PrzepisFaworki z karpia według Magdy Gessler. Wigilijny hit bez ości i tłustego posmaku

Faworki z karpia według Magdy Gessler. Wigilijny hit bez ości i tłustego posmaku

Faworki z karpia- Pyszności
Faworki z karpia- Pyszności
Ewa
22.12.2022 14:36, aktualizacja: 22.12.2022 14:49

Proste i pyszne faworki z karpia według Magdy Gessler, Chrupiące na zewnątrz, soczyste i delikatne w środku. Jak zrobić faworki bez ości?

Przepis na karpia

Karpia nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Chociaż w pozostałych miesiącach jest przez nas zapomniany, to w grudniu zdecydowanie króluje w sklepach rybnych. Wiele osób narzeka na liczne ości, które występują w tej rybie. I nic dziwnego- ciągłe wyciąganie ich ze swojej porcji jest nie tylko mało eleganckie, ale przede wszystkim bardzo niewygodne. Magda Gessler zdradziła jednak sposób na to, jak pozbyć się tego problemu. Chrupiące rybne faworki są nie tylko soczyste i delikatne, ale również niekłopotliwe w jedzeniu.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Faworki z karpia według Magdy Gessler

Składniki:

  • 2 filety z karpia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 cebula
  • 1 szklanka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Filet z karpia podziel na mniejsze części. Jeśli zauważysz duże ości- usuń je. Na środku każdego kawałka, od strony skóry, zrób nieduże nacięcie.

Faworki z karpia według Magdy Gessler- Pyszności
Faworki z karpia według Magdy Gessler- Pyszności

Rybę przełóż do miski. Dodaj do niej sól, pieprz i pokrojoną w pióra cebulę. Dobrze wymieszaj i owiń całość folią spożywczą. Odstaw do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Dzięki temu karp nabierze smaku i pozbędziemy się tym samym aromatu mułu, który często można znaleźć w tej rybie.

Faworki z karpia według Magdy Gessler- Pyszności
Faworki z karpia według Magdy Gessler- Pyszności

Po tym czasie przeciągnij filet przez powstałe rozcięcie, tworząc kształt faworka. Obtocz rybę w mące i wrzuć do rozgrzanego oleju. Dzięki smażeniu w głębokim tłuszczu karp będzie chrupiący, a drobne ości rozpadną się i nie będą problemem. Nie wrzucaj zbyt dużo ryby na raz- obniży to temperaturę oleju i karp zacznie nim nasiąkać.

Faworki z karpia według Magdy Gessler- Pyszności
Faworki z karpia według Magdy Gessler- Pyszności

Usmażone faworki odsącz na kawałku ręcznika papierowego. Przełóż na talerz i podaj swoim bliskim. Możesz je usmażyć trochę wcześniej i podgrzać w piekarniku przed kolacją wigilijną.

Smacznego!

Faworki z karpia według Magdy Gessler- Pyszności
Faworki z karpia według Magdy Gessler- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także