Gniazda z mięsa mielonego z pieczarkami i cheddarem. Szybsza wersja klasycznych mielonych
Gniazda z mięsa mielonego to prosta i pyszna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. Przygotuj je na obiad i zaskocz swoich bliskich nietypową odsłoną kultowego dania.
13.11.2022 | aktual.: 16.10.2023 09:33
Kotlety mielone inaczej
Kotlety mielone to jeden z ulubionych obiadów Polaków. Tradycyjny przepis może się jednak czasem znudzić, więc warto postawić na pyszną alternatywę. Nasz patent na odświeżenie domowego menu to proste gniazdka z mielonej wołowiny, które wypełniliśmy pieczarkowym farszem z dodatkiem sera cheddar, śmietany i musztardy. Świetnie sprawdzą się zarówno jako mięsny dodatek do obiadu, jak i ciepła przystawka na spotkania w gronie bliskich.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Gniazda z mięsa mielonego
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 400 g pieczarek
- sól/pieprz
- 600 g mięsa mielonego z wołowiny
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki musztardy
- 120 g sera cheddar
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Na patelni roztop masło i wrzuć pokrojoną dość drobno cebulę. Przesmaż aż cebulka się zeszkli i dorzuć pokrojone w plasterki pieczarki. Nie musisz ich obierać, wystarczy dokładne umycie. Smaż aż pieczarki zbrązowieją i dopraw całość solą oraz pieprzem.
Do miski przełóż mieloną wołowinę i dodaj do niej posiekaną czerwoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz musztardę. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj składniki. Z powstałej masy uformuj gniazda z wyższymi brzegami.
Powstałe gniazda ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ich wnętrze wypełnij startym serem cheddar, podsmażonymi pieczarkami i ponownie serem. Na wierzchu rozsmaruj śmietanę i posyp całość drobno posiekaną natką pietruszki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Po tym czasie nasze gniazdka są już gotowe. Serwuj je samodzielnie lub w towarzystwie ugotowanych ziemniaków, jako danie obiadowe. Najlepiej smakują na ciepło, więc od razu zabierz się za jedzenie.
Smacznego!