Idealne frytki od Ani Lewandowskiej. Zamiast ziemniaków wybiera inne warzywa

Czy możliwe jest przygotowanie frytek z pominięciem ziemniaków? Oczywiście, że tak! W dodatku idealnie sprawdzą się tu inne popularne warzywa. Dzięki temu nasza przekąska jest zdrowa i jedyna w swoim rodzaju. I takie są właśnie frytki od Ani Lewandowskiej!

ObrazekFrytki od Ani Lewandowskiej - Pyszności; Foto Canva.com i screen ze strony https://www.instagram.com/annalewandowska/
Karol Wiak

Dlaczego warto zdecydować się na frytki od Ani Lewandowskiej?

W przypadku smażenia frytek, najczęściej obowiązuje jedna podstawowa zasada. Smaży się je na głębokim tłuszczu, a najczęściej używamy gotowego, mrożonego produktu. Jest jednak pewne wyjście z tej sytuacji, dzięki czemu będzie zdrowo i smacznie. Wystarczy, że ziemniaki zastąpimy selerem lub batatem i połączymy z innymi popularnymi dodatkami, które można znaleźć w każdym sklepie spożywczym. Takie są właśnie frytki od Ani Lewandowskiej, które nadadzą się na przekąskę lub jako dodatek do mięsnego obiadu.

Obrazek
Frytki z piekarnika - Pyszności

Atutem tej przekąski jest przede wszystkim fakt, że frytki te są pieczone, a nie smażone na głębokim tłuszczu. Są lżejsze i bogatsze w smaku, a w towarzystwie pewnych składników smakują o niebo lepiej. Mało kto będzie w stanie im się oprzeć. Swoją recepturą na tę pyszną przekąskę podzieliła się z nami Ania Lewandowska - popularyzatorka zdrowego żywienia, której przepisy cieszą się dużym zainteresowaniem każdego, kto pragnie smacznie zjeść.

Jak przygotować frytki od Ani Lewandowskiej?

Ich przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje około 30 minut. Takie frytki są źródłem wielu cennych antyoksydantów i idealnie sprawdzą się jako przekąska lub dodatek do obiadu. Najważniejsze w tym wszystkim jest jednak to, że są zdrowe.

Składniki:

  • 2 niewielkie selery
  • bataty - dwa średniej wielkości
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 25 g oleju kokosowego
  • szczypiorek do podania
  • 2 dojrzałe awokado
  • szczypta chilli
  • 20 ml soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Frytki od Ani Lewandowskiej robi się bardzo szybko. Rozpocznij od umycia i obrania batatów i selerów. Następnie pokrój je w słupki i połącz z roztopionym olejem kokosowym. Wszystko posyp solą, pieprzem i słodką papryką. Przenieś je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, na około 20 minut. Będą gotowe, gdy się zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika dobrze będzie je polać mieszanką awokado, szczypiorku, soku z cytryny, solą i pieprzu oraz chilli.

Jeśli akurat w Twoim sklepie nie będzie batatów, to zamiast nich możesz z powodzeniem wykorzystać marchewki. Dzięki temu, frytki od Ani Lewandowskiej będą przyjemnie słodkie i zbliżone w smaku do batatów. Smacznego!

Jeśli szukasz inspiracji na inne wyjątkowe przekąski, to co powiesz na serowe kulki w kolorowych przyprawach? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯