Galaktyczne ciasto z glazurą lustrzaną

Galaktyczne ciasto z glazurą lustrzaną to wystrzałowy wypiek, który zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Po prostu nie można oderwać od niego wzroku ❤️

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Biszkopt kakaowy

  1. 130 g mąka tortowa
  2. 120 g cukier
  3. 6 szt. jajka
  4. 40 g ciemne kakao

Glazura lustrzana

  1. 400 g biała czekolada
  2. 2 łyżki żelatyna
  3. 1 łyżeczka barwnik spożywczy fioletowy
  4. 1/2 łyżeczki barwnik spożywczy czerwony
  5. 1/2 łyżeczki barwnik spożywczy zielony
  6. 1 łyżka brokat spożywczy
  7. 1 szkl. woda
  8. 250 g cukier puder
  9. 1 szkl. mleko skondensowane

Dodatki

  1. 2-3 łyżki złota posypka kulki

Masa

  1. 400 ml śmietanka 30% schłodzona
  2. 500 g ser mascarpone
  3. 1/2 szkl. cukier puder

Sposób przygotowania:

1. Ubij jajka z cukrem. Następnie dodaj kakao i mąkę.

Obrazek

2. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i rozprowadź w dwóch formach do pieczenia. Wstaw je teraz do piekarnika na 45 minut (temp. 160 stopni Celsjusza). Odstaw do ostudzenia.

Obrazek

3. W międzyczasie przygotuj krem, łącząc ze sobą: śmietankę, serek mascarpone i cukier puder.

Obrazek

4. Podziel każdy biszkopt na dwie części.

Obrazek

5. Pomiędzy arkuszami ciasta i dookoła rozprowadź masę. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na 60 minut.

Obrazek

6. Czas na glazurę lustrzaną. Żelatynę zalej ciepłą wodą (1/2 szkl.) i odstaw do napęcznienia. Na palniku połącz: wodę, cukier puder, mleko skondensowane i białą czekoladę. Zdejmij z palnika i dodaj żelatynę.

Obrazek

7. Ostudzoną mieszankę rozprowadź w 3 miskach (jedna większa, dwie mniejsze). Do największej miski dodaj fioletowy barwnik i brokat spożywczy. W dwóch mniejszych rozprowadź czerwony i zielony barwnik.

Obrazek

8. Rozlej fioletową masę na cieście. Następnie zrób maziaki przy pomocy dwóch pozostałych kolorów. Na wierzchu udekoruj posypką i wstaw do lodówki na 30 minut

Obrazek

9. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥