Kultowe gołąbki zrobisz za grosze, nie przepłacaj. Składniki masz już w kuchni
07.10.2022 11:37
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Gołąbki to kultowe danie, które często spożywamy w towarzystwie sosu pomidorowego. Potrawa ta zazwyczaj skrywa w sobie nadzienie powstałe na bazie ryżu oraz mięsa mielonego. Okazuje się jednak, że danie to możemy przygotować w zupełnie innej wersji bez użycia tych składników. Jeśli masz ochotę na gołąbki bez ryżu i mielonego mięsa - poniżej podajemy jak je wykonać.
Znudziły ci się gołąbki z ryżem i mielonym mięsem? W takim razie spróbuj tego wyjątkowego dania z zupełnie innym nadzieniem. Wspaniale sprawdzą się tutaj takie składniki jak kurczak, cebula oraz pieczarki.
Kultowe danie w nieco innej wersji
Gołąbki to klasyczna potrawa, która skrywa w sobie zazwyczaj ryż oraz mielone mięso. Zdarza się również, że niektórzy przygotowują je na bazie kaszy gryczanej i grzybów. Tak przygotowany farsz nakładamy na liście kapusty, które następnie zawijamy. Gotowe danie podajemy z dodatkiem sosu grzybowego lub pomidorowego.
Gołąbki możemy również przygotować z zupełnie innym farszem. Okazuje się, że wspaniale sprawdzi się tutaj połączenie kurczaka z pieczarkami. Gotowe danie podajemy z dodatkiem pysznego sosu pomidorowego. Potrawa idealnie sprawdzi się w towarzystwie ugotowanych ziemniaczków.
Jeśli masz ochotę na lekkie gołąbki, w nieco innym stylu - przygotuj je jeszcze dzisiaj! Poniżej podajemy sprawdzony przepis na to wyjątkowe danie.
Gołąbki bez ryżu oraz mielonego mięsa
Składniki:
- pierś z kurczaka
- około 200 g pieczarek
- sól i pieprz
- cebula
- jajko
- kapusta
Sposób przygotowania:
Pieczarki oraz cebulę obierz , a następnie posiekaj na drobne kawałki. Tak przygotowane składniki wrzuć na rozgrzaną patelnię. Smaż je przez chwilę, aż zmiękną. W międzyczasie zmiel pierś z kurczaka.
Mięso wymieszaj z pieczarkami, cebulą oraz jajkiem. Całość dopraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Kapustę wrzuć do osolonej wody i obgotuj ją. Rozbierz ją z liści. Farsz nakładaj na liście, a następnie zawijaj je. Gołąbki gotuj w sosie pomidorowym lub bulionie warzywnym przez około pół godziny.
Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować babeczki a'la gołąbki krok po kroku.