Pyszny przepis na gęstą gorącą czekoladę. Jeden mały składnik wydobędzie jeszcze więcej smaku

Kubek gorącej czekolady, światełka na choince, ulubiony serial lub ciekawa książka- tak wygląda perfekcyjny wieczór. Mamy dla Ciebie fantastyczny przepis, który podbije Twoje podniebienie.

Obrazek
Ewa
Obrazek

Składniki na 1 porcję

  • 100 ml mleka
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 40-50 gramów czekolady (najlepiej gorzkiej lub pół na pół gorzkiej z mleczną)
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: laska wanilii

Przygotowanie:

  1. W garnku o grubym dnie zagotuj mleko i śmietankę. Gdy się zagotują- zmniejsz ogień. Możesz dodać ziarenka wanilii.
  2. Wrzuć do środka pokruszoną na kawałki czekoladę i dodaj szczyptę soli.
  3. Gotuj kilka minut na wolnym ogniu, aż czekolada się rozpuści.
  4. Podawaj na gorąco, z bitą śmietaną lub bez. Udekoruj startą czekoladą.
Obrazek

Ten przepis idealnie rozgrzeje Cię w chłodne popołudnie. Dzięki kremówce napój będzie bardzo gęsty i skutecznie zaspokoi Twoją chęć na coś słodkiego. Sól wydobędzie jeszcze bardziej aromat czekolady.

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji