Zawijane gołąbki to już przeżytek. Teraz robią je w ten sposób

Głowa kapusty nafaszerowana mięsem mielonym, ryżem i passatą pomidorową to pyszna alternatywa dla klasycznych gołąbków. Efektowna i pyszna zapiekanka.

Głowa kapusty z mięsem mielonym- PysznościGłowa kapusty z mięsem mielonym- Pyszności
Ewa

Przepis na gołąbki bez zawijania

Gołąbki to potrawa, której specjalnie przedstawiać nie trzeba. Od dziesiątek lat goszczą w polskich domach, zjednując sobie fanów w każdym pokoleniu. Jeśli chcesz nieco odświeżyć domowe menu, to mamy zachwycający przepis na gołąbkową zapiekankę. Farsz na bazie mięsa mielonego, ryżu i sosu pomidorowego umieściliśmy w wydrążonej główce białej kapusty. Powstała w ten sposób zapiekanka jest sycąca i pyszna, a podczas przygotowywania nie powstał duży bałagan.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Głowa kapusty z mięsem mielonym

Składniki:

  • 1 średnia biała kapusta
  • 400 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 250 g passaty pomidorowej
  • 100 g białego ryżu
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 ml bulionu

Sposób przygotowania:

Odetnij część kapusty przy głąbie i wydrąż wnętrze przy pomocy łyżki stołowej. Przełóż do środka mielone mięso i zmiksuj.

Głowa kapusty z mięsem mielonym- Pyszności
Głowa kapusty z mięsem mielonym- Pyszności

Wlej passatę pomidorową i wsyp ryż. Dorzuć posiekaną cebulę, paprykę słodką, suszony czosnek, suszony majeranek, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną główkę kapusty umieść w dużym garnku i zalej gorącym bulionem. Przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika. Piecz przez dwie godziny w 190 stopniach Celsjusza. 20 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę i posyp mięso startym serem. Pamiętaj, aby używać naczyń, które nadają się do piekarnika!

Głowa kapusty z mięsem mielonym- Pyszności
Głowa kapusty z mięsem mielonym- Pyszności

Tak przygotowaną kapustę wyjmij ostrożnie z garnka i przełóż na talerz. Możesz całość dodatkowo udekorować posiekaną natką pietruszki. Krój na części tak, jak kroi się ciasto. Kapusta powinna być miękka i pokrojenie jej nie sprawiać dużo problemów.

Smacznego!

Głowa kapusty z mięsem mielonym- Pyszności
Głowa kapusty z mięsem mielonym- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇