PrzepisPrzepyszne faworki budyniowe. Dużo lepsze od tradycyjnego chrustu

Przepyszne faworki budyniowe. Dużo lepsze od tradycyjnego chrustu

Faworki budyniowe - Pyszności; Foto Canva.com
Faworki budyniowe - Pyszności; Foto Canva.com
09.02.2023 14:39

Czy może być coś lepszego od tradycyjnych pączków i faworków na tłusty czwartek? Oczywiście, że tak! Dlatego warto jest wypróbować pewne alternatywne opcje niektórych słodkości. Jedną z nich jest receptura na faworki budyniowe. Są proste w przygotowaniu i dużo lepsze od tradycyjnego chrustu.

Dlaczego warto przygotować faworki budyniowe?

To oczywiste, że jesteś przyzwyczajone do tradycyjnych produktów, które spożywasz w tłusty czwartek. Jednak to dobry moment, by spróbować czegoś nowego, co wyróżnia się smakiem, konsystencją i zapachem. Faworki budyniowe to pewnego rodzaju wariacja na temat tradycyjnego chrustu. Ich przygotowanie nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy, a smak został podkreślony przez ulubiony budyń. Taka opcja faworków, idealnie sprawdzi się nie tylko w tłusty czwartek, ale i na wszystkie inne okazje. Lepiej jest usmażyć ich nieco więcej, bo znikną z talerza w mgnieniu oka.

Kruche faworki - Pyszności; foto: Canva
Kruche faworki - Pyszności; foto: Canva

Jak zrobić faworki budyniowe?

W odróżnieniu od tradycyjnej receptury, nie zaszły tu znaczące zmiany. Robi się je szybko i stosunkowo prosto, a efekt końcowy zachwyci wszystkich miłośników słodkości. Przygotuj je już dziś.

Składniki:

  • łyżka proszku budyniowego na każdą szklankę mąki
  • 3 żółtka
  • szklanka mąki
  • 100 ml śmietany.

Sposób przygotowania:

Faworki budyniowe to prawdziwy rarytas, który warto przygotować już teraz. Dodaj łyżkę budyniu na każdą szklankę mąki oraz żółtka i śmietanę. Zagnieć ciasto na jednolitą masę, przełóż je na blat i zbijaj drewnianym wałkiem przez około 15 minut. Następnie rozwałkuj ciasto i wycinaj faworki tak, jak w przypadku tradycyjnego przygotowania chrustu. Smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu, wyłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Tradycyjne faworki - Pyszności; Foto Canva.com
Tradycyjne faworki - Pyszności; Foto Canva.com

Równie istotne, jak samo smażenie, jest przechowywanie faworków. Aby uchronić je przed wyschnięciem, dobrze będzie je trzymać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej i pod przykryciem i z niewielkim dostępem do wentylacji. Smacznego!

A co jeśli szukasz opcji fit na tłusty czwartek? Już dziś przygotuj fit sernik kinder bueno. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także