PrzepisFaworki siostry Anastazji. Są chrupiące i idealne na tłusty czwartek

Faworki siostry Anastazji. Są chrupiące i idealne na tłusty czwartek

Faworki siostry Anastazji - Pyszności; Foto Canva.com i kadr z materiału na kanale YouTube Salve TV
Faworki siostry Anastazji - Pyszności; Foto Canva.com i kadr z materiału na kanale YouTube Salve TV

13.02.2023 09:55

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Faworki to przysmak, który obok pączków, króluje podczas zbliżającego się tłustego czwartku. Najlepsze są te, które smażysz według tradycyjnej receptury. A co powiesz na faworki siostry Anastazji? Są wyjątkowo smaczne, chrupiące i delikatne.

Dlaczego warto przygotować faworki siostry Anastazji?

Przepisów na najlepsze faworki jest całe mnóstwo. Za te najlepsze uchodzą te, które przygotowuje się według tradycyjnych receptur. A skoro ma być najlepiej, to dobrze sięgnąć po te sprawdzone przepisy. I takie są na pewno faworki siostry Anastazji. Możesz je usmażyć w przeciągu kilku najbliższych dni, bo jak dobrze wiesz - tłusty czwartek wypada w dniu 16 lutego 2023. Oprócz tego, że są stosunkowo łatwe w przygotowaniu, to stanowią świetną alternatywę dla pączków, które są dostępne praktycznie wszędzie. Zobacz, jak zrobić ten słodki przysmak.

Dlaczego ciasto na faworki bije się wałkiem? - Pyszności; foto: Canva
Dlaczego ciasto na faworki bije się wałkiem? - Pyszności; foto: Canva

Poznaj przepis na faworki siostry Anastazji

Jeśli planujesz je przygotować, to wiedz, że robi się je miło, łatwo i przyjemnie. Otrzymasz przekąskę, która z talerzy zniknie w mgnieniu oka. Przepis od siostry Anastazji jest w pełni wyjątkowy.

Składniki:

  • 13 łyżek kwaśnej gęstej śmietany
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g mąki pszennej
  • sól
  • 2 łyżki spirytusu
  • cukier puder do posypania
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

Faworki siostry Anastazji możesz przygotować zawsze, gdy najdzie cię na nie ochota. Rozpocznij od przesiania mąki do miski. Rozbij jajka, oddzielając żółtka od białek. Żółtka przełóż do przesianej mąki i dodaj spirytus, sól i śmietanę. Wyrób jednolite ciasto, a gdy będzie gotowe, to sięgnij po wałek i uderzaj nim w ciasto. Pozwoli ci to je napowietrzyć, dzięki czemu będą lekkie i chrupiące. Gotowe ciasto podziel na dwie części - każdą z nich rozwałkuj i pokrój w szerokie pasy. Z każdego wykonaj mniejsze romby lub prostokąty.

Tradycyjne faworki - Pyszności; Foto Canva.com
Tradycyjne faworki - Pyszności; Foto Canva.com

Na środku każdego prostokąta zrób nacięcie. Przez powstały otwór przewlecz jeden koniec, aby nadać kształt faworkowi. Teraz czas na smażenie faworków - w wysokim garnku zagrzej około 1 litra oleju. Smaż faworki do momentu, aż staną się złociste z każdej strony. Gdy będą gotowe, to posyp je cukrem pudrem. Smacznego!

A co powiesz na słodkie bułeczki śniadaniowe? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także