Gołąbki bez duszenia w sosie nie mają sobie równych. Każdy kęs jest chrupiący i soczysty
Co powiesz na wersję gołąbków inną niż zwykle? Są pyszne, chrupiące i zaskakujące - w sam raz dla każdego, kto lubi innowacje na talerzu. Przeczytaj przepis na gołąbki w panierce smażone na patelni, a od razu będziesz wiedziała, co przygotować na następny obiad!
06.12.2022 | aktual.: 20.03.2024 11:48
Gołąbki to świetny sposób na włączenie do diety kapusty. Ilość zawartej w niej witaminy C robi wrażenie, a dodatkowo kapusta wykazuje się działaniem antynowotworowym. Co jeszcze jest dobrego w gołąbkach? Smakują dosłownie każdemu.
Spróbujmy jednak wyjść poza schemat i przygotować tę potrawę w nieco inny sposób. Tym razem nie użyjemy do nich ani piekarnika, ani nawet nie będziemy ich dusić w swoim klasycznym, pomidorowym sosie. Zróbmy prawdziwe kulinarne dzieło sztuki, czyli smażone gołąbki w panierce.
Ciekawa? W takim razie nie zwlekajmy. Oto przepis.
Smażone gołąbki w panierce
- 1 młoda kapusta
- 400 g mielonego mięsa np z indyka
- 100 g surowego ryżu
- 3 jajka
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- majeranek
- słodka papryka
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kapustę lekko obgotuj. Na małym ogniu powinna się gotować około 7 minut. Następnie ściągnij z niej liście, których użyjesz do gołąbków.
Cebulę obierz, pokój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dopraw ją solą, pieprzem, majerankiem i słodką papryką. Teraz na patelnie dodaj mięso mielone. Po chwili wymieszaj i usmaż całość.
Ryż ugotuj i ostudź. Następnie umieść go w dużej misce i dodaj do niego usmażone mięso z cebulą. Wbij jedno jajko i odrobinę bułki tartej. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Liście kapusty rozłóż. Na każdy wyłóż trochę farszu, złóż boki i zawiń całość dość ciasno.
Pozostałe jajka rozbij i rozbełtaj. Dodaj odrobinę soli i pieprzu. Na drugi talerz wysyp bułkę tartą. Panieruj gołąbki kolejno w jajku i bułce.
Na patelni rozgrzej olej. Smaż gołąbki w panierce z każdej strony, do osiągnięcia pięknego, złotego koloru.
A teraz coś idealnego na święta. Obejrzyj ten filmik z naszego kanału na YouTube z przepisem na przekąski z łososiem, szpinakiem i serkiem śmietankowym.