Gofry na słono też mają w sobie to "coś", co nie pozwala im odmówić. Zresztą zaraz sama się o tym przekonasz. W szybki i prosty sposób podasz swoim maluchom gofry na patykach z szynką i serem!
Pyszności
Składniki:
350 ml mleko
300 g mąka przesiana
6 plastrów żółty ser
1 łyżeczka cukier
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka słodka papryka
1 łyżeczka oregano
1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
2 szt. jajka podział na żółtka i białka
80 ml olej
6 plastrów szynka
Sposób przygotowania:
1. W dużej misce połącz: żółtka, mleko, proszek do pieczenia,
2. ...olej, sól, cukier, oregano i słodką paprykę. Dokładnie wymieszaj i zacznij dodawać partiami mąkę.
3. W osobnej misce ubij białka, po czym dodaj je powoli do wcześniej przygotowanej mieszanki.
4. Rozgrzej gofrownicę i rozprowadź na niej cienką warstwę oleju. Umieść pierwszą warstwę ciasta. Następnie dodaj po plastrze szynki i sera.
5. Nie zapomnij także o patyczkach, które należy przykryć drugą warstwą ciasta na gofry.
6. Smaż kilka minut. Po czym podziel na mniejsze kawałki i podaj maluchom z ulubionym sosem.