Faszerowany bakłażan na bogato

Tym razem przychodzimy z pomysłem na pyszny obiad. Faszerowany bakłażan na bogato, bo o nim mowa, sprawdzi się w tej roli doskonale 😉

Obrazek
Pyszności

W przygotowaniu smacznego obiadu pomógł nam OVI SMART marki Philips.

Składniki:

Podstawowe składniki

  1. 2 szt. bakłażan
  2. 1/2 łyżeczki sól
  3. 2 łyżki oliwa z oliwek

Farsz

  1. 1 łyżeczka słodka papryka
  2. 1/2 łyżeczki ostra papryka
  3. 1 łyżeczka sól
  4. 1/2 łyżeczki pieprz
  5. 100 g kasza jaglana ugotowana
  6. 30 g ser feta
  7. 3 łyżki oliwa z oliwek
  8. 1/2 szt. cebula
  9. 1 szt. czerwona papryka
  10. 2 ząbki czosnek
  11. 1 szkl. świeża bazylia posiekana
  12. 400 g mielona wołowina
  13. 400 g pomidory krojone

Sposób przygotowania:

1. Odetnij końcówkę bakłażana i podziel go na pół (w pionie). Następnie ponacinaj w środku (jak na zdjęciu poniżej).

Obrazek

2. Każdy kawałek polej oliwą z oliwek, po czym dopraw do smaku solą. Umieść warzywa w Ovi i piecz je przez 20 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obrazek

3. Na rozgrzanej patelni połącz: cebulę, paprykę, czosnek oraz bazylię.

Obrazek

4. Jako kolejne składniki dodaj: mięso mielone, krojone pomidory, ostrą i słodką paprykę, cukier, sól, pieprz i kaszę jaglaną.

Obrazek

5. Gotową mieszankę z patelni umieść w podpieczonych bakłażanach.

Obrazek

6. Dodaj fetę i ponownie piecz w Ovi. Tym razem przez 10 minut.

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm