Raz spróbujesz i przepadniesz. Ta wędlina bije na głowę sklepowe gotowce

Wiele osób rezygnuje z kupowania gotowych wędlin, ponieważ skład takich produktów pozostawia wiele do życzenia. Zamiast tego przygotowują mięsne wyroby w domu. Świetnym pomysłem na urozmaicenie codziennego menu może być galantyna z kurczaka. Jest to delikatna i lekkostrawna wędlina, gotowana w warzywnym bulionie.

ObrazekPyszności - Fot. Daylicooking
Katarzyna Gileta

Przepis na galantynę może się wydawać skomplikowany, szczególnie jeśli ktoś nie czuje się w kuchni jak ryba w wodzie. Jednak nic bardziej mylnego! Owszem, przygotowanie galantyny zajmuje sporo czasu, jednak nie jest to wcale trudny proces. Warto więc się skusić i zrobić tę wędlinę w domu. Jest nie tylko bardzo smaczna, ale także lekkostrawna i niskokaloryczna. Bez obaw mogą po nią sięgać małe dzieci i osoby na diecie. Przepis na galantynę poleca Małgorzata, autorka bloga Daylicooking.

Galantyna z kurczaka – przepis

Składniki:

  • 1 średni kurczak
  • 2-3 średnie marchewki
  • pęczek włoszczyzny
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz, majeranek
  • 3-4 liście laurowe

Sposób przygotowania:

  1. Marchew opłucz i ugotuj w skórce. Następnie obierz ze skórki i pokrój w średniej wielkości kostkę. Natkę pietruszki opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i posiekaj. Włoszczyznę obierz, pokrój w średnie kawałki – podobnie jak do rosołu.
  2. Następnie zajmij się kurczakiem. Ułóż go na desce. Delikatnie zdejmij z niego skórę, tak, by jej nie uszkodzić, ponieważ jeszcze się przyda na później. Najwygodniej zacząć od szyi, przy której zawsze jest nacięcie: delikatnie wsuń dłoń pod skórę i oddziel ją od mięsa. Tam, gdzie jest to konieczne, ostrym nożem podetnij delikatnie błonki. Przy końcówkach nóżek i lotkach skrzydełek ponacinaj dookoła skórę.
  3. Kiedy skóra będzie już zdjęta, odkrój mięso od kości i zmiel je maszynką do mięsa. Zmielone mięso dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem, a następnie dokładnie wyrób.
  4. Do mięsa dodaj zieloną pietruszkę i ugotowaną marchewkę. Połącz wszystko dokładnie, lecz delikatnie, żeby nie rozgnieść marchwi. Tak przygotowanym farszem nadziewaj skórę zdjętą z kurczaka. Następnie uformuj podłużny kształt, starając się, aby farsz był dokładnie zakryty skórą.
  5. Galantynę dokładnie owiń gazą lub bawełnianą ściereczką – dzięki temu zachowa swój kształt. Owiniętą galantynę przełóż do garnka z posoloną wodą. Następnie dodaj liście laurowe i włoszczyznę. Przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 1-1,5 godz.
  6. Ugotowaną galantynę wyjmij z wody. Kiedy wystygnie, rozpakuj ją z gazy i zawiń w folię spożywczą. Folia zabezpieczy skórę przed wysychaniem.

Galantynę najczęściej podajemy schłodzoną jako dodatek do pieczywa lub pokrojoną w grubsze plastry jako zakąskę. Można także podawać ją jako danie obiadowe, na przykład z sosem śmietanowym czy koperkowym, z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub ryżu.

Wypróbuj również nasz przepis na serowo-szynkową przekąskę w chrupiącej panierce:

Wybrane dla Ciebie

Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni