PrzepisPrzekąskiGenialna przekąska na ciepło - ziemniaczane wulkany

Genialna przekąska na ciepło - ziemniaczane wulkany

Genialna przekąska na ciepło - ziemniaczane wulkany
Pyszności

12.10.2021 11:00, aktual.: 07.03.2022 19:24

Ciekawa i jednocześnie smaczna przekąska na ciepło często gości na naszych stołach. Czy to podczas wizyty naszych bliskich, w trakcie imprezy w gronie przyjaciół, czy też w spokojny wieczór spędzony przed telewizorem.

Jeśli więc szukasz pomysłu na niebanalną, a zarazem pyszną przekąskę na ciepło mamy coś wyjątkowego. Ziemniaczane wulkany z fenomenalnym serowym farszem otulone wędzonym boczkiem sprawdzą się w tej roli idealnie. Wystarczy raz je skosztować, aby zakochać się w ich pysznym smaku na całe życie. Zresztą za moment sama się o tym przekonasz 😍

I jeszcze jedno zanim przejdziemy do przepisu. Przekąska na ciepło nie powinna być skomplikowana w przygotowaniu. I tak się składa, że przygotowanie naszych ziemniaczanych wulkanów to czysta przyjemność!

Dzisiejsze pyszności zostały upieczone w Ovi Smart marki Philips.

Składniki

  1. 4 upieczone ziemniaki
  2. 100 g pomarańczowego sera cheddar
  3. 100 g białego sera cheddar
  4. 1/2 szklanki śmietanki 18%
  5. 1/2 szklanki posiekanego szczypiorku
  6. 1/2 łyżeczki pieprzu
  7. 4 plastry wędzonego boczku

Pracę nad ziemniaczanymi wulkanami otulonymi wędzonym boczkiem rozpoczynamy od upieczenia ziemniaków. Do tego przepisu wybierz ziemniaki średniej wielkości, umyj je i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie przy pomocy widelca nakłuj warzywa w kilku miejscach. Przełóż je do Ovi Smart i polej delikatnie olejem. Nie zapomnij również o soli. Na koniec piecz ziemniaki w urządzeniu przez 40 minut (temp. 150 stopni).

Upieczone ziemniaki muszą oczywiście ostygnąć, aby można było dalej z nimi pracować. Kiedy będą już gotowe, odetnij górną i dolną część ziemniaków. Po czym wydrąż ich środek w 80%. Na spodzie ziemniaków powinna zostać nienaruszona warstwa. Pamiętaj, aby robić to bardzo ostrożnie, ponieważ możesz łatwo uszkodzić upieczone warzywo. Najbezpieczniejszym rozwiązaniem w tym przypadku będzie użycie małej łyżeczki. Dzięki niej na pewno wydrążysz dokładnie zawartość ziemniaków i jednocześnie ich nie uszkodzisz.

Obraz

Przechodzimy do pracy nad farszem do naszej przekąski na ciepło. Na blacie ułóż miskę średniej wielkości. Bezpośrednio do naczynia przeciśnij przez praskę wcześniej wydrążoną zawartość ziemniaków. Oczywiście na tym etapie możesz użyć zwykłego tłuczka do ziemniaków. Naszym zdaniem jednak pierwsze rozwiązanie jest nie tylko wygodniejsze, ale też jest mniej wymagające.

Do ziemniaczanej mieszanki dodaj starty na tarce biały i pomarańczowy cheddar, śmietankę 18%, drobno posiekany szczypiorek, sól oraz pieprz. Teraz dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby połączyły się w zwartą całość.

Obraz

Przechodzimy do kolejnego etapu. Przygotowany przed chwilą farsz przenieś do wydrążonych ziemniaków w skórce. Rób to powoli, małymi partiami, aby nie uszkodzić ziemniaków. Nie oszczędzaj farszu i wypełnij nim ziemniaki po same brzegi. Następnie weź plaster wędzonego boczku i obtocz nim każdego ziemniaka.

Obraz

Tak przygotowane ziemniaki wstaw do Ovi, gdzie na każdym elemencie rozsyp dodatkowo miks białego i żółtego cheddara. Następnie piecz ziemniaki przez 10 minut (temp. 150 stopni Celsjusza).

I to wszystko! Ziemniaczane wulkany z pysznym farszem są już gotowe. Jak sama widzisz ich przygotowanie jest bajecznie proste i przyjemne jednocześnie. A smak chrupiących ziemniaczków z serowym miksem i wędzonym boczkiem to prawdziwe niebo w gębie!

Obraz

Chyba nie musimy dodawać, że dzisiejsza przekąska na ciepło najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. I oczywiście tradycyjnie na koniec zapraszamy do naszej bogatej bazy z przepisami, gdzie czeka na Ciebie cała masa genialnych pomysłów na smaczne przekąski. Z nami inspiracji na pewno nigdy Ci nie zabraknie!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także