Oszukane flaczki, które pokocha każdy. Bez flaków wołowych, z dodatkiem lżejszego mięsa
Nie ulega żadnej wątpliwości, że flaki są tą zupą, którą się uwielbia, albo nienawidzi. Stanowią one przysmak, serwowany w wielu polskich domach. A czy wiesz, że istnieje możliwość przygotowania flaczków bez flaków? Poznaj przepis na flaki z indyka.
08.10.2022 08:50
Jak bardzo różnią są flaki z indyka, od tradycyjnego smaku flaczków?
Jedząc domowe flaczki, większość z nas zachwyca się ich smakiem. Są osoby, które jedzą tylko samą "wodę" z zupy, jak i prawdziwi miłośnicy, którzy zjadają wszystko i proszą o dokładkę. To, co zachwyca w popularnej polskiej zupie, to przede wszystkim jej smak. Odnosząc się do niego, warto podkreślić, że nie odczujemy większej różnicy, jeśli zdecydujemy się ugotować flaki z indyka. Ma się wrażenie, że jemy coś na podobieństwo rosołu, tylko w zupełnie innej formie. Zupa będzie wyrazista, rozgrzewająca i idealna na rodzinny, niedzielny obiad. Ale nie tylko.
Flaki z indyka - jak je przygotować?
Sam proces przygotowania flaczków, nie różni się niczym szczególnym od tradycyjnego gotowania flaków wołowych. Cały sekret i różnica pomiędzy tymi wersjami zupy, tkwi przede wszystkim w mięsie. Możemy Cię zapewnić, że wersja drobiowa również przypadnie Ci do gustu, a smak Cię zachwyci i rozgrzeje w te chłodniejsze dni.
Składniki:
- około 1 kg drobiowych żołądków (z indyka lub kurczaka)
- 5 skrzydełek lub 4 podudzia z kurczaka
- świeża włoszczyzna (można zdecydować się też na mrożoną wersję, krojoną w paski)
- 5 ziaren pieprzu
- przyprawa do flaków - 1 opakowanie
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- sól
- liście laurowe - 3 sztuki
- łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- majeranek suszony - 1 łyżka.
Sposób przygotowania:
Podobnie, jak w przypadku każdej zupy, również i tu istotny jest czas gotowania. Zanim jednak będziemy mogli zjeść flaki z indyka, trzeba zadbać o wszystkie szczegóły, związane z przygotowaniem zupy. Rozpoczynamy od umycia i oczyszczenia żołądków drobiowych - doprawiamy je solą i gotujemy do uzyskania miękkości.
Do osobnego garnka wkładamy podudzia lub skrzydełka, zalewamy wodą, dodajemy pieprz czarny ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie i również wszystko gotujemy do miękkości.
Jeżeli gotowane wcześniej żołądki nabiorą odpowiedniej miękkości, to wylewamy wodę, w której je gotowaliśmy. Następnie kroimy żołądki w paski. Wyjmujemy również kurczaka z naszego wywaru (w tym przypadku nie wylewamy wody) i kroimy na drobne kawałki. Oba pokrojone rodzaje mięsa wrzucamy do wywaru, dodajemy włoszczyznę, a także przyprawę do flaków i całość gotujemy przez około 30 minut. Nasze flaki z indyka są już prawie gotowe.
W przypadku, gdy warzywa staną się miękkie, na sam koniec dodajemy jeszcze paprykę słodką mieloną, sól i majeranek, według uznania. Taka zupa to prawdziwe "niebo w gębie". Smacznego!
Zobacz nasze pomysły na rozgrzewające zupy, idealne na chłodniejsze dni: