Gniazda z mięsa mielonego z pieczarkami i cheddarem. Szybsza wersja klasycznych mielonych

Gniazda z mięsa mielonego to prosta i pyszna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. Przygotuj je na obiad i zaskocz swoich bliskich nietypową odsłoną kultowego dania.

Gniazda z mięsa mielonego- PysznościGniazda z mięsa mielonego- Pyszności
Ewa

Kotlety mielone inaczej

Kotlety mielone to jeden z ulubionych obiadów Polaków. Tradycyjny przepis może się jednak czasem znudzić, więc warto postawić na pyszną alternatywę. Nasz patent na odświeżenie domowego menu to proste gniazdka z mielonej wołowiny, które wypełniliśmy pieczarkowym farszem z dodatkiem sera cheddar, śmietany i musztardy. Świetnie sprawdzą się zarówno jako mięsny dodatek do obiadu, jak i ciepła przystawka na spotkania w gronie bliskich.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Gniazda z mięsa mielonego

Składniki:

            
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 400 g pieczarek
  • sól/pieprz
  • 600 g mięsa mielonego z wołowiny
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki musztardy
  • 120 g sera cheddar
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Na patelni roztop masło i wrzuć pokrojoną dość drobno cebulę. Przesmaż aż cebulka się zeszkli i dorzuć pokrojone w plasterki pieczarki. Nie musisz ich obierać, wystarczy dokładne umycie. Smaż aż pieczarki zbrązowieją i dopraw całość solą oraz pieprzem.

Obrazek
Gniazda z mięsa mielonego- Pyszności

Do miski przełóż mieloną wołowinę i dodaj do niej posiekaną czerwoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz musztardę. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj składniki. Z powstałej masy uformuj gniazda z wyższymi brzegami.

Gniazda z mięsa mielonego- Pyszności
Gniazda z mięsa mielonego- Pyszności

Powstałe gniazda ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ich wnętrze wypełnij startym serem cheddar, podsmażonymi pieczarkami i ponownie serem. Na wierzchu rozsmaruj śmietanę i posyp całość drobno posiekaną natką pietruszki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.

Gniazda z mięsa mielonego- Pyszności
Gniazda z mięsa mielonego- Pyszności

Po tym czasie nasze gniazdka są już gotowe. Serwuj je samodzielnie lub w towarzystwie ugotowanych ziemniaków, jako danie obiadowe. Najlepiej smakują na ciepło, więc od razu zabierz się za jedzenie.

Smacznego!

Gniazda z mięsa mielonego- Pyszności
Gniazda z mięsa mielonego- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą