Fluffy pancakes - przepis na puszyste jak chmurka naleśniki po japońsku
Te puszyste naleśniki podbiły serca milionów ludzi na świecie. Fluffy pancakes są delikatne jak chmurka i po prostu przepyszne.
07.10.2022 | aktual.: 07.10.2022 09:31
Japońskie naleśniki
Japońskie naleśniki nieco przypominają amerykańskie pancakes lub nasze polskie racuchy. Są delikatne i wyglądają jak puchate chmurki, skąd wzięła się ich nazwa – fluffy pancake. Mogłoby się wydawać, że ich przygotowanie jest trudne, jednak z naszym przepisem poradzisz sobie bez problemu.
Puszyste japońskie naleśniki pokochał cały świat. Dzięki temu, że prezentują się bardzo smakowicie, to w Internecie stały się po prostu hitem. Omletowe chmurki z domowym sosem owocowym skradną Twoje serce.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Fluffy pancakes
Składniki:
- 4 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- opcjonalnie: aromat waniliowy
Polewa:
- 120 g malin
- 100 g borówek amerykańskich
- 150 g truskawek
- 1/2 szklanki miodu
Sposób przygotowania:
W czystej i suchej misce średniej wielkości połącz ze sobą: żółtka, mleko oraz mąkę przesianą przez sitko. Możesz dodać również odrobiną aromatu waniliowego.
W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli. Kiedy powstanie już sztywna piana, zacznij dodawać do miski małymi porcjami cukier puder.
Białka dodaj do miski z żółtkami, nie odwrotnie, rób to małymi porcjami. Całość delikatnie mieszaj łopatką kuchenną.
Na palniku ustaw patelnię i rozgrzej ją. Następnie przy pomocy gałki do lodów przenieś i uformuj na patelni małe naleśniki. Jeśli nie masz gałkownicy, to użyj zwykłej łyżki i foremki do pieczenia. Wykładaj ok. 3 łyżki masy do formy na patelni. Gdy masa lekko się podniesie i zaczną pojawiać się bąbelki, delikatnie przewróć. Placuszki koniecznie smaż pod przykryciem, na małym ogniu, żeby nie były surowe. Wystarczy ok. 2-3 minuty z każdej strony.
Przygotuj owocową polewę. W blenderze połącz ze sobą truskawki, borówki, maliny i miód. Możesz użyć tu zarówno świeżych, jak i mrożonych owoców. Do zamrożonych składników dodaj dodatkowo 1/2 szklanki wody.
Japońskie naleśniki tuż przed podaniem udekoruj owocową polewą i nie zwlekaj z ich serwowaniem, ponieważ na ciepło smakują najlepiej.
Smacznego!