Faworki siostry Anastazji. Są chrupiące i idealne na tłusty czwartek

Faworki to przysmak, który obok pączków, króluje podczas zbliżającego się tłustego czwartku. Najlepsze są te, które smażysz według tradycyjnej receptury. A co powiesz na faworki siostry Anastazji? Są wyjątkowo smaczne, chrupiące i delikatne.

ObrazekFaworki siostry Anastazji - Pyszności; Foto Canva.com i kadr z materiału na kanale YouTube Salve TV
Karol Wiak

Dlaczego warto przygotować faworki siostry Anastazji?

Przepisów na najlepsze faworki jest całe mnóstwo. Za te najlepsze uchodzą te, które przygotowuje się według tradycyjnych receptur. A skoro ma być najlepiej, to dobrze sięgnąć po te sprawdzone przepisy. I takie są na pewno faworki siostry Anastazji. Możesz je usmażyć w przeciągu kilku najbliższych dni, bo jak dobrze wiesz - tłusty czwartek wypada w dniu 16 lutego 2023. Oprócz tego, że są stosunkowo łatwe w przygotowaniu, to stanowią świetną alternatywę dla pączków, które są dostępne praktycznie wszędzie. Zobacz, jak zrobić ten słodki przysmak.

Obrazek
Dlaczego ciasto na faworki bije się wałkiem? - Pyszności; foto: Canva

Poznaj przepis na faworki siostry Anastazji

Jeśli planujesz je przygotować, to wiedz, że robi się je miło, łatwo i przyjemnie. Otrzymasz przekąskę, która z talerzy zniknie w mgnieniu oka. Przepis od siostry Anastazji jest w pełni wyjątkowy.

Składniki:

  • 13 łyżek kwaśnej gęstej śmietany
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g mąki pszennej
  • sól
  • 2 łyżki spirytusu
  • cukier puder do posypania
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

Faworki siostry Anastazji możesz przygotować zawsze, gdy najdzie cię na nie ochota. Rozpocznij od przesiania mąki do miski. Rozbij jajka, oddzielając żółtka od białek. Żółtka przełóż do przesianej mąki i dodaj spirytus, sól i śmietanę. Wyrób jednolite ciasto, a gdy będzie gotowe, to sięgnij po wałek i uderzaj nim w ciasto. Pozwoli ci to je napowietrzyć, dzięki czemu będą lekkie i chrupiące. Gotowe ciasto podziel na dwie części - każdą z nich rozwałkuj i pokrój w szerokie pasy. Z każdego wykonaj mniejsze romby lub prostokąty.

Obrazek
Tradycyjne faworki - Pyszności; Foto Canva.com

Na środku każdego prostokąta zrób nacięcie. Przez powstały otwór przewlecz jeden koniec, aby nadać kształt faworkowi. Teraz czas na smażenie faworków - w wysokim garnku zagrzej około 1 litra oleju. Smaż faworki do momentu, aż staną się złociste z każdej strony. Gdy będą gotowe, to posyp je cukrem pudrem. Smacznego!

A co powiesz na słodkie bułeczki śniadaniowe? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej