Francuzki nie dodają mleka do kawy. Sięgają po inny składnik i mają płaskie brzuchy

Kawa to dla wielu z nas nieodłączna część porannej rutyny — pobudza i dodaje energii, szczególnie w ciężkie dni. Pijemy ją na różne sposoby: czarną, z mlekiem, cukrem, a nawet z tonikiem. Tymczasem Francuzki mają własny kawowy trik, który nie tylko smakuje wyjątkowo, ale też pomaga im dbać o sylwetkę. Co dodają do filiżanki zamiast mleka?

KawaKawa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Francuzki od lat uchodzą za wzór stylu i elegancji — z łatwością inspirujemy się tym, co noszą i przenosimy ich modowe wybory do własnych szaf. Ale to nie tylko kwestia ubrań. Podziwiamy też ich zgrabne sylwetki, które zdają się utrzymywać bez większego wysiłku. Okazuje się, że korzystają m.in. z prostego triku przy piciu kawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Maxi King bez pieczenia – Smakuje lepiej niż batonik!

Jak kawa pomaga schudnąć?

Kawa może wspierać odchudzanie, ale nie zdziała cudów. Kluczowy jest deficyt kaloryczny — to on pozwala stracić zbędne kilogramy. Istnieją jednak proste triki, które mogą ułatwić ten proces, a kawa może być jednym z nich.

Oprócz działania pobudzającego kawa zawiera szereg innych właściwości. Jest źródłem antyoksydantów, które wspierają organizm w walce ze stanami zapalnymi, co może wpływać na metabolizm. Sama w sobie kawa również przyspiesza metabolizm, ponieważ delikatnie zwiększa tempo przemiany materii. Trzeba jednak uważać na to, co wsypujemy czy wlewamy do kawy.

Z czym pić kawę?

Najpopularniejszym dodatkiem do kawy jest mleko — podawane na ciepło, spienione lub na zimno do kawy mrożonej. Dzięki dodaniu mleka, kawa ma łagodniejszy smak i bardziej przystępny dla wielu osób. Jednak gdy decydujemy się na dodatek mleka, cukru i na przykład bitej śmietany, tworzymy wysokokaloryczny napój, który nie jest najzdrowszym wyborem i na pewno nie pomoże schudnąć.

Oczywiście nie można demonizować dodatków do kawy — nawet jeśli zwiększają jej kaloryczność, mogą też wnosić inne walory, które pozytywnie wpływają na organizm. Jeśli znudziła ci się klasyczna kawa z mlekiem, możesz zacząć eksperymentować z syropami do kawy — niektóre z nich mogą przynieść organizmowi wiele korzyści.

Syrop z lawendy do kawy

Francuzki często dodają do kawy syrop z lawendy. Sprawia, że napój jest słodszy, przez co nawet osoby, które nie przepadają za smakiem czarnej kawy, chętniej po nią sięgają.

Lawenda wspomaga trawienie, a napary z niej łagodzą dolegliwości żołądkowe, takie jak wzdęcia czy niestrawność. Z kolei działanie rozkurczowe lawendy może wspierać pracę jelit, przyspieszając trawienie i zmniejszając nieprzyjemne skurcze. Dodanie syropu z lawendy do kawy nie tylko nadaje jej słodkiego akcentu, ale również pomaga zmniejszyć wzdęcia po obfitym posiłku.

Jak przygotować kawę z syropem z lawendy? Wykonanie takiej kawy jest banalnie proste i zajmie ci dosłownie chwilę. Wystarczy do zaparzonej czarnej kawy dodać łyżeczkę syropu z lawendy i wymieszać. Jeśli wolisz kawę z mlekiem, możesz śmiało je dolać, ale pamiętaj, że to dodatkowe kalorie w napoju.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej