Faworki z karpia według Magdy Gessler. Wigilijny hit bez ości i tłustego posmaku

Proste i pyszne faworki z karpia według Magdy Gessler, Chrupiące na zewnątrz, soczyste i delikatne w środku. Jak zrobić faworki bez ości?

Faworki z karpia- PysznościFaworki z karpia- Pyszności
Ewa

Przepis na karpia

Karpia nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Chociaż w pozostałych miesiącach jest przez nas zapomniany, to w grudniu zdecydowanie króluje w sklepach rybnych. Wiele osób narzeka na liczne ości, które występują w tej rybie. I nic dziwnego- ciągłe wyciąganie ich ze swojej porcji jest nie tylko mało eleganckie, ale przede wszystkim bardzo niewygodne. Magda Gessler zdradziła jednak sposób na to, jak pozbyć się tego problemu. Chrupiące rybne faworki są nie tylko soczyste i delikatne, ale również niekłopotliwe w jedzeniu.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Faworki z karpia według Magdy Gessler

Składniki:

  • 2 filety z karpia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 cebula
  • 1 szklanka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Filet z karpia podziel na mniejsze części. Jeśli zauważysz duże ości- usuń je. Na środku każdego kawałka, od strony skóry, zrób nieduże nacięcie.

Obrazek
Faworki z karpia według Magdy Gessler- Pyszności

Rybę przełóż do miski. Dodaj do niej sól, pieprz i pokrojoną w pióra cebulę. Dobrze wymieszaj i owiń całość folią spożywczą. Odstaw do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Dzięki temu karp nabierze smaku i pozbędziemy się tym samym aromatu mułu, który często można znaleźć w tej rybie.

Faworki z karpia według Magdy Gessler- Pyszności
Faworki z karpia według Magdy Gessler- Pyszności

Po tym czasie przeciągnij filet przez powstałe rozcięcie, tworząc kształt faworka. Obtocz rybę w mące i wrzuć do rozgrzanego oleju. Dzięki smażeniu w głębokim tłuszczu karp będzie chrupiący, a drobne ości rozpadną się i nie będą problemem. Nie wrzucaj zbyt dużo ryby na raz- obniży to temperaturę oleju i karp zacznie nim nasiąkać.

Faworki z karpia według Magdy Gessler- Pyszności
Faworki z karpia według Magdy Gessler- Pyszności

Usmażone faworki odsącz na kawałku ręcznika papierowego. Przełóż na talerz i podaj swoim bliskim. Możesz je usmażyć trochę wcześniej i podgrzać w piekarniku przed kolacją wigilijną.

Smacznego!

Obrazek
Faworki z karpia według Magdy Gessler- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują