Zawijane gołąbki to już przeżytek. Teraz robią je w ten sposób
Głowa kapusty nafaszerowana mięsem mielonym, ryżem i passatą pomidorową to pyszna alternatywa dla klasycznych gołąbków. Efektowna i pyszna zapiekanka.
14.02.2023 | aktual.: 15.02.2023 12:36
Przepis na gołąbki bez zawijania
Gołąbki to potrawa, której specjalnie przedstawiać nie trzeba. Od dziesiątek lat goszczą w polskich domach, zjednując sobie fanów w każdym pokoleniu. Jeśli chcesz nieco odświeżyć domowe menu, to mamy zachwycający przepis na gołąbkową zapiekankę. Farsz na bazie mięsa mielonego, ryżu i sosu pomidorowego umieściliśmy w wydrążonej główce białej kapusty. Powstała w ten sposób zapiekanka jest sycąca i pyszna, a podczas przygotowywania nie powstał duży bałagan.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Głowa kapusty z mięsem mielonym
Składniki:
- 1 średnia biała kapusta
- 400 g mielonej łopatki wieprzowej
- 250 g passaty pomidorowej
- 100 g białego ryżu
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka soli
- 400 ml bulionu
Sposób przygotowania:
Odetnij część kapusty przy głąbie i wydrąż wnętrze przy pomocy łyżki stołowej. Przełóż do środka mielone mięso i zmiksuj.
Wlej passatę pomidorową i wsyp ryż. Dorzuć posiekaną cebulę, paprykę słodką, suszony czosnek, suszony majeranek, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną główkę kapusty umieść w dużym garnku i zalej gorącym bulionem. Przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika. Piecz przez dwie godziny w 190 stopniach Celsjusza. 20 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę i posyp mięso startym serem. Pamiętaj, aby używać naczyń, które nadają się do piekarnika!
Tak przygotowaną kapustę wyjmij ostrożnie z garnka i przełóż na talerz. Możesz całość dodatkowo udekorować posiekaną natką pietruszki. Krój na części tak, jak kroi się ciasto. Kapusta powinna być miękka i pokrojenie jej nie sprawiać dużo problemów.
Smacznego!