PrzepisPrzekąskiFioletowa pieczeń z czerwonej kapusty

Fioletowa pieczeń z czerwonej kapusty

Wraz z piątkiem przychodzimy z przepisem na pyszną pieczeń z kapusty w genialnym kolorze. Ta fioletowa mieszanka z pewnością zawróci Wam w głowie.

Fioletowa pieczeń z czerwonej kapusty
Pyszności

01.06.2018 | aktual.: 05.06.2018 14:41

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Składniki:

  1. 1 szt. cebula posiekana w kostkę
  2. 2 szt. korzeń pietruszki starty na tarce
  3. 1/2 łyżeczki pieprz
  4. 100 g Mielone siemię lniane
  5. 2-3 łyżeczki sezam do dekoracji
  6. 3 ząbki czosnek
  7. 600 g czerwona kapusta
  8. 180 g płatki ryżowe
  9. 3 łyżki natka pietruszki
  10. 1 łyżka kmin rzymski
  11. 200-250 ml bulion warzywny
  12. 1 łyżka zioła prowansalskie
  13. 1/2 łyżeczki sól
Sposób przygotowania:

1. W rondelku podsmaż ze sobą posiekaną w kostkę cebulę, starte na tarce korzenie pietruszki oraz czosnek.

Obraz

2. Po chwili dodaj czerwoną kapustę, płatki ryżowe, natkę pietruszki, kmin rzymski, bulion, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

3. Następnie dodaj siemię lniane i ponownie wymieszaj. Duś 5-10 minut.

Obraz

4. Powstałą mieszankę włóż do formy i piecz w rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza piekarniku (ok. 50-60 minut).

Obraz

5. Gotowe danie udekoruj sezamem.

Obraz