Fluffy pancakes - przepis na puszyste jak chmurka naleśniki po japońsku
07.10.2022 08:53, aktual.: 07.10.2022 09:31
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Te puszyste naleśniki podbiły serca milionów ludzi na świecie. Fluffy pancakes są delikatne jak chmurka i po prostu przepyszne.
Japońskie naleśniki
Japońskie naleśniki nieco przypominają amerykańskie pancakes lub nasze polskie racuchy. Są delikatne i wyglądają jak puchate chmurki, skąd wzięła się ich nazwa – fluffy pancake. Mogłoby się wydawać, że ich przygotowanie jest trudne, jednak z naszym przepisem poradzisz sobie bez problemu.
Puszyste japońskie naleśniki pokochał cały świat. Dzięki temu, że prezentują się bardzo smakowicie, to w Internecie stały się po prostu hitem. Omletowe chmurki z domowym sosem owocowym skradną Twoje serce.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Fluffy pancakes
Składniki:
- 4 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- opcjonalnie: aromat waniliowy
Polewa:
- 120 g malin
- 100 g borówek amerykańskich
- 150 g truskawek
- 1/2 szklanki miodu
Sposób przygotowania:
W czystej i suchej misce średniej wielkości połącz ze sobą: żółtka, mleko oraz mąkę przesianą przez sitko. Możesz dodać również odrobiną aromatu waniliowego.
W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli. Kiedy powstanie już sztywna piana, zacznij dodawać do miski małymi porcjami cukier puder.
Białka dodaj do miski z żółtkami, nie odwrotnie, rób to małymi porcjami. Całość delikatnie mieszaj łopatką kuchenną.
Na palniku ustaw patelnię i rozgrzej ją. Następnie przy pomocy gałki do lodów przenieś i uformuj na patelni małe naleśniki. Jeśli nie masz gałkownicy, to użyj zwykłej łyżki i foremki do pieczenia. Wykładaj ok. 3 łyżki masy do formy na patelni. Gdy masa lekko się podniesie i zaczną pojawiać się bąbelki, delikatnie przewróć. Placuszki koniecznie smaż pod przykryciem, na małym ogniu, żeby nie były surowe. Wystarczy ok. 2-3 minuty z każdej strony.
Przygotuj owocową polewę. W blenderze połącz ze sobą truskawki, borówki, maliny i miód. Możesz użyć tu zarówno świeżych, jak i mrożonych owoców. Do zamrożonych składników dodaj dodatkowo 1/2 szklanki wody.
Japońskie naleśniki tuż przed podaniem udekoruj owocową polewą i nie zwlekaj z ich serwowaniem, ponieważ na ciepło smakują najlepiej.
Smacznego!