PrzepisFluffy pancakes - przepis na puszyste jak chmurka naleśniki po japońsku

Fluffy pancakes - przepis na puszyste jak chmurka naleśniki po japońsku

Fluffy pancakes- Pyszności
Fluffy pancakes- Pyszności
Ewa

07.10.2022 08:53, aktual.: 07.10.2022 09:31

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Te puszyste naleśniki podbiły serca milionów ludzi na świecie. Fluffy pancakes są delikatne jak chmurka i po prostu przepyszne.

Japońskie naleśniki

Japońskie naleśniki nieco przypominają amerykańskie pancakes lub nasze polskie racuchy. Są delikatne i wyglądają jak puchate chmurki, skąd wzięła się ich nazwa – fluffy pancake. Mogłoby się wydawać, że ich przygotowanie jest trudne, jednak z naszym przepisem poradzisz sobie bez problemu.

Puszyste japońskie naleśniki pokochał cały świat. Dzięki temu, że prezentują się bardzo smakowicie, to w Internecie stały się po prostu hitem. Omletowe chmurki z domowym sosem owocowym skradną Twoje serce.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Fluffy pancakes

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: aromat waniliowy

Polewa:

  • 120 g malin
  • 100 g borówek amerykańskich
  • 150 g truskawek
  • 1/2 szklanki miodu

Sposób przygotowania:

W czystej i suchej misce średniej wielkości połącz ze sobą: żółtka, mleko oraz mąkę przesianą przez sitko. Możesz dodać również odrobiną aromatu waniliowego.

Ciasto na naleśniki - Pyszności
Ciasto na naleśniki - Pyszności

W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli. Kiedy powstanie już sztywna piana, zacznij dodawać do miski małymi porcjami cukier puder.

Ciasto na naleśniki - Pyszności
Ciasto na naleśniki - Pyszności

Białka dodaj do miski z żółtkami, nie odwrotnie, rób to małymi porcjami. Całość delikatnie mieszaj łopatką kuchenną.

Obraz

Na palniku ustaw patelnię i rozgrzej ją. Następnie przy pomocy gałki do lodów przenieś i uformuj na patelni małe naleśniki. Jeśli nie masz gałkownicy, to użyj zwykłej łyżki i foremki do pieczenia. Wykładaj ok. 3 łyżki masy do formy na patelni. Gdy masa lekko się podniesie i zaczną pojawiać się bąbelki, delikatnie przewróć. Placuszki koniecznie smaż pod przykryciem, na małym ogniu, żeby nie były surowe. Wystarczy ok.  2-3 minuty z każdej strony.

Obraz

Przygotuj owocową polewę. W blenderze połącz ze sobą truskawki, borówki, maliny i miód. Możesz użyć tu zarówno świeżych, jak i mrożonych owoców. Do zamrożonych składników dodaj dodatkowo 1/2 szklanki wody.

Obraz

Japońskie naleśniki tuż przed podaniem udekoruj owocową polewą i nie zwlekaj z ich serwowaniem, ponieważ na ciepło smakują najlepiej.

Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także