PrzepisGenialna wersja gołąbków. Sekretem jest pyszny farsz

Genialna wersja gołąbków. Sekretem jest pyszny farsz

Dzisiaj mamy dla ciebie prawdziwy hit. Uwaga! Istnieje duże prawdopodobieństwo, że jeśli raz spróbujesz tego dania, to nie wrócisz już do klasycznej wersji. Zobacz, jak powstają gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami i sam się przekonaj.

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

17.02.2023 08:17

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wychodzimy z założenia, że o gołąbkach można by napisać książkę. To, jak wiele ich rodzajów pojawia się w narodowych kuchniach na całym świecie, naprawdę by na to zasługiwało. Polscy kucharze również powiedzieli w pewnym momencie "stop" tradycyjnym podaniom tej potrawy. I nie ma w tym nic dziwnego: sposób przygotowania gołąbków aż prosi się o to, by każdy, kto ma dobre wyczucie smaku, trochę z nimi pokombinował.

Efektem takiej pomysłowości są na przykład te gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Ta wersja na pewno spodoba się wegetarianom, ale nie tylko. Spróbowaliśmy i - nawet jako mięsożercy - stwierdzamy, że, choć zupełnie inne, to gołąbki te są równie dobre, co klasyczne. Teraz czas na ciebie: rzuć okiem na przepis, postępuj zgodnie ze wskazówkami, a później oceń, które podanie lubisz bardziej.

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami - Pyszności; foto: Canva
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami - Pyszności; foto: Canva

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami

Składniki:

  • główka białej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 200 g pieczarek
  • garść suszonych grzybów
  • masło klarowane
  • sól, pieprz

Sos:

  • 300 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól i pieprz
  • suszony tymianek
  • pół szklanki śmietanki 30 proc.

Sposób przygotowania:

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami - Pyszności; foto: Canva
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami - Pyszności; foto: Canva

Najpierw klasyka, czyli namaczanie grzybów. Trzymaj je w wodzie przez całą noc, a następnie ugotuj, odcedź i pokrój na drobniejsze kawałki. Nie wylewaj wody po gotowaniu.

Z kapusty odetnij głąb i wstaw do garnka z wrzątkiem. Gotuj na małym ogniu około 10 minut, do momentu, w którym liście zaczną łatwo odchodzić. Oderwij je wtedy i odłóż na talerz.

Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę posiekaj w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj do niej pieczarki i dopraw solą i pieprzem. Kiedy grzyby już lekko odparują, dodaj do nich jeszcze odrobinę masła i tymianku oraz namoczone grzyby i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez około 3 minuty, a później dorzuć na patelnię kaszę i kilka łyżek wody po gotowaniu grzybów.

Przestygnięty farsz zawiń w liście kapusty. Gołąbki wstaw do garnka wyłożonego kilkoma liśćmi kapusty. Podlej mieszanką wody zwykłej i tej po gotowaniu grzybów i trzymaj na wolnym ogniu przez 60 minut.

Czas na sos. Cebulę podsmaż i dodaj do niej drobno pokrojone pieczarki. Po kilku minutach wlej na patelnię śmietankę i zredukuj na małym ogniu. Tak przygotowanym sosem polej ugotowane gołąbki. Smacznego!

Poniżej znajdziesz też ciekawy przepis na chrupiące faworki. Prosto z naszego kanału na YouTube.