NewsyCzy w figach, które jemy, są malutkie owady? Tak, lecz nie ma w tym niczego złego

Czy w figach, które jemy, są malutkie owady? Tak, lecz nie ma w tym niczego złego

Figi to wspaniałe owoce. Nie tylko są wyjątkowo smaczne, ale również bardzo zdrowe. Jednak niekiedy możemy zaobserwować w nich malutkie owady. Okazuje się, że nie jest to nic groźnego. W związku z tym nic nie stoi na przeszkodzie, by zajadać się tymi pysznymi owocami. Poniżej zdradzamy więcej szczegółów.

Czy w figach faktycznie znajdują się małe owady - Pyszności; Foto: Canva.com
Czy w figach faktycznie znajdują się małe owady - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

14.09.2022 09:32

Cenne owoce

Figi - Pyszności; Foto: Canva.com
Figi - Pyszności; Foto: Canva.com

Figi to wspaniałe źródło witamin z grupy C i B. Poza tym zawierają również takie sole mineralne jak potas, cynk, magnez, czy fosfor. Oprócz tego, owoce te są wyjątkowo smaczne i stanowią rewelacyjną słodką przekąskę. W związku z tym niekiedy zajadamy się nimi między posiłkami.

Jednak w niekórych figach niekiedy możemy zaobserwować również malutkie osy. Dlaczego tak się dzieje? Okazuje się, że owady te żyją z figami w mututalizmie. W związku z tym potrzebują one siebie nawzajem.

Figi i osy figowe

Drzewo figowe - Pyszności; Foto: Canva.com
Drzewo figowe - Pyszności; Foto: Canva.com

Okazuje się, że figi właściwie nie są owocami, a kwiatami. Wewnątrz jednej figi znajduje się wiele małych kwiatów. W związku z tym, aby roślina mogła się rozmnażać - kwiaty powinny być zapylone. Na pomoc przychodzą osy figowe. Na czym dokładnie to polega?

Samica osy wciska się w niewielki otwór znajdujący się na fidze. Następnie składa wewnątrz figi jaja, a przy okazji rozprowadza pyłek. Larwy rozwijają się w fidze, a następnie ją opuszczają.

Zapylone figi dojrzewają i pojawiają się w nich nasiona. Niektórzy uważają, że chrupiące części fig to owady. Jednak nie jest to prawda - okazuje się, że są to po prostu nasiona.

W dojrzałych figach z reguły nie ma owadów, ani jaj. Wynika to z tego, że owoce produkują enzym, który trawi osy oraz pozostawione w środku jaja. W związku z tym są one całkowicie bezpieczne do jedzenia.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak wykonać deser bez pieczenia ferrero rocher krok po kroku.

ciekawostkinewsyfigi
Wybrane dla Ciebie