Gołąbki bez duszenia w sosie nie mają sobie równych. Każdy kęs jest chrupiący i soczysty

Co powiesz na wersję gołąbków inną niż zwykle? Są pyszne, chrupiące i zaskakujące - w sam raz dla każdego, kto lubi innowacje na talerzu. Przeczytaj przepis na gołąbki w panierce smażone na patelni, a od razu będziesz wiedziała, co przygotować na następny obiad!

ObrazekGołąbki w panierce - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Gołąbki to świetny sposób na włączenie do diety kapusty. Ilość zawartej w niej witaminy C robi wrażenie, a dodatkowo kapusta wykazuje się działaniem antynowotworowym. Co jeszcze jest dobrego w gołąbkach? Smakują dosłownie każdemu.

Spróbujmy jednak wyjść poza schemat i przygotować tę potrawę w nieco inny sposób. Tym razem nie użyjemy do nich ani piekarnika, ani nawet nie będziemy ich dusić w swoim klasycznym, pomidorowym sosie. Zróbmy prawdziwe kulinarne dzieło sztuki, czyli smażone gołąbki w panierce.

Obrazek
Gołąbki w panierce - Pyszności; foto: Canva

Ciekawa? W takim razie nie zwlekajmy. Oto przepis.

Smażone gołąbki w panierce

             
  • 1 młoda kapusta
  • 400 g mielonego mięsa np z indyka
  • 100 g surowego ryżu
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • majeranek
  • słodka papryka
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kapustę lekko obgotuj. Na małym ogniu powinna się gotować około 7 minut. Następnie ściągnij z niej liście, których użyjesz do gołąbków.

Cebulę obierz, pokój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dopraw ją solą, pieprzem, majerankiem i słodką papryką. Teraz na patelnie dodaj mięso mielone. Po chwili wymieszaj i usmaż całość.

Ryż ugotuj i ostudź. Następnie umieść go w dużej misce i dodaj do niego usmażone mięso z cebulą. Wbij jedno jajko i odrobinę bułki tartej. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Obrazek
Gołąbki w panierce - Pyszności; foto: Canva

Liście kapusty rozłóż. Na każdy wyłóż trochę farszu, złóż boki i zawiń całość dość ciasno.

Pozostałe jajka rozbij i rozbełtaj. Dodaj odrobinę soli i pieprzu. Na drugi talerz wysyp bułkę tartą. Panieruj gołąbki kolejno w jajku i bułce.

Na patelni rozgrzej olej. Smaż gołąbki w panierce z każdej strony, do osiągnięcia pięknego, złotego koloru.

A teraz coś idealnego na święta. Obejrzyj ten filmik z naszego kanału na YouTube z przepisem na przekąski z łososiem, szpinakiem i serkiem śmietankowym. 

Wybrane dla Ciebie
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Rozgniatam widelcem i mieszam z twarogiem. Po takim śniadaniu cukier nie szybuje w górę
Rozgniatam widelcem i mieszam z twarogiem. Po takim śniadaniu cukier nie szybuje w górę
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯