Kultowe gołąbki zrobisz za grosze, nie przepłacaj. Składniki masz już w kuchni

Gołąbki to kultowe danie, które często spożywamy w towarzystwie sosu pomidorowego. Potrawa ta zazwyczaj skrywa w sobie nadzienie powstałe na bazie ryżu oraz mięsa mielonego. Okazuje się jednak, że danie to możemy przygotować w zupełnie innej wersji bez użycia tych składników. Jeśli masz ochotę na gołąbki bez ryżu i mielonego mięsa - poniżej podajemy jak je wykonać.

Tanie i banalne gołąbki bez mielonego mięsa i ryżuTanie i banalne gołąbki bez mielonego mięsa i ryżu - Pyszności; Foto: Canva.com, screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=1FHj5gwGtCc
Agnieszka

Znudziły ci się gołąbki z ryżem i mielonym mięsem? W takim razie spróbuj tego wyjątkowego dania z zupełnie innym nadzieniem. Wspaniale sprawdzą się tutaj takie składniki jak kurczak, cebula oraz pieczarki.

Kultowe danie w nieco innej wersji

Obrazek
Gołąbki - Pyszności; Foto: Canva.com

Gołąbki to klasyczna potrawa, która skrywa w sobie zazwyczaj ryż oraz mielone mięso. Zdarza się również, że niektórzy przygotowują je na bazie kaszy gryczanej i grzybów. Tak przygotowany farsz nakładamy na liście kapusty, które następnie zawijamy. Gotowe danie podajemy z dodatkiem sosu grzybowego lub pomidorowego.

Gołąbki możemy również przygotować z zupełnie innym farszem. Okazuje się, że wspaniale sprawdzi się tutaj połączenie kurczaka z pieczarkami. Gotowe danie podajemy z dodatkiem pysznego sosu pomidorowego. Potrawa idealnie sprawdzi się w towarzystwie ugotowanych ziemniaczków.

Jeśli masz ochotę na lekkie gołąbki, w nieco innym stylu - przygotuj je jeszcze dzisiaj! Poniżej podajemy sprawdzony przepis na to wyjątkowe danie.

Gołąbki bez ryżu oraz mielonego mięsa

Obrazek
Gołąbki z sosem pomidorowym- Pyszności

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • około 200 g pieczarek
  • sól i pieprz
  • cebula
  • jajko
  • kapusta

Sposób przygotowania:

Pieczarki oraz cebulę obierz , a następnie posiekaj na drobne kawałki. Tak przygotowane składniki wrzuć na rozgrzaną patelnię. Smaż je przez chwilę, aż zmiękną. W międzyczasie zmiel pierś z kurczaka. 

Mięso wymieszaj z pieczarkami, cebulą oraz jajkiem. Całość dopraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Kapustę wrzuć do osolonej wody i obgotuj ją. Rozbierz ją z liści. Farsz nakładaj na liście, a następnie zawijaj je. Gołąbki gotuj w sosie pomidorowym lub bulionie warzywnym przez około pół godziny.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować babeczki a'la gołąbki krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne