną drobno natką pietruszki. Możesz ją również wymienić na świeży szczypiorek.
Nasz faszerowany ziemniak jest już gotowy. Świetnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do dań (np. z grilla) jak i samodzielne danie. Najczęściej jemy go w towarzystwie prostej, lekkiej sałatki z sosem vinegret lub domowej sałaty z jogurtem lub śmietaną. Smacznego!