PrzepisPrzepyszne faworki budyniowe. Dużo lepsze od tradycyjnego chrustu

Przepyszne faworki budyniowe. Dużo lepsze od tradycyjnego chrustu

Czy może być coś lepszego od tradycyjnych pączków i faworków na tłusty czwartek? Oczywiście, że tak! Dlatego warto jest wypróbować pewne alternatywne opcje niektórych słodkości. Jedną z nich jest receptura na faworki budyniowe. Są proste w przygotowaniu i dużo lepsze od tradycyjnego chrustu.

Faworki budyniowe - Pyszności; Foto Canva.com
Faworki budyniowe - Pyszności; Foto Canva.com

09.02.2023 14:39

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dlaczego warto przygotować faworki budyniowe?

To oczywiste, że jesteś przyzwyczajone do tradycyjnych produktów, które spożywasz w tłusty czwartek. Jednak to dobry moment, by spróbować czegoś nowego, co wyróżnia się smakiem, konsystencją i zapachem. Faworki budyniowe to pewnego rodzaju wariacja na temat tradycyjnego chrustu. Ich przygotowanie nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy, a smak został podkreślony przez ulubiony budyń. Taka opcja faworków, idealnie sprawdzi się nie tylko w tłusty czwartek, ale i na wszystkie inne okazje. Lepiej jest usmażyć ich nieco więcej, bo znikną z talerza w mgnieniu oka.

Kruche faworki - Pyszności; foto: Canva
Kruche faworki - Pyszności; foto: Canva

Jak zrobić faworki budyniowe?

W odróżnieniu od tradycyjnej receptury, nie zaszły tu znaczące zmiany. Robi się je szybko i stosunkowo prosto, a efekt końcowy zachwyci wszystkich miłośników słodkości. Przygotuj je już dziś.

Składniki:

  • łyżka proszku budyniowego na każdą szklankę mąki
  • 3 żółtka
  • szklanka mąki
  • 100 ml śmietany.

Sposób przygotowania:

Faworki budyniowe to prawdziwy rarytas, który warto przygotować już teraz. Dodaj łyżkę budyniu na każdą szklankę mąki oraz żółtka i śmietanę. Zagnieć ciasto na jednolitą masę, przełóż je na blat i zbijaj drewnianym wałkiem przez około 15 minut. Następnie rozwałkuj ciasto i wycinaj faworki tak, jak w przypadku tradycyjnego przygotowania chrustu. Smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu, wyłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Tradycyjne faworki - Pyszności; Foto Canva.com
Tradycyjne faworki - Pyszności; Foto Canva.com

Równie istotne, jak samo smażenie, jest przechowywanie faworków. Aby uchronić je przed wyschnięciem, dobrze będzie je trzymać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej i pod przykryciem i z niewielkim dostępem do wentylacji. Smacznego!

A co jeśli szukasz opcji fit na tłusty czwartek? Już dziś przygotuj fit sernik kinder bueno. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: