Filet z kurczaka w cieście francuskim to genialny dodatek do obiadu. Możesz podać go z ryżem, ziemniakami lub lekką sałatką. Możliwości jest naprawdę wiele, dzięki czemu ta propozycja obiadowa szybko się nie znudzi 😉
Pyszności
Składniki:
2 szt. filety z kurczaka
2 ząbki czosnek
1/2 łyżeczki sól
1/3 łyżeczki pieprz
8 szt. ser żółty plastry
4 szt. szynka gotowana plastry
1 szt. ciasto francuskie
2 łyżki musztarda sarepska
1 szt. jajko rotrzepane
4-6 szt. ziemniaki
Sposób przygotowania:
1. Natnij filet z kurczaka i następnie rozbij go przy pomocy tłuczka. Następnie dopraw mięso przy pomocy czosnku, soli i pieprzu.
2. Na wierzchu ułóż plastry szynki i sera.
3. Zwiń w rulon i zabezpiecz folią spożywczą. Następnie wstaw do lodówki na 30 minut.
4. Podziel ciasto francuskie na dwa kawałki. Rozprowadź na nich musztardę, po czym ułóż zwinięte w rulon mięso.
5. Stwórz roladki i umieść je w formie do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i zrób wzorek przy pomocy widelca.
6. Tak przygotowane roladki piecz ok. 60 minut (temp. 180 stopni Celsjusza). Gotowe roladki możesz podać m.in. z ziemniakami lub samą sałatką. Smacznego!