Gniazda z mięsa mielonego z pieczarkami i cheddarem. Szybsza wersja klasycznych mielonych

Gniazda z mięsa mielonego to prosta i pyszna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. Przygotuj je na obiad i zaskocz swoich bliskich nietypową odsłoną kultowego dania.

Gniazda z mięsa mielonego- PysznościGniazda z mięsa mielonego- Pyszności
Ewa

Kotlety mielone inaczej

Kotlety mielone to jeden z ulubionych obiadów Polaków. Tradycyjny przepis może się jednak czasem znudzić, więc warto postawić na pyszną alternatywę. Nasz patent na odświeżenie domowego menu to proste gniazdka z mielonej wołowiny, które wypełniliśmy pieczarkowym farszem z dodatkiem sera cheddar, śmietany i musztardy. Świetnie sprawdzą się zarówno jako mięsny dodatek do obiadu, jak i ciepła przystawka na spotkania w gronie bliskich.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Gniazda z mięsa mielonego

Składniki:

            
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 400 g pieczarek
  • sól/pieprz
  • 600 g mięsa mielonego z wołowiny
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki musztardy
  • 120 g sera cheddar
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Na patelni roztop masło i wrzuć pokrojoną dość drobno cebulę. Przesmaż aż cebulka się zeszkli i dorzuć pokrojone w plasterki pieczarki. Nie musisz ich obierać, wystarczy dokładne umycie. Smaż aż pieczarki zbrązowieją i dopraw całość solą oraz pieprzem.

Obrazek
Gniazda z mięsa mielonego- Pyszności

Do miski przełóż mieloną wołowinę i dodaj do niej posiekaną czerwoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz musztardę. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj składniki. Z powstałej masy uformuj gniazda z wyższymi brzegami.

Gniazda z mięsa mielonego- Pyszności
Gniazda z mięsa mielonego- Pyszności

Powstałe gniazda ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ich wnętrze wypełnij startym serem cheddar, podsmażonymi pieczarkami i ponownie serem. Na wierzchu rozsmaruj śmietanę i posyp całość drobno posiekaną natką pietruszki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.

Gniazda z mięsa mielonego- Pyszności
Gniazda z mięsa mielonego- Pyszności

Po tym czasie nasze gniazdka są już gotowe. Serwuj je samodzielnie lub w towarzystwie ugotowanych ziemniaków, jako danie obiadowe. Najlepiej smakują na ciepło, więc od razu zabierz się za jedzenie.

Smacznego!

Gniazda z mięsa mielonego- Pyszności
Gniazda z mięsa mielonego- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa
Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Na święta robię kapustę po czesku. Jeszcze smaczniejsza niż z grzybami
Na święta robię kapustę po czesku. Jeszcze smaczniejsza niż z grzybami
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Najlepszy przepis na makaron z sosem migdałowym. Spróbujesz raz i będziesz robić co tydzień
Najlepszy przepis na makaron z sosem migdałowym. Spróbujesz raz i będziesz robić co tydzień
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇