Galaktyczne ciasto z glazurą lustrzaną

Galaktyczne ciasto z glazurą lustrzaną to wystrzałowy wypiek, który zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Po prostu nie można oderwać od niego wzroku ❤️

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Biszkopt kakaowy

  1. 130 g mąka tortowa
  2. 120 g cukier
  3. 6 szt. jajka
  4. 40 g ciemne kakao

Glazura lustrzana

  1. 400 g biała czekolada
  2. 2 łyżki żelatyna
  3. 1 łyżeczka barwnik spożywczy fioletowy
  4. 1/2 łyżeczki barwnik spożywczy czerwony
  5. 1/2 łyżeczki barwnik spożywczy zielony
  6. 1 łyżka brokat spożywczy
  7. 1 szkl. woda
  8. 250 g cukier puder
  9. 1 szkl. mleko skondensowane

Dodatki

  1. 2-3 łyżki złota posypka kulki

Masa

  1. 400 ml śmietanka 30% schłodzona
  2. 500 g ser mascarpone
  3. 1/2 szkl. cukier puder

Sposób przygotowania:

1. Ubij jajka z cukrem. Następnie dodaj kakao i mąkę.

Obrazek

2. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i rozprowadź w dwóch formach do pieczenia. Wstaw je teraz do piekarnika na 45 minut (temp. 160 stopni Celsjusza). Odstaw do ostudzenia.

Obrazek

3. W międzyczasie przygotuj krem, łącząc ze sobą: śmietankę, serek mascarpone i cukier puder.

Obrazek

4. Podziel każdy biszkopt na dwie części.

Obrazek

5. Pomiędzy arkuszami ciasta i dookoła rozprowadź masę. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na 60 minut.

Obrazek

6. Czas na glazurę lustrzaną. Żelatynę zalej ciepłą wodą (1/2 szkl.) i odstaw do napęcznienia. Na palniku połącz: wodę, cukier puder, mleko skondensowane i białą czekoladę. Zdejmij z palnika i dodaj żelatynę.

Obrazek

7. Ostudzoną mieszankę rozprowadź w 3 miskach (jedna większa, dwie mniejsze). Do największej miski dodaj fioletowy barwnik i brokat spożywczy. W dwóch mniejszych rozprowadź czerwony i zielony barwnik.

Obrazek

8. Rozlej fioletową masę na cieście. Następnie zrób maziaki przy pomocy dwóch pozostałych kolorów. Na wierzchu udekoruj posypką i wstaw do lodówki na 30 minut

Obrazek

9. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność