Czy w figach, które jemy, są malutkie owady? Tak, lecz nie ma w tym niczego złego

Figi to wspaniałe owoce. Nie tylko są wyjątkowo smaczne, ale również bardzo zdrowe. Jednak niekiedy możemy zaobserwować w nich malutkie owady. Okazuje się, że nie jest to nic groźnego. W związku z tym nic nie stoi na przeszkodzie, by zajadać się tymi pysznymi owocami. Poniżej zdradzamy więcej szczegółów.

ObrazekCzy w figach faktycznie znajdują się małe owady - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Cenne owoce

Obrazek
Figi - Pyszności; Foto: Canva.com

Figi to wspaniałe źródło witamin z grupy C i B. Poza tym zawierają również takie sole mineralne jak potas, cynk, magnez, czy fosfor. Oprócz tego, owoce te są wyjątkowo smaczne i stanowią rewelacyjną słodką przekąskę. W związku z tym niekiedy zajadamy się nimi między posiłkami.

Jednak w niekórych figach niekiedy możemy zaobserwować również malutkie osy. Dlaczego tak się dzieje? Okazuje się, że owady te żyją z figami w mututalizmie. W związku z tym potrzebują one siebie nawzajem.

Figi i osy figowe

Obrazek
Drzewo figowe - Pyszności; Foto: Canva.com

Okazuje się, że figi właściwie nie są owocami, a kwiatami. Wewnątrz jednej figi znajduje się wiele małych kwiatów. W związku z tym, aby roślina mogła się rozmnażać - kwiaty powinny być zapylone. Na pomoc przychodzą osy figowe. Na czym dokładnie to polega?

Samica osy wciska się w niewielki otwór znajdujący się na fidze. Następnie składa wewnątrz figi jaja, a przy okazji rozprowadza pyłek. Larwy rozwijają się w fidze, a następnie ją opuszczają.

Zapylone figi dojrzewają i pojawiają się w nich nasiona. Niektórzy uważają, że chrupiące części fig to owady. Jednak nie jest to prawda - okazuje się, że są to po prostu nasiona.

W dojrzałych figach z reguły nie ma owadów, ani jaj. Wynika to z tego, że owoce produkują enzym, który trawi osy oraz pozostawione w środku jaja. W związku z tym są one całkowicie bezpieczne do jedzenia.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak wykonać deser bez pieczenia ferrero rocher krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej