PrzepisOszukane flaczki, które pokocha każdy. Bez flaków wołowych, z dodatkiem lżejszego mięsa

Oszukane flaczki, które pokocha każdy. Bez flaków wołowych, z dodatkiem lżejszego mięsa

Flaki z indyka - Pyszności: Foto Canva.com
Flaki z indyka - Pyszności: Foto Canva.com

08.10.2022 08:50

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie ulega żadnej wątpliwości, że flaki są tą zupą, którą się uwielbia, albo nienawidzi. Stanowią one przysmak, serwowany w wielu polskich domach. A czy wiesz, że istnieje możliwość przygotowania flaczków bez flaków? Poznaj przepis na flaki z indyka.

Jak bardzo różnią są flaki z indyka, od tradycyjnego smaku flaczków?

Jedząc domowe flaczki, większość z nas zachwyca się ich smakiem. Są osoby, które jedzą tylko samą "wodę" z zupy, jak i prawdziwi miłośnicy, którzy zjadają wszystko i proszą o dokładkę. To, co zachwyca w popularnej polskiej zupie, to przede wszystkim jej smak. Odnosząc się do niego, warto podkreślić, że nie odczujemy większej różnicy, jeśli zdecydujemy się ugotować flaki z indyka. Ma się wrażenie, że jemy coś na podobieństwo rosołu, tylko w zupełnie innej formie. Zupa będzie wyrazista, rozgrzewająca i idealna na rodzinny, niedzielny obiad. Ale nie tylko.

Flaki z indyka - jak je przygotować?

Sam proces przygotowania flaczków, nie różni się niczym szczególnym od tradycyjnego gotowania flaków wołowych. Cały sekret i różnica pomiędzy tymi wersjami zupy, tkwi przede wszystkim w mięsie. Możemy Cię zapewnić, że wersja drobiowa również przypadnie Ci do gustu, a smak Cię zachwyci i rozgrzeje w te chłodniejsze dni.

Flaczki - Pyszności; Foto pixabay.com
Flaczki - Pyszności; Foto pixabay.com

Składniki:

  • około 1 kg drobiowych żołądków (z indyka lub kurczaka)
  • 5 skrzydełek lub 4 podudzia z kurczaka
  • świeża włoszczyzna (można zdecydować się też na mrożoną wersję, krojoną w paski)
  • 5 ziaren pieprzu
  • przyprawa do flaków - 1 opakowanie
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól
  • liście laurowe - 3 sztuki
  • łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • majeranek suszony - 1 łyżka.

Sposób przygotowania:

Podobnie, jak w przypadku każdej zupy, również i tu istotny jest czas gotowania. Zanim jednak będziemy mogli zjeść flaki z indyka, trzeba zadbać o wszystkie szczegóły, związane z przygotowaniem zupy. Rozpoczynamy od umycia i oczyszczenia żołądków drobiowych - doprawiamy je solą i gotujemy do uzyskania miękkości.

Do osobnego garnka wkładamy podudzia lub skrzydełka, zalewamy wodą, dodajemy pieprz czarny ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie i również wszystko gotujemy do miękkości.

Flaki z indyka - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=xaYmDlbJ2qc
Flaki z indyka - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=xaYmDlbJ2qc

Jeżeli gotowane wcześniej żołądki nabiorą odpowiedniej miękkości, to wylewamy wodę, w której je gotowaliśmy. Następnie kroimy żołądki w paski. Wyjmujemy również kurczaka z naszego wywaru (w tym przypadku nie wylewamy wody) i kroimy na drobne kawałki. Oba pokrojone rodzaje mięsa wrzucamy do wywaru, dodajemy włoszczyznę, a także przyprawę do flaków i całość gotujemy przez około 30 minut. Nasze flaki z indyka są już prawie gotowe.

W przypadku, gdy warzywa staną się miękkie, na sam koniec dodajemy jeszcze paprykę słodką mieloną, sól i majeranek, według uznania. Taka zupa to prawdziwe "niebo w gębie". Smacznego!

Zobacz nasze pomysły na rozgrzewające zupy, idealne na chłodniejsze dni:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także