PrzepisBabcia Henia nie robi zwykłych gołąbków. Przed pieczeniem, zawija je w bardzo ważny składnik

Babcia Henia nie robi zwykłych gołąbków. Przed pieczeniem, zawija je w bardzo ważny składnik

Gołąbki babci Heni - Pyszności; foto: screen z YouTube; konto: Henia Foks
Gołąbki babci Heni - Pyszności; foto: screen z YouTube; konto: Henia Foks
08.11.2022 08:12

Gołąbki też mają swoje alternatywne wersje. W Grecji podaje się je zawijane w liście winogron (to tak zwane dolmades), a w Gruzji - z bardzo atomatycznym mięsem wołowo - wieprzowym. Natomiast gołąbki babci Heni to coś jeszcze zupełnie innego i z dodatkiem składnika, którego się nie spodziewacie. 

Babcia Henia to nie jest zresztą byle anonimowa babuszka. Jej przepisy i cudowna osobowość zgromadziły na jej kanale na YouTube pokaźną liczbę 280 tysięcy subskrybentów. Czy Tomasz Strzelczyk może już się czuć zagrożony? Być może to on będzie musiał... oddać fartucha?

Gołąbki - Pyszności; foto: Canva
Gołąbki - Pyszności; foto: Canva

Mimo, że Henia Foks może pochwalić się dość intensywnym życiem YouTuberki, musimy przyznać, że spośród wszystkich jej dzieł, mało które urzekło nas tak bardzo jak te nietypowe gołąbki. Ślinka nam cieknie na samą myśl, dlatego przechodzimy do rzeczy, zanim obślinimy całą klawiaturę!

Gołąbki babci Heni

Składniki:

  • 0,8 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 mała bułeczka
  • 1 jajko
  • 150 gramów boczku wędzonego w plastrach
  • 1 główka świeżej kapusty
  • sól, pieprz, majeranek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Z kapusty usuń głąb. Zagotuj garnek z dużą ilością osolonej wody. Obgotuj kapustę na małym ogniu. Po około 3 minutach możesz ściągnąć z niej pierwsze, zewnętrzne liście.

Bułeczkę namocz w wodzie i odciśnij. Koncentrat pomidorowy rozmieszaj w misce z wodą i dopraw solą i pieprzem.

Cebulę zetrzyj na dużych oczkach tarki, a czosnek na małych. Dodaj do mięsa razem z namoczoną bułką. Dopraw solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Następnie masę mięsną bardzo dokładnie wymieszaj, po czym uformuj w niewielkie porcje przypominające kulki.

Gołąbki babci Heni - Pyszności; foto: Canva
Gołąbki babci Heni - Pyszności; foto: Canva

Z liści kapusty odetnij zgrubienie na środku. Teraz do liści włóż wyrobione mięso i zawiń. Tak złożone gołąbki zawiń jeszcze w plastry boczku ułożone w poprzek.

Gołąbki wstaw do naczynia żaroodpornego i zalej mieszanką koncentratu pomidorowego z wodą.

Piecz godzinę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po tym czasie gołąbki babci Heni są już gotowe i... niesamowicie pyszne.

A poniżej nasz autorski przepis na klasyczne gołąbki - gdybyś jednak nie dała się skusić. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także