Raz spróbujesz i przepadniesz. Ta wędlina bije na głowę sklepowe gotowce

Wiele osób rezygnuje z kupowania gotowych wędlin, ponieważ skład takich produktów pozostawia wiele do życzenia. Zamiast tego przygotowują mięsne wyroby w domu. Świetnym pomysłem na urozmaicenie codziennego menu może być galantyna z kurczaka. Jest to delikatna i lekkostrawna wędlina, gotowana w warzywnym bulionie.

ObrazekPyszności - Fot. Daylicooking
Katarzyna Gileta

Przepis na galantynę może się wydawać skomplikowany, szczególnie jeśli ktoś nie czuje się w kuchni jak ryba w wodzie. Jednak nic bardziej mylnego! Owszem, przygotowanie galantyny zajmuje sporo czasu, jednak nie jest to wcale trudny proces. Warto więc się skusić i zrobić tę wędlinę w domu. Jest nie tylko bardzo smaczna, ale także lekkostrawna i niskokaloryczna. Bez obaw mogą po nią sięgać małe dzieci i osoby na diecie. Przepis na galantynę poleca Małgorzata, autorka bloga Daylicooking.

Galantyna z kurczaka – przepis

Składniki:

  • 1 średni kurczak
  • 2-3 średnie marchewki
  • pęczek włoszczyzny
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz, majeranek
  • 3-4 liście laurowe

Sposób przygotowania:

  1. Marchew opłucz i ugotuj w skórce. Następnie obierz ze skórki i pokrój w średniej wielkości kostkę. Natkę pietruszki opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i posiekaj. Włoszczyznę obierz, pokrój w średnie kawałki – podobnie jak do rosołu.
  2. Następnie zajmij się kurczakiem. Ułóż go na desce. Delikatnie zdejmij z niego skórę, tak, by jej nie uszkodzić, ponieważ jeszcze się przyda na później. Najwygodniej zacząć od szyi, przy której zawsze jest nacięcie: delikatnie wsuń dłoń pod skórę i oddziel ją od mięsa. Tam, gdzie jest to konieczne, ostrym nożem podetnij delikatnie błonki. Przy końcówkach nóżek i lotkach skrzydełek ponacinaj dookoła skórę.
  3. Kiedy skóra będzie już zdjęta, odkrój mięso od kości i zmiel je maszynką do mięsa. Zmielone mięso dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem, a następnie dokładnie wyrób.
  4. Do mięsa dodaj zieloną pietruszkę i ugotowaną marchewkę. Połącz wszystko dokładnie, lecz delikatnie, żeby nie rozgnieść marchwi. Tak przygotowanym farszem nadziewaj skórę zdjętą z kurczaka. Następnie uformuj podłużny kształt, starając się, aby farsz był dokładnie zakryty skórą.
  5. Galantynę dokładnie owiń gazą lub bawełnianą ściereczką – dzięki temu zachowa swój kształt. Owiniętą galantynę przełóż do garnka z posoloną wodą. Następnie dodaj liście laurowe i włoszczyznę. Przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 1-1,5 godz.
  6. Ugotowaną galantynę wyjmij z wody. Kiedy wystygnie, rozpakuj ją z gazy i zawiń w folię spożywczą. Folia zabezpieczy skórę przed wysychaniem.

Galantynę najczęściej podajemy schłodzoną jako dodatek do pieczywa lub pokrojoną w grubsze plastry jako zakąskę. Można także podawać ją jako danie obiadowe, na przykład z sosem śmietanowym czy koperkowym, z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub ryżu.

Wypróbuj również nasz przepis na serowo-szynkową przekąskę w chrupiącej panierce:

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat