Cudowne gofry ombre dla juniora

Gofry ombre sprawdzą się doskonale zarówno jako propozycja na śniadanie, jak i na kolacje. Tego przepisu nie możesz przegapić ?

Obrazek
Pyszności

To kolejny przepis w ramach cyklu #ukrytewarzywa.

Składniki:

Ciasto na gofry

  1. 350 g mąka
  2. 450 ml mleko
  3. 2 szt. jajka z podziałem na białka i żółtka
  4. 1 szczypta sól
  5. 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  6. 5 łyżek cukier
  7. 80 ml olej

Pozostałe składniki

  1. 2 łyżki woda opcjonalnie
  2. borówki do dekoracji
  3. cukier puder do dekoracji
  4. 1 opakowanie borówki
  5. 1 szt. burak czerwony ugotowany
  6. 3/4 szkl. cukier puder

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania mieszanki na gofry. W tym celu ubij białka. Następnie połącz mokre składniki, cukier i szczyptę soli. Nie zapomnij dodać również przesianej mąki i proszku do pieczenia. Na samym końcu dodaj delikatnie ubite białka. Na palniku połącz ze sobą borówki i cukier puder. Opcjonalnie możesz dodać wodę.

Obrazek

2. Gotuj przez kilka minut, aż uzyskasz gęstą mieszankę. Następnie zblenduj ugotowanego buraka z wcześniej przygotowanymi borówkami.

Obrazek

3. Podziel mieszankę na gofry na trzy miseczki. Do pierwszej miski dodaj dwie łyżki zblendowanej mieszanki, do drugiej cztery łyżki i do trzeciej sześć łyżek. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

4. Na rozgrzanej gofrownicy rozprowadź olej. Następnie smaż gofry przez kilka minut.

Obrazek

5. Z gotowych gofrów uformuj wieżyczkę. Dodaj owoce i cukier puder. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne