Zawijane gołąbki to już przeżytek. Teraz robią je w ten sposób

Głowa kapusty nafaszerowana mięsem mielonym, ryżem i passatą pomidorową to pyszna alternatywa dla klasycznych gołąbków. Efektowna i pyszna zapiekanka.

Głowa kapusty z mięsem mielonym- PysznościGłowa kapusty z mięsem mielonym- Pyszności
Ewa

Przepis na gołąbki bez zawijania

Gołąbki to potrawa, której specjalnie przedstawiać nie trzeba. Od dziesiątek lat goszczą w polskich domach, zjednując sobie fanów w każdym pokoleniu. Jeśli chcesz nieco odświeżyć domowe menu, to mamy zachwycający przepis na gołąbkową zapiekankę. Farsz na bazie mięsa mielonego, ryżu i sosu pomidorowego umieściliśmy w wydrążonej główce białej kapusty. Powstała w ten sposób zapiekanka jest sycąca i pyszna, a podczas przygotowywania nie powstał duży bałagan.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Głowa kapusty z mięsem mielonym

Składniki:

  • 1 średnia biała kapusta
  • 400 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 250 g passaty pomidorowej
  • 100 g białego ryżu
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 ml bulionu

Sposób przygotowania:

Odetnij część kapusty przy głąbie i wydrąż wnętrze przy pomocy łyżki stołowej. Przełóż do środka mielone mięso i zmiksuj.

Głowa kapusty z mięsem mielonym- Pyszności
Głowa kapusty z mięsem mielonym- Pyszności

Wlej passatę pomidorową i wsyp ryż. Dorzuć posiekaną cebulę, paprykę słodką, suszony czosnek, suszony majeranek, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną główkę kapusty umieść w dużym garnku i zalej gorącym bulionem. Przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika. Piecz przez dwie godziny w 190 stopniach Celsjusza. 20 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę i posyp mięso startym serem. Pamiętaj, aby używać naczyń, które nadają się do piekarnika!

Głowa kapusty z mięsem mielonym- Pyszności
Głowa kapusty z mięsem mielonym- Pyszności

Tak przygotowaną kapustę wyjmij ostrożnie z garnka i przełóż na talerz. Możesz całość dodatkowo udekorować posiekaną natką pietruszki. Krój na części tak, jak kroi się ciasto. Kapusta powinna być miękka i pokrojenie jej nie sprawiać dużo problemów.

Smacznego!

Głowa kapusty z mięsem mielonym- Pyszności
Głowa kapusty z mięsem mielonym- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa