Gołąbek w rozmiarze XXL. Jak zrobić gołąbki inaczej? Przepis bez zawijania

Przepis na gołąbek XXL. Jak zrobić? Jakie składniki są potrzebne? Ile czasu piec? Gołąbki to nasz sprawdzony przepis na obiad. Nikt nie oprze się pysznemu połączeniu kapusty, sosu pomidorowego i mięsa.

Obrazek
Pyszności

Skąd pochodzą gołąbki?

Gołąbki jako potrawa zawitały u nas w XIX wieku. Legenda głosi, że dawniej na dworach jadano faszerowane gołębie, zawinięte w liście kapusty. Dla większości społeczeństwa było to danie, na które absolutnie nie mogli sobie pozwolić, więc postanowili przygotować nieco uboższą, ale bardziej dostępną wersję. W liście kapusty zawinęli kaszę i ziemniaki. Takie właśnie były początki gołąbków, które znamy dzisiaj w wersji bogatszej, bo najczęściej z mięsem.

Jak zrobić gołąbek XXL bez zawijania? Przepis i składniki

Kiedy słyszymy hasło "gołąbki" przed naszymi oczami pojawia się obraz pysznego farszu mięsno-ryżowego zawiniętego w liście kapusty, który był zapiekany w sosie pomidorowym przez nasze babcie i mamy.

Czasami jednak brakuje nam czasu na przygotowanie tradycyjnych gołąbków – nie da się ukryć, że trzeba poświęcić sporo czasu na ich przygotowanie. Jak zrobić gołąbek XXL bez zawijania?

Dlatego postanowiliśmy dodać coś od siebie do tradycyjnego dania – zrobiliśmy gołąbka w wersji XXL, którego przygotowanie zajmie o wiele krócej niż tradycyjnych gołąbków. Składniki, przygotowanie krok po kroku i przepis na gołąbka XXL bez zawijania poniżej.

Sos pomidorowy do tego przepisu zrobiliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.

Składniki

Klopsy – składniki

  1. 300 g mielonego mięsa z indyka
  2. 200 g białego ryżu
  3. 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
  4. 1/2 podsmażonej cebuli
  5. 2 ząbki czosnku
  6. 1,5 łyżeczki soli
  7. 1 łyżeczka pieprzu

Sos pomidorowy – składniki

  1. 800 g pomidorów krojonych
  2. 1 łyżka przecieru pomidorowego
  3. 3 ząbki czosnku
  4. 1 łyżka cukru
  5. 2 łyżki suszonego majeranku
  6. 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  7. 1 łyżka soli
  8. 1 łyżeczka pieprzu

Pozostałe składniki do gołąbków XXL

  1. 3,5 kg białej kapusty

Farsz do gołąbków XXL. Jak zrobić?

Pracę nad przepisem na gołąbka XXL bez zawijania rozpocznij od przygotowania składników.

W tym celu ugotuj biały ryż. Na patelni na złocisty kolor podsmaż drobno pokrojoną cebulę. Nie zapomnij również o posiekaniu świeżej natki pietruszki i przeciśnięciu przez praskę obranych ząbków czosnku.

Następnie połącz w dużej misce: mielone mięso z indyka (możesz użyć tu również mięsa wieprzowego z łopatki), ugotowany ryż, podsmażoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól oraz pieprz.

Dokładnie wymieszaj zawartość miski, aby składniki dobrze się połączyły.

wielki gołąbek w sosie pomidorowym

Jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków?

Ciężko wyobrazić sobie gołąbki bez zawijania bez sosu pomidorowego. I już za moment dowiesz się, jak możesz go przygotować w prosty sposób.

W blenderze próżniowym zmiksuj ze sobą: pomidory (możesz użyć tu zarówno pomidorów z puszki, jak i świeżych), przecier pomidorowy, obrane ząbki czosnku, cukier, suszony majeranek, kmin rzymski, sól oraz pieprz.

wielki gołąbek w sosie pomidorowym

Dzięki temu urządzeniu w mgnieniu oka uzyskasz idealnie kremową konsystencję domowego sosu. Blender wykona całą pracę za Ciebie.

Złożenie i pieczenie gołąbka XXL bez zawijania

Dziś zrobimy gołąbki bez zawijania w zupełnie nowej formie.

Na blacie kuchennym umieść główkę kapusty, po czym odetnij górną część warzywa.

wielki gołąbek w sosie pomidorowym

Następnie wydrąż środek kapusty, po czym umieść w środku małe kuleczki z mieszanki na bazie indyka i ryżu. Kiedy już wypełnisz zawartość kapusty pysznym farszem w formie klopsików, zalej je domowym sosem pomidorowym.

wielki gołąbek w sosie pomidorowym

Gołąbek XXL bez zawijania – czas pieczenia. Na wierzchu ponownie ułóż odkrojoną część kapusty, po czym przykryj całą konstrukcję folią aluminiową. Tak przygotowane danie wstaw do nagrzanego piekarnika na 80 minut.

wielki gołąbek w sosie pomidorowym

Urządzenie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza. 10 minut przed końcem pieczenia, usuń folię aluminiową, aby kapusta miała czas się zarumienić na złoty kolor.

Przed podaniem podziel kapustę na mniejsze części i rozprowadź mięsno-ryżowe kuleczki w sosie po całej powierzchni.

wielki gołąbek w sosie pomidorowym

Dzięki temu zabiegowi uzyskasz efekt pięknego kwiatu, który możesz dodatkowo udekorować przy pomocy posiekanej pietruszki. Smacznego!

wielki gołąbek w sosie pomidorowym

Więcej pomysłów na pyszne obiady w ciekawej formie czeka w naszej bogatej bazie z przepisami.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej