Pyszny przepis na gęstą gorącą czekoladę. Jeden mały składnik wydobędzie jeszcze więcej smaku

Kubek gorącej czekolady, światełka na choince, ulubiony serial lub ciekawa książka- tak wygląda perfekcyjny wieczór. Mamy dla Ciebie fantastyczny przepis, który podbije Twoje podniebienie.

Obrazek
Ewa
Obrazek

Składniki na 1 porcję

  • 100 ml mleka
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 40-50 gramów czekolady (najlepiej gorzkiej lub pół na pół gorzkiej z mleczną)
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: laska wanilii

Przygotowanie:

  1. W garnku o grubym dnie zagotuj mleko i śmietankę. Gdy się zagotują- zmniejsz ogień. Możesz dodać ziarenka wanilii.
  2. Wrzuć do środka pokruszoną na kawałki czekoladę i dodaj szczyptę soli.
  3. Gotuj kilka minut na wolnym ogniu, aż czekolada się rozpuści.
  4. Podawaj na gorąco, z bitą śmietaną lub bez. Udekoruj startą czekoladą.
Obrazek

Ten przepis idealnie rozgrzeje Cię w chłodne popołudnie. Dzięki kremówce napój będzie bardzo gęsty i skutecznie zaspokoi Twoją chęć na coś słodkiego. Sól wydobędzie jeszcze bardziej aromat czekolady.

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇