Jak zrobić galaretę w kształcie babki? Przepis na wielkanocną galaretę

Galareta w kształcie babki – jak zrobić? Przepis, składniki i wykonanie. Galareta wieprzowa często gości na świątecznym stole. Jak podać ją w efektowny sposób? Przepis na galaretę w kształcie wielkanocnej babki.

Obrazek
Ewa

Galareta w kształcie babki. Pomysł na serwowanie

Chociaż galareta sama w sobie jest pysznym daniem, to z eleganckim jej serwowaniem mogą być problemy. Zamiast miseczek i małych filiżanek tym razem postawiliśmy na kształt, który kojarzy nam się z Wielkanocą – kształt babki.

Udowodnimy Ci, że nie trzeba dużych umiejętności i skomplikowanych foremek. Wystarczy wykorzystać sprzęty, które są w domu, żeby ciekawie zaserwować nawet najpopularniejsze danie.

Co zrobić, kiedy galareta jest mętna?

Najczęstszym powodem mętnienia galarety jest zbyt szybkie gotowanie lub włożenie mięsa do wrzącej wody zamiast zimnej. Jest to jednak wpadka, którą łatwo można naprawić. Żeby przywrócić galarecie klarowność, wystarczy umieścić w wywarze ubite białko oraz 2 łyżki octu. Całość trzeba dokładnie wymieszać, a następnie zagotować. Po kilku minutach przecedź wywar, najlepiej przez sitko wyłożone kilkukrotnie złożoną gazą i gotowe.

Wielkanocna galareta - przepis wideo

Galareta w kształcie babki. Składniki

  • 1 litr galaretki
  • 3 marchewki-ugotowane
  • 200 g groszku zielonego
  • 200 g kukurydzy
  • 6 jajek-ugotowanych
  • 12 plastrów szynki

Jak zrobić galaretę w formie babki?

Przepis na galaretę w kształcie babki. Do przygotowania naszej galarety będziesz potrzebować formy na babkę. Na jej dno wyłóż część ugotowanej marchewki pokrojonej w plasterki, groszek i kukurydzę. Wyłóż połowę plastrów szynki.

Obrazek

Na szynkę dodaj kolejną porcję groszku i kukurydzy. Na brzegach formy ułóż plasterki marchewki. Następnie ułóż ugotowane na twardo i obrane jajka i kolejną porcję pysznej szynki.

Obrazek

Ostatnią warstwą będzie ponownie kukurydza i groszek. Na samym szczycie ułóż pokrojoną marchewkę i zalej całość galaretą. Wstaw do lodówki poczekaj aż stężeje.

Obrazek

Serwowanie galarety w kształcie babki

Kiedy nasza babka galaretowa już stężeje- czas na serwowanie. Wyjmij ją z formy, odwracając ją do góry nogami. Udekoruj na talerzy kiełkami, wędliną i czym tylko zechcesz.

Obrazek

Jak podawać galaretę?

Jak ją serwować? Krój w kawałki dokładnie tak, jak zrobiłbyś to z ciastem! To prosty i efektowny sposób na serwowanie galarety. I co najważniejsze- wystarczy tylko foremka na ciast0.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej