Faworki z karpia według Magdy Gessler. Wigilijny hit bez ości i tłustego posmaku

Proste i pyszne faworki z karpia według Magdy Gessler, Chrupiące na zewnątrz, soczyste i delikatne w środku. Jak zrobić faworki bez ości?

Faworki z karpia- PysznościFaworki z karpia- Pyszności
Ewa

Przepis na karpia

Karpia nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Chociaż w pozostałych miesiącach jest przez nas zapomniany, to w grudniu zdecydowanie króluje w sklepach rybnych. Wiele osób narzeka na liczne ości, które występują w tej rybie. I nic dziwnego- ciągłe wyciąganie ich ze swojej porcji jest nie tylko mało eleganckie, ale przede wszystkim bardzo niewygodne. Magda Gessler zdradziła jednak sposób na to, jak pozbyć się tego problemu. Chrupiące rybne faworki są nie tylko soczyste i delikatne, ale również niekłopotliwe w jedzeniu.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Faworki z karpia według Magdy Gessler

Składniki:

  • 2 filety z karpia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 cebula
  • 1 szklanka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Filet z karpia podziel na mniejsze części. Jeśli zauważysz duże ości- usuń je. Na środku każdego kawałka, od strony skóry, zrób nieduże nacięcie.

Obrazek
Faworki z karpia według Magdy Gessler- Pyszności

Rybę przełóż do miski. Dodaj do niej sól, pieprz i pokrojoną w pióra cebulę. Dobrze wymieszaj i owiń całość folią spożywczą. Odstaw do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Dzięki temu karp nabierze smaku i pozbędziemy się tym samym aromatu mułu, który często można znaleźć w tej rybie.

Faworki z karpia według Magdy Gessler- Pyszności
Faworki z karpia według Magdy Gessler- Pyszności

Po tym czasie przeciągnij filet przez powstałe rozcięcie, tworząc kształt faworka. Obtocz rybę w mące i wrzuć do rozgrzanego oleju. Dzięki smażeniu w głębokim tłuszczu karp będzie chrupiący, a drobne ości rozpadną się i nie będą problemem. Nie wrzucaj zbyt dużo ryby na raz- obniży to temperaturę oleju i karp zacznie nim nasiąkać.

Faworki z karpia według Magdy Gessler- Pyszności
Faworki z karpia według Magdy Gessler- Pyszności

Usmażone faworki odsącz na kawałku ręcznika papierowego. Przełóż na talerz i podaj swoim bliskim. Możesz je usmażyć trochę wcześniej i podgrzać w piekarniku przed kolacją wigilijną.

Smacznego!

Obrazek
Faworki z karpia według Magdy Gessler- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯