Filet z kurczaka w cieście francuskim

Filet z kurczaka w cieście francuskim to genialny dodatek do obiadu. Możesz podać go z ryżem, ziemniakami lub lekką sałatką. Możliwości jest naprawdę wiele, dzięki czemu ta propozycja obiadowa szybko się nie znudzi 😉

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 2 szt. filety z kurczaka
  2. 2 ząbki czosnek
  3. 1/2 łyżeczki sól
  4. 1/3 łyżeczki pieprz
  5. 8 szt. ser żółty plastry
  6. 4 szt. szynka gotowana plastry
  7. 1 szt. ciasto francuskie
  8. 2 łyżki musztarda sarepska
  9. 1 szt. jajko rotrzepane
  10. 4-6 szt. ziemniaki

Sposób przygotowania:

1. Natnij filet z kurczaka i następnie rozbij go przy pomocy tłuczka. Następnie dopraw mięso przy pomocy czosnku, soli i pieprzu.

Obrazek

2. Na wierzchu ułóż plastry szynki i sera.

Obrazek

3. Zwiń w rulon i zabezpiecz folią spożywczą. Następnie wstaw do lodówki na 30 minut.

Obrazek

4. Podziel ciasto francuskie na dwa kawałki. Rozprowadź na nich musztardę, po czym ułóż zwinięte w rulon mięso.

Obrazek

5. Stwórz roladki i umieść je w formie do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i zrób wzorek przy pomocy widelca.

Obrazek

6. Tak przygotowane roladki piecz ok. 60 minut (temp. 180 stopni Celsjusza). Gotowe roladki możesz podać m.in. z ziemniakami lub samą sałatką. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione