PrzepisRaz spróbujesz i przepadniesz. Ta wędlina bije na głowę sklepowe gotowce

Raz spróbujesz i przepadniesz. Ta wędlina bije na głowę sklepowe gotowce

Pyszności - Fot. Daylicooking
Pyszności - Fot. Daylicooking
Katarzyna Gileta

07.04.2023 19:45

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wiele osób rezygnuje z kupowania gotowych wędlin, ponieważ skład takich produktów pozostawia wiele do życzenia. Zamiast tego przygotowują mięsne wyroby w domu. Świetnym pomysłem na urozmaicenie codziennego menu może być galantyna z kurczaka. Jest to delikatna i lekkostrawna wędlina, gotowana w warzywnym bulionie.

Przepis na galantynę może się wydawać skomplikowany, szczególnie jeśli ktoś nie czuje się w kuchni jak ryba w wodzie. Jednak nic bardziej mylnego! Owszem, przygotowanie galantyny zajmuje sporo czasu, jednak nie jest to wcale trudny proces. Warto więc się skusić i zrobić tę wędlinę w domu. Jest nie tylko bardzo smaczna, ale także lekkostrawna i niskokaloryczna. Bez obaw mogą po nią sięgać małe dzieci i osoby na diecie. Przepis na galantynę poleca Małgorzata, autorka bloga Daylicooking.

Galantyna z kurczaka – przepis

Składniki:

  • 1 średni kurczak
  • 2-3 średnie marchewki
  • pęczek włoszczyzny
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz, majeranek
  • 3-4 liście laurowe

Sposób przygotowania:

  1. Marchew opłucz i ugotuj w skórce. Następnie obierz ze skórki i pokrój w średniej wielkości kostkę. Natkę pietruszki opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i posiekaj. Włoszczyznę obierz, pokrój w średnie kawałki – podobnie jak do rosołu.
  2. Następnie zajmij się kurczakiem. Ułóż go na desce. Delikatnie zdejmij z niego skórę, tak, by jej nie uszkodzić, ponieważ jeszcze się przyda na później. Najwygodniej zacząć od szyi, przy której zawsze jest nacięcie: delikatnie wsuń dłoń pod skórę i oddziel ją od mięsa. Tam, gdzie jest to konieczne, ostrym nożem podetnij delikatnie błonki. Przy końcówkach nóżek i lotkach skrzydełek ponacinaj dookoła skórę.
  3. Kiedy skóra będzie już zdjęta, odkrój mięso od kości i zmiel je maszynką do mięsa. Zmielone mięso dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem, a następnie dokładnie wyrób.
  4. Do mięsa dodaj zieloną pietruszkę i ugotowaną marchewkę. Połącz wszystko dokładnie, lecz delikatnie, żeby nie rozgnieść marchwi. Tak przygotowanym farszem nadziewaj skórę zdjętą z kurczaka. Następnie uformuj podłużny kształt, starając się, aby farsz był dokładnie zakryty skórą.
  5. Galantynę dokładnie owiń gazą lub bawełnianą ściereczką – dzięki temu zachowa swój kształt. Owiniętą galantynę przełóż do garnka z posoloną wodą. Następnie dodaj liście laurowe i włoszczyznę. Przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 1-1,5 godz.
  6. Ugotowaną galantynę wyjmij z wody. Kiedy wystygnie, rozpakuj ją z gazy i zawiń w folię spożywczą. Folia zabezpieczy skórę przed wysychaniem.

Galantynę najczęściej podajemy schłodzoną jako dodatek do pieczywa lub pokrojoną w grubsze plastry jako zakąskę. Można także podawać ją jako danie obiadowe, na przykład z sosem śmietanowym czy koperkowym, z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub ryżu.

Wypróbuj również nasz przepis na serowo-szynkową przekąskę w chrupiącej panierce: