WAŻNE
TERAZ

Immunitet Ziobry. Jest decyzja komisji

Gigantyczna cynamonka

Cynamonka w naszym wydaniu musi być gigantyczna ? Po prostu nie ma innej opcji! ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Ciasto

  1. 480 ml mleko
  2. 115 g masło roztopione
  3. 100 g cukier
  4. 7 g suszone drożdże
  5. 630 g mąka
  6. 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  7. 1 szczypta sól

Polewa

  1. 115 g serek śmietankowy
  2. 2 łyżki masło roztopione
  3. 2 łyżki mleko
  4. 1 łyżka ekstrakt waniliowy
  5. 160 g cukier puder

Nadzienie

  1. 175 g masło miękkie
  2. 165 g brązowy cukier
  3. 2 łyżki cynamon
Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą: mleko, masło i cukier.

Obrazek

2. Następnie dodaj suszone drożdże i mąkę (600 g). Odstaw ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia (godzina).

Obrazek

3. Do mieszanki dodaj resztę mąki, proszek do pieczenia i sól. Zagnieć na ciasto.

Obrazek

4. Rozwałkuj ciasto (jak na zdjęciu poniżej). W misce połącz ze sobą miękkie masło, brązowy cukier i cynamon. Nadzienie rozprowadź na cieście.

Obrazek

5. Podziel ciasto na szerokie pasy. Następnie zacznij je zwijać, tworząc jeden, gigantyczny element. Ponownie odstaw do wyrośnięcia, aż ciasto zajmie całą powierzchnię formy. Wstaw do piekarnika (temp. 160 stopni Celsjusza) pod folią na 35 minut. Następnie usuń folię i piecz przez kolejne 25 minut.

Obrazek

6. Przygotuj lukier - łącząc ze sobą: serek śmietankowy, masło, mleko, ekstrakt waniliowy i cukier puder. Kiedy będzie już gotowy, rozprowadź go na cynamonce.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji