Czy w figach, które jemy, są malutkie owady? Tak, lecz nie ma w tym niczego złego

Figi to wspaniałe owoce. Nie tylko są wyjątkowo smaczne, ale również bardzo zdrowe. Jednak niekiedy możemy zaobserwować w nich malutkie owady. Okazuje się, że nie jest to nic groźnego. W związku z tym nic nie stoi na przeszkodzie, by zajadać się tymi pysznymi owocami. Poniżej zdradzamy więcej szczegółów.

ObrazekCzy w figach faktycznie znajdują się małe owady - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Cenne owoce

Obrazek
Figi - Pyszności; Foto: Canva.com

Figi to wspaniałe źródło witamin z grupy C i B. Poza tym zawierają również takie sole mineralne jak potas, cynk, magnez, czy fosfor. Oprócz tego, owoce te są wyjątkowo smaczne i stanowią rewelacyjną słodką przekąskę. W związku z tym niekiedy zajadamy się nimi między posiłkami.

Jednak w niekórych figach niekiedy możemy zaobserwować również malutkie osy. Dlaczego tak się dzieje? Okazuje się, że owady te żyją z figami w mututalizmie. W związku z tym potrzebują one siebie nawzajem.

Figi i osy figowe

Obrazek
Drzewo figowe - Pyszności; Foto: Canva.com

Okazuje się, że figi właściwie nie są owocami, a kwiatami. Wewnątrz jednej figi znajduje się wiele małych kwiatów. W związku z tym, aby roślina mogła się rozmnażać - kwiaty powinny być zapylone. Na pomoc przychodzą osy figowe. Na czym dokładnie to polega?

Samica osy wciska się w niewielki otwór znajdujący się na fidze. Następnie składa wewnątrz figi jaja, a przy okazji rozprowadza pyłek. Larwy rozwijają się w fidze, a następnie ją opuszczają.

Zapylone figi dojrzewają i pojawiają się w nich nasiona. Niektórzy uważają, że chrupiące części fig to owady. Jednak nie jest to prawda - okazuje się, że są to po prostu nasiona.

W dojrzałych figach z reguły nie ma owadów, ani jaj. Wynika to z tego, że owoce produkują enzym, który trawi osy oraz pozostawione w środku jaja. W związku z tym są one całkowicie bezpieczne do jedzenia.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak wykonać deser bez pieczenia ferrero rocher krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość