WAŻNE
TERAZ

Czarne chmury nad Wąsikiem i Kamińskim. Jest ruch prokuratury

Gniecione, chrupiące ziemniaki z dodatkiem czosnku. Wymarzona, jesienna przekąska

Obłędnie pyszne ziemniaki z masłem czosnkowym i ziołami. Prosty i pyszny dodatek bije rekordy popularności. Mamy sprawdzony przepis na gniecione ziemniaki, które pokochasz od pierwszego kęsa.

Obrazek
Ewa

Ziemniaczany dodatek

Ziemniaki nieprzerwanie darzymy ogromną miłością. Wyczarować z nimi można prawdziwe cuda na talerzu. Nie znamy nikogo, kto deklarowałby niechęć do tego warzywa. Dziś mamy dla Ciebie nieco nietypową odsłonę tych bulw. Tym razem nie wystąpią w formie zapiekanki, puree ani frytek. Rozgniecione ziemniaki z dodatkiem czosnku, masła i ziół sprawią, że na sam widok pocieknie Ci ślinka. Świetnie sprawdzą się jako chrupiący dodatek lub samodzielne, błyskawiczne danie. To też świetny sposób na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Gniecione ziemniaki z czosnkiem

Składniki:

         
  • 1 sztuka czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 50 g masła
  • 15 sztuk młodych ziemniaków
  • 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

Odetnij górną część główki czosnku. Umieść czosnek w niedużym naczyniu do zapiekania i polej oliwą z oliwek. Dodaj sól oraz pieprz i wstaw do piekarnika. Piecz przez 30 minut w 200 stopniach Celsjusza.

Upieczony czosnek wyciśnij do miski. Dzięki pieczeniu nie tylko staje się miękki jak masło, ale również traci swoją ostrość. Na patelni rozgrzej masło i dorzuć wyciśnięty czosnek. Przesmaż chwilę i dodaj ugotowane, małe ziemniaczki. Podsmaż całość.

Tak przygotowane ziemniaki ułóż na blaszce do pieczenia i rozgnieć przy pomocy szklanki. Posmaruj ziemniaki pozostałym masłem z patelni i wstaw do piekarnika. Piecz przez 10 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Nasze ziemniaki są już gotowe. Dzięki dużej ilości masła z czosnkiem są niesamowicie chrupiące i aromatyczne. Możesz wykorzystać je jako dodatek do mięs lub zjeść samodzielnie. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i gotowe.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler