PrzepisKolacjaFrytki z piekarnika w kolorowym wydaniu

Frytki z piekarnika w kolorowym wydaniu

Frytki z piekarnika w kolorowym wydaniu
Pyszności

10.08.2019 12:00, aktual.: 10.08.2019 18:24

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Co powiesz na frytki z piekarnika? I to w kolorowym wydaniu? Takiej kombinacji po prostu nie da się odmówić ?

Składniki:

  1. 2 szt. buraki czerwone
  2. 1-2 szt. batat
  3. 2 szt. ziemniaki
  4. 2 szt. korzenie pietruszki
  5. 3-4 łyżki oliwa z oliwek
  6. 2 łyżki oregano
  7. 1 łyżka sól
  8. 1 łyżka pieprz

Dip

  1. 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
  2. 1/3 szkl. świeży koperek posiekany
  3. 2 łyżki ocet z białego wina
  4. 1 łyżka suszona cebula
  5. 1 łyżeczka czosnek suszony
  6. 1/2 łyżeczki sól
  7. 1/3 szkl. woda
  8. 1 szt. awokado
  9. 1/2 szkl. jogurt grecki

Sposób przygotowania:

1. Obierz i podziel wszystkie warzywa na mniejsze kawałki.

Obraz

2. Skrop je oliwą z oliwek i dopraw do smaku oregano, solą i pierzem.

Obraz

3. Wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obraz

4. W tym czasie przygotuj zielony dip. Zblenduj ze sobą: obrane awokado, jogurt grecki, pietruszkę, koperek, ocet z białego wina, suszoną cebulę i czosnek, wodę oraz sól.

Obraz

5. Smacznego!

Frytki z piekarnika - Pyszności
Frytki z piekarnika - Pyszności