Faworków nigdy za wiele. Zwłaszcza tych w dwukolorowym wydaniu! Po prostu palce lizać ?
Składniki:
Ciasto
200 g mąka pszenna
2 szt. żółtka rozmiar L
2 łyżki śmietana 18%
1 łyżka spirytus lub wódka
Ciasto kakaowe
200 g mąka pszenna
1 łyżka kakao
2 szt. żółtka
2 łyżki śmietana 18%
1 łyżka spirytus lub wódka
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. W dwóch miskach umieść po 200 g mąki. Następnie dodaj po 2 żółtka, spirytus i śmietankę 18%. Do pierwszej miski dodaj dodatkowo kakao. Uformuj ciasto
2. Aby napowietrzyć oba ciasta, obijaj je wałkiem ok. 10 minut.
3. Następnie rozwałkuj (grubość max 1.5 mm). Z jaśniejszego ciasta powycinaj pasy, po czym przykryj kakaowym ciastem.
4. Podziel całość na mniejsze kawałki. W każdym elemencie zrób w centralnej części nacięcie i wywiń na zewnątrz każdą końcówkę. Smaż na rozgrzanym oleju.
5. Gotowe faworki posyp cukrem pudrem i to wszystko!