Galaktyczne ciasto z glazurą lustrzaną to wystrzałowy wypiek, który zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Po prostu nie można oderwać od niego wzroku ❤️
Pyszności
Składniki:
Biszkopt kakaowy
130 g mąka tortowa
120 g cukier
6 szt. jajka
40 g ciemne kakao
Glazura lustrzana
400 g biała czekolada
2 łyżki żelatyna
1 łyżeczka barwnik spożywczy fioletowy
1/2 łyżeczki barwnik spożywczy czerwony
1/2 łyżeczki barwnik spożywczy zielony
1 łyżka brokat spożywczy
1 szkl. woda
250 g cukier puder
1 szkl. mleko skondensowane
Dodatki
2-3 łyżki złota posypka kulki
Masa
400 ml śmietanka 30% schłodzona
500 g ser mascarpone
1/2 szkl. cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Ubij jajka z cukrem. Następnie dodaj kakao i mąkę.
2. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i rozprowadź w dwóch formach do pieczenia. Wstaw je teraz do piekarnika na 45 minut (temp. 160 stopni Celsjusza). Odstaw do ostudzenia.
3. W międzyczasie przygotuj krem, łącząc ze sobą: śmietankę, serek mascarpone i cukier puder.
4. Podziel każdy biszkopt na dwie części.
5. Pomiędzy arkuszami ciasta i dookoła rozprowadź masę. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na 60 minut.
6. Czas na glazurę lustrzaną. Żelatynę zalej ciepłą wodą (1/2 szkl.) i odstaw do napęcznienia. Na palniku połącz: wodę, cukier puder, mleko skondensowane i białą czekoladę. Zdejmij z palnika i dodaj żelatynę.
7. Ostudzoną mieszankę rozprowadź w 3 miskach (jedna większa, dwie mniejsze). Do największej miski dodaj fioletowy barwnik i brokat spożywczy. W dwóch mniejszych rozprowadź czerwony i zielony barwnik.
8. Rozlej fioletową masę na cieście. Następnie zrób maziaki przy pomocy dwóch pozostałych kolorów. Na wierzchu udekoruj posypką i wstaw do lodówki na 30 minut