Idealne frytki od Ani Lewandowskiej. Zamiast ziemniaków wybiera inne warzywa

Czy możliwe jest przygotowanie frytek z pominięciem ziemniaków? Oczywiście, że tak! W dodatku idealnie sprawdzą się tu inne popularne warzywa. Dzięki temu nasza przekąska jest zdrowa i jedyna w swoim rodzaju. I takie są właśnie frytki od Ani Lewandowskiej!

ObrazekFrytki od Ani Lewandowskiej - Pyszności; Foto Canva.com i screen ze strony https://www.instagram.com/annalewandowska/
Karol Wiak

Dlaczego warto zdecydować się na frytki od Ani Lewandowskiej?

W przypadku smażenia frytek, najczęściej obowiązuje jedna podstawowa zasada. Smaży się je na głębokim tłuszczu, a najczęściej używamy gotowego, mrożonego produktu. Jest jednak pewne wyjście z tej sytuacji, dzięki czemu będzie zdrowo i smacznie. Wystarczy, że ziemniaki zastąpimy selerem lub batatem i połączymy z innymi popularnymi dodatkami, które można znaleźć w każdym sklepie spożywczym. Takie są właśnie frytki od Ani Lewandowskiej, które nadadzą się na przekąskę lub jako dodatek do mięsnego obiadu.

Obrazek
Frytki z piekarnika - Pyszności

Atutem tej przekąski jest przede wszystkim fakt, że frytki te są pieczone, a nie smażone na głębokim tłuszczu. Są lżejsze i bogatsze w smaku, a w towarzystwie pewnych składników smakują o niebo lepiej. Mało kto będzie w stanie im się oprzeć. Swoją recepturą na tę pyszną przekąskę podzieliła się z nami Ania Lewandowska - popularyzatorka zdrowego żywienia, której przepisy cieszą się dużym zainteresowaniem każdego, kto pragnie smacznie zjeść.

Jak przygotować frytki od Ani Lewandowskiej?

Ich przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje około 30 minut. Takie frytki są źródłem wielu cennych antyoksydantów i idealnie sprawdzą się jako przekąska lub dodatek do obiadu. Najważniejsze w tym wszystkim jest jednak to, że są zdrowe.

Składniki:

  • 2 niewielkie selery
  • bataty - dwa średniej wielkości
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 25 g oleju kokosowego
  • szczypiorek do podania
  • 2 dojrzałe awokado
  • szczypta chilli
  • 20 ml soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Frytki od Ani Lewandowskiej robi się bardzo szybko. Rozpocznij od umycia i obrania batatów i selerów. Następnie pokrój je w słupki i połącz z roztopionym olejem kokosowym. Wszystko posyp solą, pieprzem i słodką papryką. Przenieś je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, na około 20 minut. Będą gotowe, gdy się zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika dobrze będzie je polać mieszanką awokado, szczypiorku, soku z cytryny, solą i pieprzu oraz chilli.

Jeśli akurat w Twoim sklepie nie będzie batatów, to zamiast nich możesz z powodzeniem wykorzystać marchewki. Dzięki temu, frytki od Ani Lewandowskiej będą przyjemnie słodkie i zbliżone w smaku do batatów. Smacznego!

Jeśli szukasz inspiracji na inne wyjątkowe przekąski, to co powiesz na serowe kulki w kolorowych przyprawach? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"