Francuzki nie dodają mleka do kawy. Sięgają po inny składnik i mają płaskie brzuchy
Kawa to dla wielu z nas nieodłączna część porannej rutyny — pobudza i dodaje energii, szczególnie w ciężkie dni. Pijemy ją na różne sposoby: czarną, z mlekiem, cukrem, a nawet z tonikiem. Tymczasem Francuzki mają własny kawowy trik, który nie tylko smakuje wyjątkowo, ale też pomaga im dbać o sylwetkę. Co dodają do filiżanki zamiast mleka?
Francuzki od lat uchodzą za wzór stylu i elegancji — z łatwością inspirujemy się tym, co noszą i przenosimy ich modowe wybory do własnych szaf. Ale to nie tylko kwestia ubrań. Podziwiamy też ich zgrabne sylwetki, które zdają się utrzymywać bez większego wysiłku. Okazuje się, że korzystają m.in. z prostego triku przy piciu kawy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Maxi King bez pieczenia – Smakuje lepiej niż batonik!
Jak kawa pomaga schudnąć?
Kawa może wspierać odchudzanie, ale nie zdziała cudów. Kluczowy jest deficyt kaloryczny — to on pozwala stracić zbędne kilogramy. Istnieją jednak proste triki, które mogą ułatwić ten proces, a kawa może być jednym z nich.
Oprócz działania pobudzającego kawa zawiera szereg innych właściwości. Jest źródłem antyoksydantów, które wspierają organizm w walce ze stanami zapalnymi, co może wpływać na metabolizm. Sama w sobie kawa również przyspiesza metabolizm, ponieważ delikatnie zwiększa tempo przemiany materii. Trzeba jednak uważać na to, co wsypujemy czy wlewamy do kawy.
Z czym pić kawę?
Najpopularniejszym dodatkiem do kawy jest mleko — podawane na ciepło, spienione lub na zimno do kawy mrożonej. Dzięki dodaniu mleka, kawa ma łagodniejszy smak i bardziej przystępny dla wielu osób. Jednak gdy decydujemy się na dodatek mleka, cukru i na przykład bitej śmietany, tworzymy wysokokaloryczny napój, który nie jest najzdrowszym wyborem i na pewno nie pomoże schudnąć.
Oczywiście nie można demonizować dodatków do kawy — nawet jeśli zwiększają jej kaloryczność, mogą też wnosić inne walory, które pozytywnie wpływają na organizm. Jeśli znudziła ci się klasyczna kawa z mlekiem, możesz zacząć eksperymentować z syropami do kawy — niektóre z nich mogą przynieść organizmowi wiele korzyści.
Syrop z lawendy do kawy
Francuzki często dodają do kawy syrop z lawendy. Sprawia, że napój jest słodszy, przez co nawet osoby, które nie przepadają za smakiem czarnej kawy, chętniej po nią sięgają.
Lawenda wspomaga trawienie, a napary z niej łagodzą dolegliwości żołądkowe, takie jak wzdęcia czy niestrawność. Z kolei działanie rozkurczowe lawendy może wspierać pracę jelit, przyspieszając trawienie i zmniejszając nieprzyjemne skurcze. Dodanie syropu z lawendy do kawy nie tylko nadaje jej słodkiego akcentu, ale również pomaga zmniejszyć wzdęcia po obfitym posiłku.
Jak przygotować kawę z syropem z lawendy? Wykonanie takiej kawy jest banalnie proste i zajmie ci dosłownie chwilę. Wystarczy do zaparzonej czarnej kawy dodać łyżeczkę syropu z lawendy i wymieszać. Jeśli wolisz kawę z mlekiem, możesz śmiało je dolać, ale pamiętaj, że to dodatkowe kalorie w napoju.