PrzepisFluffy pancakes - przepis na puszyste jak chmurka naleśniki po japońsku

Fluffy pancakes - przepis na puszyste jak chmurka naleśniki po japońsku

Fluffy pancakes- Pyszności
Fluffy pancakes- Pyszności
Ewa
07.10.2022 08:53, aktualizacja: 07.10.2022 09:31

Te puszyste naleśniki podbiły serca milionów ludzi na świecie. Fluffy pancakes są delikatne jak chmurka i po prostu przepyszne.

Japońskie naleśniki

Japońskie naleśniki nieco przypominają amerykańskie pancakes lub nasze polskie racuchy. Są delikatne i wyglądają jak puchate chmurki, skąd wzięła się ich nazwa – fluffy pancake. Mogłoby się wydawać, że ich przygotowanie jest trudne, jednak z naszym przepisem poradzisz sobie bez problemu.

Puszyste japońskie naleśniki pokochał cały świat. Dzięki temu, że prezentują się bardzo smakowicie, to w Internecie stały się po prostu hitem. Omletowe chmurki z domowym sosem owocowym skradną Twoje serce.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Fluffy pancakes

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: aromat waniliowy

Polewa:

  • 120 g malin
  • 100 g borówek amerykańskich
  • 150 g truskawek
  • 1/2 szklanki miodu

Sposób przygotowania:

W czystej i suchej misce średniej wielkości połącz ze sobą: żółtka, mleko oraz mąkę przesianą przez sitko. Możesz dodać również odrobiną aromatu waniliowego.

Ciasto na naleśniki - Pyszności
Ciasto na naleśniki - Pyszności

W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli. Kiedy powstanie już sztywna piana, zacznij dodawać do miski małymi porcjami cukier puder.

Ciasto na naleśniki - Pyszności
Ciasto na naleśniki - Pyszności

Białka dodaj do miski z żółtkami, nie odwrotnie, rób to małymi porcjami. Całość delikatnie mieszaj łopatką kuchenną.

Obraz

Na palniku ustaw patelnię i rozgrzej ją. Następnie przy pomocy gałki do lodów przenieś i uformuj na patelni małe naleśniki. Jeśli nie masz gałkownicy, to użyj zwykłej łyżki i foremki do pieczenia. Wykładaj ok. 3 łyżki masy do formy na patelni. Gdy masa lekko się podniesie i zaczną pojawiać się bąbelki, delikatnie przewróć. Placuszki koniecznie smaż pod przykryciem, na małym ogniu, żeby nie były surowe. Wystarczy ok.  2-3 minuty z każdej strony.

Obraz

Przygotuj owocową polewę. W blenderze połącz ze sobą truskawki, borówki, maliny i miód. Możesz użyć tu zarówno świeżych, jak i mrożonych owoców. Do zamrożonych składników dodaj dodatkowo 1/2 szklanki wody.

Obraz

Japońskie naleśniki tuż przed podaniem udekoruj owocową polewą i nie zwlekaj z ich serwowaniem, ponieważ na ciepło smakują najlepiej.

Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także