PrzepisDania główneFilety z kurczaka w domowym sosie BBQ

Filety z kurczaka w domowym sosie BBQ

Filety z kurczaka w domowym sosie BBQ
Pyszności
14.10.2021 16:00, aktualizacja: 14.02.2022 12:08

Filety z kurczaka cieszą się największą popularnością w polskich kuchniach. Za ich pośrednictwem można przygotować wiele ciekawych dań. I dziś zaprezentujemy genialny przepis, dzięki któremu przygotujesz soczystego kurczaka w przepysznym sosie BBQ - oczywiście domowej roboty.

Sos barbecue (inaczej BBQ) pochodzi najprawdopodobniej z Ameryki. Pierwotnie powstał jako dodatek do dań grillowych, ale z biegiem lat jego zastosowanie rozszerzyło się również na inne dziedziny kulinarne.  Najczęściej łączony jest z różnego rodzaju mięsem, m.in. z  żeberkami wołowymi, kurczakiem oraz wieprzowiną. Przy takich kombinacjach smakowych pełni zazwyczaj funkcję marynaty. Oczywiście sos BBQ możesz połączyć również z makaronem, ryżem, jak i wykorzystać jako dodatek do pizzy, czy kanapek.

Nasz sprawdzony przepis na filety z kurczaka w sosie BBQ przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.

Składniki

  1. 4 filety z kurczaka
  2. 600 g passaty pomidorowej
  3. 1/3 szklanki białego cukru
  4. 1/3 szklanki brązowego cukru
  5. 1/3 szklanki octu jabłkowego
  6. 2 łyżki żółtej musztardy
  7. 1 łyżka sosu worcestershire
  8. 1 łyżka słodkiej papryki
  9. 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  10. 1 łyżka soli
  11. 1 łyżeczka pieprzu
  12. 200 g ananasa w kawałkach
  13. 100 g tartej mozzarelli
  14. 2 łyżki oleju roślinnego
  15. 1 cebula
  16. 2 ząbki czosnku

Przygotowanie sosu BBQ

Cały proces rozpocznij od przygotowania domowego sosu BBQ, który ma szerokie zastosowanie w kuchni. I w tym miejscu chcemy podzielić się z Tobą naszą sprawdzoną recepturą. Ten przepis nigdy nas nie zawiódł i z Tobą będzie tak samo. Gotowy sos możesz wykorzystać od razu lub przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Aby przygotować sos, umieść na palniku średniej wielkości garnek. Do naczynia przelej passatę pomidorową, biały i brązowy cukier, ocet jabłkowy, sos worcestershire, żółtą musztardę, słodką paprykę, pieprz cayenne, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj, po czym gotuj na małym ogniu ok. 30 minut. Od czasu do czasu przemieszaj zawartość garnka. Podczas gotowania sos powinien zgęstnieć.

Obraz

Podczas gotowania sosu, przygotuj warzywa. Na rozgrzanej patelni (z małą ilością oleju) podsmaż posiekaną w drobną kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki na patelni powinny nabrać ładnego, złocistego koloru.

Kiedy cebula i czosnek będą już gotowe, możesz przejść do kolejnego kroku, a mianowicie połączenia składników. Na początek przełóż zagotowaną mieszankę z garnka do blendera. Do urządzenia dodaj również składniki z patelni. Miksuj całość przez 1-2  minuty, aby uzyskać efekt idealnie gładkiej konsystencji. I sos BBQ jest już gotowy!

Obraz

Przygotowanie kurczaka

Umyte piersi z kurczaka ponacinaj w szachownicę. Aby to zrobić wystarczy ponacinać mięso pod kątem - najpierw od prawej do lewej strony, następnie od lewej do prawej. Pamiętaj, że filety z kurczaka należy jedynie ponacinać, dlatego uważaj, aby nie przeciąć mięsa na pół. Dzięki temu zabiegowi użyte za moment przyprawy dotrą do najgłębszych zakamarków mięsa.

Teraz dopraw mięso do smaku przy pomocy soli i pieprzu. Oczywiście jeśli masz ulubiony miks przypraw do kurczaka, możesz wykorzystać go na tym etapie, tak aby filety były doprawione pod Twoje kubki smakowe.

Obraz

Wstępnie przygotowane piersi z kurczaka podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem. Rób to na średniej wielości ogniu, około 5 minut na każdej ze stron. Pamiętaj, że kurczak ma być tylko wstępnie przygotowany, bo już za moment trafi jeszcze do piekarnika.

Kiedy już skończysz smażyć kawałki kurczaka na patelni, przełóż je do formy do pieczenia. Układając kawałki blisko siebie. Na wierzchu rozprowadź przygotowany wcześniej sos BBQ. Jako kolejne składniki dodaj do formy startą mozzarellę oraz małe kawałki ananasa.

Obraz

Tak przygotowane danie wstaw do rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika na 20 minut. Danie najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu, dlatego nie zwlekaj z podawaniem go swoim bliskim. Aby dodać kolorów, możesz udekorować gotowy posiłek przy pomocy posiekanej pietruszki. Smacznego!

Koniecznie daj nam znać co myślisz o naszym przepisie zarówno na całe danie, jak i domowy sos BBQ. Mamy nadzieję, że oba przepisy zadomowią się w Twoim menu na dłużej.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także